Duivels en Litouwen uitgesloten voor EK 2008

Luc Goderis
| 0 reacties
Duivels en Litouwen uitgesloten voor EK 2008
Foto: © SC

Na het EK 2004 en het WK 2006 zal België er op het volgende grote tornooi, het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, al weer niet bij zijn. De Rode Duivels worden, net als Litouwen, immers uitgesloten voor de voorrondes.

Ten gevolge van het gokschandaal rond de Chinees Zheyun Ye heeft de Uefa ons land uitgesloten voor de voorrondes van het eerstvolgende EK. Volgens een bron binnen de Uefa beschikken ze er over harde bewijzen dat enkele wedstrijden van de Rode Duivels, in aanloop naar het WK van deze zomer in Duitsland, vervalst waren. "Niet alleen beide wedstrijden tegen Litouwen maar ook de terugwedstrijd van de beloftenploeg tegen Oekraïne waren verkocht en dit dwingt de Uefa tot deze harde maatregel", meldde hij. De Uefa zal het nieuws nog dit weekend officieel bekend maken.

In groep A (België) zou de vrijgekomen plaats niet ingevuld worden. De poule zou nu gewoon met zeven teams afgewerkt worden. In groep B zal Litouwen vervangen worden door Montenegro. De Uefa lost zo meteen ook het opsplitsen van Servië en Montenegro op.

De KBVB weigerde vooralsnog elk officieel commentaar maar in een interview kon Jan Peeters zijn woede nauwelijks verbergen. De bondsvoorzitter zei dat hij een duchtig woordje zal spreken met Lennart Johanssen. Hij vond het ook niet kunnen dat Togo, het land dat Pietro Allatta een licentie verkocht, en vooral Turkije, naar aanleiding van de rellen op het einde van de wedstrijd tegen Zwitserland, minder zwaar gestraft werden.

Litouwen reageerde wel al officieel. Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie (foto) zei voorzitter Liutauras Varanavicius dat zijn land geen enkele schuld treft en dat de uitsluiting dus absoluut niet kan. "Ik dacht dat we met tweemaal 1-1 tegen de Belgen een sterk resultaat hadden neergezet. Nu blijkt echter dat België beide wedstrijden manipuleerde", zei een zwaar aangeslagen Varanavicius. [AN]

Als u denkt dat dit artikel waar is : klik hier.
Als u daarentegen denkt dat het onze aprilgrap is : proficiat u heeft gelijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties