PSV voor titel, retourkaartje voor Excelsior

Jimmy Wouters
| 0 reacties
PSV voor titel, retourkaartje voor Excelsior
Foto: © SC

Volgende week trappen Sparta Rotterdam en Vitesse Arnhem de nieuwe editie van de Eredivisie op gang. Tijd dus om eens vooruit te blikken op de start van de nieuwe jaargang. Net als vorig jaar blijft ook dit seizoen het omstreden eindrondesysteem van kracht.
 
Titel:
 
Afgelopen seizoen werd PSV de verdiende winnaar van het Nederlandse kampioenschap. Ook dit jaar is de Eindhovense club de grootste gegadigde voor de titel. De kern is grotendeels hetzelfde gebleven. Zo verliet enkel met Theo Lucius een noemenswaardige speler. Verder werden er ook weinig inkomende transfers gerealiseerd. De meest opvallende naam is de beloftevolle Carlos Arnoldo Salcido.
 
De grootste concurrent voor PSV zal waarschijnlijk te vinden zijn in Amsterdam. Ajax greep na een kwakkelseizoen alsnog het tweede Champions League - ticket. De ploeg versterkte zich gevoelig met onder meer Stam (AC Milan), Perez (AZ) en Gabri (Barcelona). Daarnaast zag het wel onder andere Pienaar en Trabelsi vertrekken. Met trainer Henk ten Cate haalde de club wel een uitstekende vervanger voor Danny Blind binnen.
 
Ook AZ zal ongetwijfeld meestrijden in de strijd om de landstitel. De Alkmaarders eindigden in de reguliere competitie nog op een tweede plaats, maar werden in de nacompetitie verassend door Groningen uitgeschakeld. In tegenstelling tot PSV was het bij AZ een komen en gaan van diverse spelers. Toch mag verwacht worden dat de nieuwelingen zeker een meerwaarde voor de club kunnen betekenen. Daarnaast zullen de Alkmaarders vooral gemotiveerd zijn om de nieuwe tempel op gepaste wijze in te wijden.
 
 
Europees voetbal.
 
Feyenoord Rotterdam plaatst zichzelf ieder jaar tussen de gegadigden voor de titel. De Rotterdammers zochten hun versterkingen vooral op de Belgische markt. Zo spelen met De Ceulaer, Huysegems en Derijck maar liefst drie nieuwe Belgen in de Kuip. Toch moest het Legioen vooral het vertrek van Kalou verwerken en bevindt lieveling Kuijt nog altijd in het midden van de transfermolen. Verder snoeide de club wegens financiële redenen in het spelersarsenaal, waardoor verwacht wordt dat de ploeg toch tekort zal komen voor de titel.
 
FC Groningen moet in staat geacht worden om de uitzonderlijke prestatie van afgelopen seizoen te evenaren. De Noorderlingen moeten in staat zijn om een Europees ticket af te dwingen. De clubleiding wist de ploeg vrijwel geheel te bewaren en op enkele posities te versterken. Reken daar nog het nodige enthousiasme in de prachtige Euroborg bij en succes moet gegarandeerd zijn.
 
Verder zullen ook SC Heerenveen, FC Utrecht, FC Twente en Roda JC tot de outsiders gerekend mogen worden.
 
 
Middenmoot.
 
NEC Nijmegen, RKC Waalwijk, Vitesse Arnhem en ADO Den Haag zullen waarschijnlijk een vrij grijs seizoen tegemoet gaan. Het is echter wel mogelijk dat één van deze ploegen met een uitstekende start wel eens voor de verassing kan zorgen.
 
Heracles Almelo zou in principe in staat moeten zijn om hun verblijf in de eredivisie met een jaar te verlengen. Maar mits een beetje tegenslag is de kans reëel dat ze een heel jaar tegen de degradatie zullen moeten spelen.
 
 
Degradatiestrijd.
 
Als nieuwkomer in de Eredivisie is Excelsior Rotterdam de gedoodverfde degradatiekandidaat. Versterkingen werden vooral in de lagere regionen gehaald. Mogelijk hoopt men dat grote broer Feyenoord nog eens zal tussenspringen.
 
Ook Willem II wacht een moeilijk seizoen. De ploeg wist zich via de nacompetitie nog vrij makkelijk te handhaven in de hoogste afdeling. In vergelijking met de vorige jaargang zagen de Tilburgers sterkhouders als Dembele en Agustien vertrekken. De inkomende transfers kwamen vooral uit de Jupiler League (Kargbo, Messoudi, Imschoot, Sengier en natuurlijk trainer Van Wijk). Het is nog maar de vraag of zij de ploeg terug op de goede rails kunnen brengen.
 
Ook Sparta Rotterdam zal wellicht tot de laatste speeldag moeten strijden voor het behoud. De ploeg zag clubtopschutter van den Bergh vertrekken, maar haalde daar tegenover wel Anastasiou van Ajax. Veel zal afhangen van de seizoensstart.
 
Net als Willem II, kende ook NAC Breda vorig jaar een kwakkelseizoen. Toch waren er bij de Brabanders weinig inkomende transfers te bemerken. Zo werden enkel de Graaf, Tamerus en Zoetebier gehaald. Daarnaast liet de club tal van spelers vertrekken, waardoor verwacht wordt dat men in Breda tevreden mag zijn indien de nacompetitie ontlopen wordt. [AN]        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties