Oranje met lucky goal voorbij Slovenië

Harald Berings

Zaterdag kreeg het Nederlands elftal nog een vlaag van kritiek over zich heen, nadat een teleurstellende wedstrijd tegen Roemenië in 0-0 was geëindigd. Door winst in Slovenië en puntenverlies van Bulgarije tegen Albanië blijft Oranje echter in pole-position voor groepswinst in Poule G.

In tegenstelling tot zaterdag speelde Nederland met volle overtuiging, maar deze keer was er een gebrek aan precisie in de combinaties. Aan de overkant krijgt Slovenië in de 35ste minuut met Klemen Lavric een huizenhoge kans, maar de aanvaller mist van kortbij. Na de rust volgde echter een kwartier van oranje overheersing, waarin Wilfred Bouma de grootste mogelijkheid, een kopbal op een hoekschop van Wesley Sneijder, op de paal kopte. Ook Ibrahim Afellay (net naast) en Arjen Robben (over) kenden geen geluk bij de afwerking. Vier minuten voor tijd volgde dan toch de verlossing: Clarence Seedorf legde de bal klaar voor Giovanni van Bronckhorst, die zijn schot zag afwijken op twee Sloveense verdedigers: doelman Samir Handanovic was kansloos.

Door deze overwinning stelt Nederland haar koppositie weer veilig, nadat die tegen Roemenië even op de helling stond. Bovendien bleef Bulgarije thuis tegen Albanië op een troosteloos 0-0 gelijkspel steken, waardoor Oranje nu vijf punten voorsprong telt op de Bulgaren. Roemenië neemt na een vlotte 3-0 zege op Luxemburg de tweede plaats over en volgt, met één wedstrijd minder gespeeld, op drie punten van de leider.