Het gaat van kwaad naar erger met Rosenborg. De landskampioen met dertien opeenvolgende titels op zak heeft zijn ambities voor dit seizoen al flink aangepast. Zoals het er nu naar uit ziet, kunnen ze enkel nog hopen op een sterk Champions League - seizoen om hun blazoen te zuiveren.
Voor het begin van het Tippeligaen-seizoen wisten verschillende voetbalkenners in Noorwegen te verkondigen dat het Noorse voetbal de laatste vier seizoen sterk aan kwaliteit had gewonnen. Volgens hen ook ten koste van Rosenborg en het ziet er naar uit dat ze gelijk zullen krijgen. Het is niet langer Rosenborg Trondheim dat de lakens uitdeelt. Integendeel, VÃ¥lerenga, enkele seizoenen geleden nog in tweede klasse, Brann en Viking, maar bovenaal nieuwkomer Start met aan het hoofdtrainer Tom Nordlie, staan te dringen om Rosenborg op te volgen. De uitslag van de veertiende speeldag bracht het moeilijke seizoen van Rosenborg nog maar eens naar voren
.

Aalesund – Rosenborg: 2-1

Na vier minuten zou Rosenborg de bui al zien hangen; 1-0 na een eigen doelpunt van Lago. Lago had gewoon een offday toen hij per ongeluk de bal in eigen doel werkte. En dat was kenmerkend voor de wedstrijd. Het eerste kwartier was hekkensluiter Aalesund de betere ploeg, maar Rosenborg gaf zich niet zo gemakkelijk gewonnen en gaandeweg kregen ze meer greep op de wedstrijd. Dat zou ook resultaat brengen. Vlak voor het einde van de eerste helft kon Jan Gunnar Soli vanaf 18 meter inleggen en Helstad kon die bal mooi in het doel werken. Beide ploegen gingen dus met een doelpunt de rust in.
In de tweede helft gingen beide ploegen gelijk op. Na amper zeven minuten in de tweede helft kon Aalesund het voortouw nemen en tevens de eindstand vastleggen, 2-1 via Gudmundsson, die helemaal vrijstond na een voorzet van Dos Santos en de bal mooi in doel werkte. Rosenborg kreeg nog enkele kleine kansen, maar kon nooit afmaken waardoor Aalesund dus won. Rosenborg blijft hangen op een achtste plaats en Aalesund doet een goede zaak door die drie punten te pakken en gaat van de rode lantaarnpositie naar de vierdelaatste plaats.

Frederikstad – Lyn 2-1

Frederikstad had enkele versterkingen aangetrokken en het rendement was er ook naar. Thomas Myhre (ex-Sunderland) en Raymond Kvisvik (ex-Brann) waren de bouwstenen waarop de ploeg steunde.  Vijf minuten voor het einde wist Kvisvik de eindstand en de overwinning voor Frederikstad veilig te stellen.
De eerste helft was overigens niet echt veel zaaks. Beide ploegen kwamen er even sterk of zwak uit. Het eerste doelpunt viel al in de 19e minuut toen Christoffer Dahl heel alleen tegenover doelman Myhre kwam te staan. Dahl was koelbloedig genoeg om op Jan Derek Sørensen te wachten , die had een prachtkans en nam die ook, 0-1.
Maar het geluk van de club uit Oslo was van korte duur. Slechts vier minuten later zette Simen Brenne Steven Lustü opzij en plaatste de bal achter keeper Alo Al-Habsi, 1-1, nota bene met de buitenkant van zijn voet. Een geweldig doelpunt.
In de tweede helft kwam Lyn het beste voor de dag en dan hebben we het vooral over Mounit Hamoud. De rechtsachter van Frederikstad, Czwartek, had moeite met Hamoud, die veelvuldig voor gevaar zorgde. Maar bij iedere doelpoging stond Myhre als een muur in het doel. Het zag er dan ook lange tijd naar uit dat de partij onbeslist zou blijven, maar dat was zonder Raymond Kvisvik gerekend. De teruggekeerde “verloren zoon” wist van een mooie pass van Brian West dankbaar gebruik te maken om de eindstand vast te leggen, 2-1.

Tromsø – Odd Grenland: 0-1

Odd Grenland was tot voor kort de rode lantaarn in de Tippeligaen en moest dringend werken aan verbetering van dat resultaat. Dat deed het ook vanavond en won uit bij Tromsø. Olivier Occean zette reeds na een kwartier de eindstand op het bord, gebruik makend van de passieve verdediging van de thuisploeg. Keeper Knut Borch stond erbij en keek ernaar. De gehele eerste helft kon Tromsø geen weerwerk bieden. Pas tegen het einde van de tweede helft konden ze een beetje meer in het spel komen en kwam Ole Martin Årst nog het dichtst bij een doelpunt.

Bodø/Glimt – Viking: 0-3

Bij Glimt debuteerde Erik Hoftun (ex-Rosenborg) en hij maakte meteen een sterke indruk. Beide ploegen starten evenwichtig. Het was echter Viking dat al na twaalf minuten aan de leiding ging na een mooie lob van Toni Nhleko, de 0-1 stond vast. Vanaf dan ging Glimt stevig in de counter. En dat mocht letterlijk genomen worden.  Dertig minuten in de eerste helft kreeg Hoftun het zwaar te verduren na een clash met Peter Kopteff, maar gelukkig stond hij na enkele minuten terug stevig op zijn benen. De ploegen gingen met 0-1 de rust in.
Na de rust probeerde Glimt uit een ander vaatje te tappen. Vanaf dan speelden ze in een 4-4-2 opstelling met Berg die vanuit het middenveld achter het spitsenduo Sakariassen – Johansen ging spelen. Alhoewel Glimt de betere ploeg was, bleek het toch een maat voor niets. Twintig minuten voor het einde kon Østenstad de 0-2 vastleggen. Nhleko kon Hoftun bij de cornervlag verschalken en bracht de bal mooi voor doel. De keeper van Glimt, Lagnes, verloor het duel en kon de bal niet uit zijn netten houden. Daaruit kon Viking moed putten en twee minuten voor het einde bracht Kopteff definitief de overwinning voor Viking: 0-3. Østenstad kwam net te ver uit doel en Kopteff  maakte hiervan dankbaar gebruik. Bodø doet hiermee helemaal geen goede zaak en neemt de rode lantaarn van Odd Grenland over. Viking daarentegen staat stevig op de derde plaats, net als die andere titelfavoriet, VÃ¥lerenga.