Noors landskampioen op degradatieplaats

viki meeuwis

Vandaag stond de vierde speeldag van de Noorse Tippeligaen op het programma. Het was uitkijken of Vålerenga de povere resultaten van de afgelopen weken kon opkrikken. Stabæk, dat uit tweede klasse terugkeerde, blijft het verrassend goed doen. Ook Molde, dat vorig jaar nog play-offs moest spelen voor behoud in eerste klasse zet voorlopig goede resultaten neer, zondag versloeg het Rosenborg met het kleinste verschil.

Brann – Vålerenga: 3-1
VÃ¥lerenga heeft de afgelopen vier wedstrijden twee keer gelijkgespeeld en twee ervan verloren, inclusief deze van vanavond. Brann heeft de laatste vijf wedstrijden niet van VÃ¥lerenga kunnen winnen, tot vanavond dan. VÃ¥lerenga begon goed maar het was Brann en meer bepaald Helge Haugen die de bal eerst in doel kreeg. Na een kwartier kon Haugen de bal te pakken krijgen nadat Kjetil Wæhler de bal slecht wegwerkte en schoot Haugen die makkelijk in doel.
VÃ¥lerenga kampt al met een spitsentekort en nu lijkt hun verdediging ook nog uitgedund te worden. Vlak na die eerste goal moest Ronny Johnsen immers het veld geblesseerd verlaten. Niet veel later volgde Thomas Holm. Het is nog niet geweten hoe lang beiden onbeschikbaar zullen zijn. VÃ¥lerenga bleef op het elan van het voorbije half jaar doorgaan, ongeloofelijk ongevaarlijk voor doel. Het enige doelpunt dat ze dit seizoen konden scoren was Allan K. Jepsen via een corner.
In de tweede helft werd het zo nodig nog erger voor de landskampioen. Brann had geen tekort aan spitsen en dat bleek in de 76e minuut. Sæternes (ex-Brugge), kon vanop links opzetten en schoot de bal vanop 20 meter in de rechtse hoek, onhoudbaar voor keeper Arason. Vijf minuten later kon Allan K. Jepsen de bal via een inworp (!) recht achter een verbouwereerde keeper Opdal in doel werken. Twee minuten later was het de beurt aan Robbie Winters. Brann vocht terug na dit doelpunt. Charlie Miller speelde verder na Bjørn Dahl op rechts. Dahl legde mooi af voor Winters die niet aarzelde en de bal in doel zette.

De Noorse landskampioen staat na vier speeldagen op de voorlaatste plaats. Trainer Rekdal heeft al aangekondigd dat voor de wedstrijd woensdag tegen Viking serieuze veranderingen zullen plaatsvinden. Het zal nodig zijn als VÃ¥lerenga zich wil herpakken. In dit opzicht lijkt het een goede zaak dat de club gesprekken heeft aangeknoopt met Rune Lange die op het einde van het seizoen transfervrij bij Brugge kan vertrekken. Lange ziet een terugkeer naar Noorwegen wel zitten, voor VÃ¥lerenga zou een blessurevrije spits welkom zijn.

Fredrikstad – Lillestrøm: 0-1
Het verschil in deze wedstrijd werd gemaakt door een man, Robert Koren. De eerste helft ging nog gelijk op met kleine kansen voor beide ploegen. Beide doelmannen, Shaaban en Müller, waren echter alert genoeg om een goal te vermijden. De tweede helft liet een enigszins gewijzigd spelbeeld zien. Het duurde slechts twintig minuten vooraleer Koren de bal te pakken kreeg. En dat is gewoonlijk een garantie op een doelpunt. Zo ook vandaag, de Sloveen schoot de bal vanop 20 meter in doel waardoor hij keeper Shaaban kansloos liet. De trainer van Lillestrøm, Uwe Rösler, was tevreden na afloop van de wedstrijd. “Fredrikstad is altijd sterk thuis en ik ben blij dat we duels aangingen en wonnen”, aldus Rösler. De manager van de bezoekers Jan Åge Fjørtoft had daar het volgende aan toe te voegen: “het is altijd een goede zaak om een middenvelder die kan scoren in de ploeg te hebben”. Met deze overwinning komt Lillestrøm pp de tweede plaats terecht, terwijl Fredrikstad de vierde laatste plaats bekleedt.

Tromsø – Ham-Kam: 0-2
Scheidsrechter Tommy Skjerven zorgde ervoor dat de nachtmerrie van trainer Normark en zijn ploeg Tromsø nog wat langer aanhoudt. Tot drie keer toe kende hij Ham-Kam een strafschop toe, waarvan Ham-Kam er twee in doel wist te werken. De eerste strafschop kwam er via hands in het midden van de eerste helft. Arash Talebinejad bij Tromsø kreeg een inworp op de handen en Skjerven gaf Ham-Kam een strafschop. Juha Pasoja slaagde er echter niet in die voorbij keeper Knut Borch te krijgen. Vlak voor het einde van de eerste helft was het wederom een penalty. Deze keer meende Skjerven dat Borch een fout beging op Nikolov, tv beelden wezen echter uit dat Borch enkel voor de bal ging en niet de man. Niettemin een penalty die door Nikolov zelf werd omgezet en in doel ging. Zo ging Ham-Kam de rust in met een 1-0 voorsprong.

De tweede helft werd door de bezoekers goed ingezet met verschillende kansen van Marcus Ringberg. Toch had Kamma nogmaals de hulp van de scheids nodig om tot scoren te komen. Een inworp van een Tromsø speler kwam in het veld terecht, dicht bij doel, Borch rukte uit en duwde Øren in de rug toen hij voor de bal ging. Eigenlijk geen noemenswaardige actie maar ref Skjerven dacht daar anders over, strafschop. Wederom was het Nikolov die de strafschop nam en in doel trapte. Brann komt met deze zege op de derde plaats terecht terwijl Tromsø dieper in een crisis terechtkomt, het staat nu laatste met nul punten.

Rosenborg – Molde: 0-1
Twee spelers mochten zich man van de match noemen in deze wedstrijd, Molde keeper Jan Kjell Larsen en Petter Rudi. Het enige doelpunt in deze wedstrijd viel al in de 13e minuut na een strafschop. Mikael Dorsin haalde Rob Friend neer en zo kon Petter Rudi er via penalty 1-0 voor de bezoekers van maken. Rosenborg ging er zoals gewoonlijk in een sneltreinvaart vandoor en wist verschillende kansen af te dwingen. Steffen Iversen, Thorstein Helstad, Jan Gunnar Solli en Mikael Dorsin probeerden het, maar slaagden er niet in de bal voorbij Larsen te krijgen. Vooral in de 20e minuut liet hij een sterk staaltje keeperskunst zien. Eerst schoot Solli op doel, in de rebound probeerde Iversen het en de derde schot op doel kwam van Dorsin, maar tevergeefs, Larsen wist zijn netten schoon te houden. Molde lijkt een goede zaak gedaan te hebben met hun nieuwe keeper, een aanwinst uit Haugesund.
Rosenborg domineerde in de tweede helft maar kon er geen doelpunt uithalen. Het einde van de wedstrijd kende nog een discutabel hoogtepunt; Christer Basma werd neergehaald in het zestien meter gebied van Molde. Iedereen verwachte een strafschop maar scheidsrechter Tom Henning Øvebrø was van mening dat Basma zich nogal makkelijk liet vallen en gaf hem zelfs een gele kaart. Het thuispubliek kon daar niet met leven en de grasmat werd met allerlei projectielen bekogeld.

Odd Grenland – Sandefjord: 3-1
De thuisploeg was duidelijk de betere ploeg met voortdurend balcontrole en voor de eerste keer dit seizoen slaagden ze erin om kansen af te dwingen. Dirigent van het geheel was Tommy Svindal Larsen. Met een kwartier gespeeld viel het eerste doelpunt via een counter. De Ornelas kreeg de bal aangereikt via Ruud vanop rechts en zette de bal mooi in de linkerhoek. Zo ging de thuisploeg meteen aan de leiding. Odd domineerde maar op het half uur kwamen er twee kansen voor de bezoekers. Eerst kon Könönen de bal vanop korte afstand op doel schieten maar de bal ging voorlangs. Kort daarna was het Thorsen die de bal vanop vijf meter schoot maar de bal ging hoog over.
Vlak na de rust vergrote Odd de voorsprong. Svindal Larsen met een vrije trap vanop grote afstand, de bal kwam bij Ruud terecht die hem vanop tien meter in doel kopte, 2-0. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd werd Hviden-Watson in het strafschopgebied neergehaald met een vrije trap voor Odd als gevolg. Svindal Larsen nam die, vanop zestien meter, en ging voor de verste hoek, keeper Bugge Pettersen kon hem niet tegenhouden. Zo stond het 3-0. In de toegevoegde tijd kon Tegstrøm nog een tegendoelpunt scoren. Sandefjord verliest zo zijn eerste match dit seizoen.

Lyn – Stabæk: 1-4
Het eerste doelpunt kwam op het half uur en was een nogal ongelukkige own goal van Kjølø. Dat zou zowat het enige minpuntje worden voor Stabæk en het enige doelpunt op conto van Lyn. Twintig minuten voor het einde van de eerste helft moest Lyn met tien man verder toen Steven Lustü een fout begin op Daniel Nannskog, die als laatste man stond. Terje Hauge gaf de bezoekers een vrije trap, die genomen werd door Veigar Pall Gunnarsson. De bal ging voorbij keeper Johan Dahlin en recht in de kruising vanop twintig meter. Zo stond het 1-1 bij de rust.
Het duurde tot in de 72e minuut voor er nog een goal zou vallen. Flittie Onstad kreeg zijn tweede gele kaart voor een fout waardoor Stabæk een penalty kreeg toegewezen. Seconden later kon hij met rood het veld verlaten wegens protesteren. Daniel Nannskog nam de penalty en bracht de bezoekers op een 2-1 voorsprong. Tien minuten voor het einde kreeg Gunnarsson de bal in de voeten na een verdedigingsfout van Lyn. Gunnarsson kwam alleen voor doel op een vijftal meter en werkte de bal netjes in doel;3-1 voor de bezoekers. In de toegevoegde tijd maakte Nannskog er nog 4-1 van. Stabæk blijft daarmee op de eerste plaats terwijl Lyn zich met een zevende plaats moet tevreden stellen.

Viking – Start: 1-2
Viking ging ervoor zaterdag en al na vijf minuten stond het 1-0 via een goal van Alexander Ødegaard. Allan Gaarde kon de Start verdediging makkelijk passeren en de bal tot bij Ødegaard brengen die de bal makkelijk in doel kon werken. De eerste helft ging verder gelijk op.
Tien minuten na de pauze kwam de gelijkmaker via Midttun Lie. Alex Valencia met een vrije trap richting Bala Garba die hem mooi aflegde voor Midttun Lie die de bal in de verste hoek zette. In de toegevoegde tijd kreeg Start een strafschop toegewezen via hands van Ã…se Lunde, Atle Roar HÃ¥land zette makkelijk om in een doelpunt. Viking speelde goed maar kon het op de cruciale momenten niet afmaken. Start daarentegen was te tam om echt overtuigend te zijn, te weinig agressiviteit en te weinig kansen op doel maakten dat ze blij mochten zijn met deze ietwat onverdiende zege. Bovendien maakt deze partij eindelijk een einde aanhet feit dat Start trainer Tom Nordlie vorig jaar tot treurens toe riep dat Start nooit een strafschop toegewezen kreeg, enkel tegen.