Italië in extremis voorbij Oekraïnië

K M

Italië heeft in zijn tweede wedstrijd op het Europees Kampioenschap voor -21jarigen Oekraïnië verslagen. Dat gebeurde wel op het nippertje, want Giorgio Chiellini scoorde de overwinningstreffer diep in blessuretijd.

Ten opzichte van het 3-3 gelijkspel afgelopen woensdag tegen Denemarken voerde Italiaans bondscoach Claudio Gentile twee wissels door. Alessandro Rosina  en Rolando Bianchi namen de plaatsen in van Mario Defendi en Giampaolo Pazzini. Na zestien minuten kwam Oekraïnië dicht bij de openingstreffer, maar de poging van Aliyev raakte de buitenkant van de paal. Even voor het half uur waren de Azzurrini dicht bij de 1-0 maar de poging van Canini werd door Yarmash in extremis van de lijn gehaald. Even voor rust liep Potenza tegen de elleboog van zijn tegenstander aan en verloor daarbij een tand. Toch speelde hij verder.

Vlak na rust ging Palladino in het strafschopgebied onderuit na een lichte tackle van Mikhalik. Italië kreeg echter geen penalty, maar Palladino wel geel voor een schwalbe. Op het uur een wenkende kans voor Foggia, maar Pyatov schudde een prachtige save uit zijn mouwen. Twinitig minuten voor tijd weer geen geluk voor de Azzurrini toen een schot van Rosina de paal raakte. Even voor tijd kreeg kapitein Marco Donadel geel waardoor hij de laatste groepswedstrijd tegen Nederland mist. En wat niet meer leek te gebeuren, gebeurde in de 93ste minuut wel. Een vrije trap vond het hoofd van Giorgio Chiellini die de bal in doel kopte.

Italië: Curci; Potenza, Canini, Bovo, Chiellini; Foggia (70’ Defendi), Sammarco, Donadel, Rosina; Palladino, Bianchi (62’ Pazzini)