MEDIAWEEK: de week van 6 tot 12 juli

Rita De Meyer
| 0 reacties
MEDIAWEEK: de week van 6 tot 12 juli
Foto: © SC

Woensdag 6/7
 
Marc Reunes van Het Nieuwsblad wordt zowaar emotioneel als hij Aruna Dindane op de eerste trainingsdag in het shirt van het Franse Lens ziet verschijnen. Schrijft hij: “Klokslag tien uur zagen we hem in rood en geel het oefenveld van Racing Lens oprennen. Toen pas beseften we het helemaal: wat zullen we ze missen, zijn onnavolgbare voetbalkuren.” En z’n interview met de Ivoriaan eindigt Marc met: ”Good luck, Aruna, en bedankt voor zoveel voetbalplezier.”
 
Aruna zorgt er op de persconferentie trouwens voor dat trainer Gillot zich verslikt in z’n koffie. “Lens is een grote club en kan meedoen voor de top-drie”, verbaast hij de hele entourage van de subtopper.   
 
En ook een woordje voor zijn favoriete Belgische scheidsrechter mocht niet ontbreken. “Ongelooflijk hoe ik door Gumienny in Brugge behandeld ben. Hij noemde mij een bedrieger omdat ik toevallig de waarheid vertelde. Die man doet me slechte dingen zeggen over België, terwijl ik na vijf jaar eigenlijk alleen veel goeds wil vertellen. Maar ik vergeef het hem. Hij kan er ook niet aan doen dat hij niet zo goed is.' Wedden dat Aruna die zaterdagavond, begin vorig seizoen, in het Oostendse Albertpark is vergeten?
 
Goed nieuws voor de regionale tv-omroepen. Zij mogen op zondagavond nu toch tweede klassewedstrijden uitzenden. Omdat Belgacom naast de tv-rechten voor de eerste klasse, ook die van de tweede bezit, vreesden de regionale zenders het ergste. Maar Vlaams Mediaminister Geert Bourgeois kwam met Belgacom overeen dat de regionale tv-omroepen de wedstrijden uit tweede klasse zonder beperking live mogen uitzenden. Over de eindronde in de tweede klasse en over de beelden uit de eerste klasse is nog niets beslist.

Vandaag wordt de persconferentie die Galatasaray-trainer Eric Gerets gisteren gaf, in het lang en in het breed beschreven in de Turkse sportkranten. Vooral zijn Cubaanse sigaar die de Leeuw opstak, was groot nieuws in Turkije. Gerets had de hele persconferentie onder controle, vond de Turkse media. Wanneer een vraag hem te moeilijk leek, pafte hij van z’n sigaar, blies de rook langzaam uit en antwoordde kort. Zijn charisma zorgt ervoor dat ze nu al gek zijn van hem in Turkije. Een krant noemt hem zelfs El Commandante, een vergelijking met vrijheidsstrijder Che Guevara.
 
Bart Raes heeft z’n eerste dagen bij de voetbalcel van Woestijnvis erop zitten. En hij is heel ambitieus in Sport/Voetbalmagzine. “Dit wordt een keerpunt in de tv-geschiedenis”, zegt hij. “VTM en Rtbf investeerden al veel in de voetbalverslaggeving. Maar toch werden er nog wedstrijden met één camera gedraaid. Dat zal nu voorbij zijn. Nu worden er minsten zes camera’s rond elk veld geplaatst.”
 
Kent u Zhe Yun Ye? Blijkbaar loopt deze Chinees al enkele jaren rond in België. Het was hij die tweedeklasser Verbroedering Geel probeerde over te nemen, maar nadat hij zowat de hele ploeg wilde ontslaan, krabde voorzitter Vic Keersmaekers terug. En blijkbaar was Michael, want zo laat hij zich soms noemen, niet aan z’n proefstuk toe. Volgens Sport/Voetbalmagzine kwam hij ook bij GBA, Antwerp, La Louvière en Lierse met z’n centen over de vloer.
 
Donderdag 7/7
 
Het is de tijd van de oefenmatchkes. Nadat Club Brugge Knokke inblikte, doet het dat nu ook met provincialer Eernegem. Voor de aftrap wordt onder de Eernegemse spelers wat gegrapt. Een vriend van ondergetekende zal “proberen een bruggetje te doen bij Vermant”. En zegt hij: “We gaan scoren op strafschop.” Na twee minuten krijgt Eernegem een strafschop. Hij, Wesley Vancompernolle, mag hem zelf nemen, maar besluit over het doel van Tomislav Butina. We hebben Wesley niet meer gezien na de match…
 
Vrijdag 8/7
 
In de Krant van West-Vlaanderen wordt aan de nieuwe trainer van Club Brugge, Jan Ceulemans, gevraagd of hij weet dat er op de supporterforums lovende kritieken geuit worden aan zijn adres. “Och”, lacht de Caje die vraag weg, “ik ken niks van die forums. Ik weet wel dat ze mij nog niet vergeten zijn, maar”, besluit Jan - zoals altijd - bescheiden, “ik ben maar de trainer hé…”
 
Zaterdag 9/7
 
In Het Laatste Nieuws heeft Alain Ronsse Een Goed Gesprek met de sportleider van Club Brugge, Marc Degryse. Maar daar is wel één voorwaarde aan verbonden. “Je moet me wel laten uitspreken”, aldus Degryse. Het bandje om dat te checken, is verkrijgbaar voor een beetje geld bij de desbetreffende krant.
 
Geld en voetbal gaan ontegensprekelijk samen. Zomaar eens een impressie uit de weekendkrant van Het Laatste Nieuws. Op één en dezelfde bladzijde wordt drie keer over geld geschreven. ”120 miljoen euro voor Ronaldinho”, de som die Chelsea geldschieter Abramovich zou veil hebben voor de Braziliaan in loondienst van Barcelona. “Bij STVV speelde ik voor 400 euro in de maand”, is de kop boven een interview met Michaël Goossens. En hoeveel de premies bedroegen? “1.000 euro voor een zege. Maar”, merkt Goossens droogjes op, “we hebben in die tijd niet veel gewonnen.” En onderaan de pagina: “Silvio Proto zou in Spartak Moskou 1 miljoen euro netto per jaar kunnen verdienen en hij krijgt er een woning, een wagen en nog wedstrijdpremies bovenop.”
Om nog maar te zwijgen hoeveel de Voetbalkrantmedewerkers verdienen per stuk!
 
Jan Wauters vindt in Het Volk dat de sportjournalisten op tv de jongste jaren wel erg ver gaan in het samenpappen met vedetten. Dat zegt nu net een man die nog maar juist tijdens de Confederatiebeker als analist bij serieuze sportjournalist Luc Alloo op visite kwam.
 
Zondag 10/7
 
Aruna Dindane maakt z’n debuut bij het Franse Lens. De Ivoriaan valt de laatste 25 minuten in en laat meteen enkele mooie acties zien. Marc Reunes zal het graag horen.
 
Hoe zwaar kan het leven van een sportjournalist zijn. Bob McKenzie van de The Daily Mail had gewed met de teambaas van McLaren, Ron Dennis, dat hij naakt rond het circuit van Silverstone zou lopen, indien McLaren in 2004 een race zou winnen. Won Kimi Raïkkönen wel niet in Spa zeker? En zo mocht McKenzie naakt het circuit van Silverstone op. 36 minuten deed de Brit over het rondje. Laat dit alsjeblieft geen rage worden. Stel je voor dat we binnenkort Frank Raes of Robin Janssens als streaker over een Belgisch voetbalveld zien hollen!
 
Maandag 11/7
 
Ludo Vandewalle meent in Het Nieuwsblad dat, als het zo verder gaat in de bestuurskamer van Anderlecht, de Brusselaars hun titel mogen vergeten. 49 dagen heeft het geduurd vooraleer Goor van Anderlecht was. Wat een verschil met Club Brugge. Blauwzwart kreeg klappen in de transferperiode, maar presenteerde in amper 10 dagen 4 nieuwe basisspelers en een fonkelnieuwe trainersstaf. Bij Anderlecht sleept elke transfer aan omdat de neuzen van voorzitter Roger Vandenstock en secretaris-generaal Philippe Colin niet in dezelfde richting wijzen. De niet gelukte transfers van Ogushi Onyewu en Silvio Proto zijn daar het voorbeeld van. Neen, een verdeeld team, in de bestuurskamer of op het veld, wordt nooit kampioen. De eerste prognose van het nieuwe seizoen is genoteerd, Ludo.
 
Dinsdag 12/7
 
Terwijl in de ene pers verschijnt dat de competitie wel eens zou kunnen starten zonder tv-beelden, maken andere media bekend dat de jeugdige kijkers op zondagavond op hun honger zullen blijven zitten. Ketnet zal opgeofferd worden aan Koning Voetbal. Iedere zondag wordt om 18uur een voetbalmatch live uitgezonden. Charleroi-Germinal Beerschot is als opener gepland. Onze grote baas mag dan wel een Germinal Beerschot-fan zijn, maar leg maar eens uit aan de klein mannen dat dit leukere en spannendere tv is dan pakweg De Freggels, The Story of Tracey Beaker of Zorro.
 
auteur: Jan de Jong
Lees ook aflevering 1

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties