Osasuna lijdt zware nederlaag tegen Getafe

Dave Sentobin

De derde in de stand, Osasuna, verloor op eigen veld met zware 0-4 cijfers van Getafe. Achtervolger Valencia won wel na een doelpuntenfestijn en wipt over de ploeg uit Pamplona. Deportivo won voor de tweede keer op rij in eigen stadion en kan terug dromen van Europees voetbal. De twee andere duels tussen de ploegen die voor behoud spelen, eindigden op een brilscore.

Osasuna-Getafe            0-4

Osasuna kon zich na de nederlaag van vorige week tegen Athletic geen misstap meer veroorloven. Er moest absoluut gewonnen worden om in de race te blijven voor de tweede plaats. Getafe startte met een verdedigende opstelling om een belangrijk punt weg te kapen uit Pamplona om het behoud zo goed als zeker te verzekeren. In de eerste helft had Osasuna het meeste balbezit, maar deed daar vrij weinig mee. Na tien minuten wrong Webó de grootste kans voor Osasuna de nek om. Paunovic kopte na een dik half uur de bezoekers op voorsprong. Het was de eerste tegengoal van op een stilstaande fase voor de rojillos. Nog geen drie minuten later maakte Vivar Dorado er 0-2 van. Doelman Ricardo kon het schot van Gavilán eerst nog afweren, maar Vivar Dorado had de bal enkel binnen te leggen.

Osasuna-coach Aguirre veranderde het tactische plan om de aansluitingstreffer snel te vinden. Na acht minuten maakte Paunovic een einde aan de hoop van de coach. Tien minuten later schoot Pernía de eindstand op het bord. Osasuna ging nog wel op zoek naar een eerredder, maar de ploeg had geen geluk met de afwerking. Osasuna had duidelijk zijn dagje niet tegen een sterk spelend Getafe.

Valencia-Cádiz   5-3

De partij in Mestalla begon veel belovend, want al na twee minuten kopte Villa de thuisploeg op voorsprong. Tien minuten later maakte de club uit Andalusië al gelijk. Enrique schoot een bal die Cañizares nog geweerd had, binnen. Valencia panikeerde niet en controleerde rustig de partij. Toen net de eerste fluitsignalen in de tribune te horen waren, schoot Angulo zijn ploeg terug op voorsprong. Aimar stuurde de Spanjaard mooi diep. Even later kopte verdediger David Navarro Valencia op een veilige 3-1.

Na rust moest Cádiz risico’s nemen en kwamen er gelegenheden voor de aanvallers van Valencia. Angulo vergrootte de voorsprong van de thuisclub. Jonathan Sesma scoorde nog voor de bezoekers en een minuut later maakte Villa met zijn tweede van de middag er 5-2 van. Jonathan Sesma maakte er met zijn tweede 5-3 van. Valencia wipt dankzij deze mooie zege over Pamplona naar de derde stek. Cádiz zal het moeilijk hebben om zijn verblijf in de Primera División te verlengen.

Deportivo-Racing            2-0

In tegenstelling tot de partij in Bernabéu kon Deportivo vanmiddag wel zijn spel opdringen aan de tegenstander. Deportivo legde de partij echter lam en er waren nauwelijks kansen. De blanquiazules kwamen na twintig minuten op voorsprong. Joan Capdevilla trapte een doorgekopte bal voorbij doelman Aouate. De bezoekers hadden kleine kansjes om op gelijke hoogte te komen, maar faalden telkens. Net voor rust schoot Depor-middenvelder Sergio op de paal.

Racing-caoch Preciado bracht met Felipe Melo een nieuwe spelverdeler in. Even later stuurde hij ook Antoñito als extra aanvaller op het veld. Even later knalde echter de jonge Iago de thuisclub op een veilige 2-0 voorsprong. Deportivo kon zijn voorsprong nog uitbouwen, maar stuitte telkens op een goede Aouate. Deportivo La Coruña kan dankzij deze tweede thuiszege op rij terug dromen van Europees voetbal. De Galiciërs staan voorlopig op de zesde plek.

Alavés-Ahletic            0-0

De Baskische derby eindigde op een teleurstellende brilscore. Er waren weinig kansen en het doelpuntenloos gelijkspel was dan ook de terechte uitslag voor beide ploegen. Beide Baskische ploegen schieten weinig op met het schamel puntje in hun strijd om het behoud.

Mallorca-Espanyol            0-0

De partij in het Son Moix-stadion eindigde ook op een doelpuntenloos gelijkspel. Voor Espanyol is het al het zesde bezoek aan Son Moix zonder overwinning. Mallorca is nog altijd ongeslagen in eigen huis onder nieuwe trainer Manzano. Beide ploegen spelen met vuur de laatste weken en zullen nog hard moeten werken om in de Primera División te blijven.