Brann gaat aan de leiding

viki meeuwis

In de Tippeligaen is de negende speeldag zaterdag in gang getrokken door de wedstrijd tussen Strømsgodset en Viking.
Viking won die partij met 2-1. Het werd een harde en moeilijke wedstrijd voor beide ploegen met harde duels, een rode kaart en drie doelpunten van Viking. Ook naast het veld liepen de gemoederen hoog op toen Hannes Sigurdsson van Viking een harde tackle uitvoerde. Sigurdsson had al een gele kaart opgelopen maar kreeg er geen voor zijn drieste actie. Dat ging de trainer van Godset niet goed af want hij begon te roepen dat de IJslander met een tweede gele kaart van het veld moest. Uwe Rösler, trainer van Viking nam dat niet en er ontstond een serieus opstootje tussen beide trainers. Peter Ijeh was terug paraat en al in de eerste vijf minuten kreeg hij een goede kans. Op het kwartier kwam Christer George vanop links opzetten en kon hard op doel schieten maar Viking keeper Austebø was alert. Tegen het einde van de eerste helft kregen zowel Viking,via Peter Ijeh als Godset via Kovacs nog doelkansen.

Het eerste doelpunt viel in de tweede helft, kort na de rust. Maurice Ross probeerde een lange bal weg te werken maar slaagde daar niet in en schoot de bal met een lob in eigen doel. Zo ging Strømgodset met hulp van Viking aan de leiding. Ross herstelde zich vlug van die uitschuiver en minuten later kreeg hij weer een doelkans, ditmaal schoot hij op het juiste doel maar de bal ging net naast. In de 68e minuut kwam Ijeh vanop rechts opzetten en schoot de bal makkelijk voorbij keeper Espen Johnsen, de stand was terug in evenwicht. Met nog tien minuten te spelen viel het derde doelpunt. Sigurdsson kreeg de bal aangereikt door Søren Berg en schoot de bal in de verste hoek, waardoor Viking weer aan de leiding ging.

Brann Bergen – Lillestrøm SK: 3-1
De topper van zondag was de wedstrijd tussen Brann Bergen en die andere titelkandidaat, Lillestrøm. Brann won de wedstrijd waarin het grote verschil zat dat Brann wel goed wist af te werken voor doel en Lillestrøm niet. De bezoekers speelden het best in de eerste helft. Al na vijf minuten kwam de beste kans. Khaled Mouelhi met een goede inworp vanop rechts, Occean kwam opzetten maar de bal kwam op de dwarslat terecht. Lillestrøm verdedigde goed en domineerde op het middenveld. Brann liet teveel ruimte voor Magnus Myklebust, Simen Brenne en Bjørn Helge Riise. Occean kreeg opnieuw een kans op doel maar weer ging de bal er niet in. Op het half uur kwam Lillestrøm tot twee keer toe voor doel, eerst via Sundgot maar keeper Opdal wist redding te brengen. Kort erna moest Björnsson een gevaarlijk schot van Myklebust van de doellijn weghalen. Brann kreeg weinig kansen en dat uitte zich in agressieve situaties op het veld. Frode Kippe met een duw in de rug van Opdal waarna beiden hun toevlucht zochten tot verbaal geweld. Als Kippe even later tegen de grond ging was de verwarring groot. In het tumult dat erna ontstond was het moeilijk te zeggen wie wie geduwd had. De scheidsrechter nam geen risico en deelde prompt vier gele kaarten uit aan Andresen en Sæternes bij Brann en Kippe en Occean bij Lillestrøm.

De tweede helft bood een totaal ander spelbeeld. Brann vond terug moed en nam de controle op het middenveld over. Na een duel tussen Pål Steffen Andresen en Thorstein Helstad kreeg Brann een strafschop toegewezen. Die werd door Martin Andresen in doel gewerkt. Vier minuten later kwam er een goede pass van Solli naar Sæternes die de bal verder naar Helstad speelde. Helstad kopte de bal netjes in doel. Even later stuurde Andresen een goede pass naar Helstad die de bal wederom in doel stuurde. Occean kon er voor Lillestrøm toch nog een doelpuntje uit slepen. Lillestrøm had in de eerste helft twee goede kansen maar kon die niet in een doelpunt omzetten, Brann deed dat wel en hield daarmee de drie punten thuis. Brann staat nu op twintig punten, drie meer dan Lillestrøm dat er zeventien heeft.

Rosenborg BK – Fredrikstad : 1-1
Rosenborg speelde Fredrikstad bij momenten van het veld gisteren maar een goed keepende Rami Shaaban zorgde ervoor dat hij slechts een goal moest slikken. De thuisploeg speelde het beste en kon voor het meeste gevaar zorgen in deze match. Vooral Marek Sapara en Mikael Dorsin konden verschillende keren voor doel komen maar slaagden er niet in om die kansen in doelpunten om te zetten. Rosenborg moest Iversen missen, zijn vervanger, Kone, was bijna de hele wedstrijd onzichtbaar. Vlak voor rust wist Mika Koppinen de 1-0 binnen te werken.

Ook na de rust bleef Rosenborg kansen opstapelen maar geraakte nooit meer voorbij Shabaan. Fredrikstad had de handen vol met het verdedigen maar toen ze een goede kans kregen, namen ze die ook. Tarik Elyounoussi kwam opzetten via de counter en wist keeper Hirschfeld te verschalken. Rosenborg kreeg twaalf duidelijke doelkansen maar moest tevreden zijn met slechts een puntje. RBK heeft momenteel veertien punten, twee meer dan Fredrikstad.

Vålerenga IF – Odd Grenland: 1-1
Ook Vålerenga moest met een puntje tevreden zijn. De ploeg uit Oslo stuurde de wedstrijd gedurende negentig minuten maar kreeg in de toegevoegde tijd het deksel op de neus. De wedstrijd begon goed voor Vålerenga, dat de wedstrijd meteen controleerde. In de 38e minuut wist Rune Lange de 1-0 binnen te werken na een goede voorbereiding van Daniel Fredheim Holm. Kort daarvoor had Morten Berre al een goede kans gekregen en had Lange een kopbal nest naast het net gestuurd.

Ook na de pauze bleef Vålerenga druk zetten, in de 48e minuut kreeg de thuisploeg een strafschop toegewezen maar de baltoets aanvoerder Christian Grindheim was te zwak om voor gevaar te zorgen. Tien minuten later kreeg de keeper van de nationale ploeg nog een kans om zich te bewijzen. Fredheim Holm passeerde de verdediging makkelijk maar Jarstein wist weer redding te brengen. De enige kans tot dan toe voor Odd was een kopbal van Pelle Nilsson die op de paal terecht kwam. De Ornelas moest met een hoofdblessure het veld verlaten en dat gaf Fredrik Gulsvik de kans om zich op het veld te bewijzen. In de toegevoegde tijd won Nilsson een luchtduel met Muri en Gulsvik kon de bal via een volley in de kruising trappen. Voor Odd Grenland dat uit acht wedstrijden slechts drie punten had weten te halen, een heel belangrijk puntje dat ze pakten. Vålerenga speelde ook nu weer een goede wedstrijd maar morste met de kansen en vooral bij de afwerking liet het nogmaals steken vallen. Het blijft steken op negen punten uit negen wedstrijden.

TIL – Aafk: 0-2
Tromsø heeft in de Tippeligaen nog nooit thuis weten te winnen van Aalesund en slaagde daar ook zondag niet in. Geen van beide ploegen lieten hun beste voetbal zien maar met goede combinaties en een hoog tempo kom je al een heel eind. Collectief zat er ergens iets niet geheel juist bij de thuisploeg waardoor het zwaar leunde op de technische en taktische vaardigheden van Rushfeldt. Bij Aalesund was  Lasse Olsen die het meeste werk opknapte. Rushfeldt kreeg in de eerste helft twee goede kansen maar kon die niet in een doelpunt omzetten.
In de 76e minuut wist Lasse Olsen de bezoekers op voorsprong te brengen na een kopbaldoelpunt. Tromsø ging meteen op zoek naar de gelijkmaker maar slaagde daar niet in. Aalesund daarentegen kreeg nog een kans op doel na het doelpunt van Olsen en misbruikte die kans niet. Karl Oskar Fjørtoft met een goede pass naar Aarøy die de bal hard in doel werkte. Het is de tweede overwinning van Aalesund dit seizoen maar de ploeg moet dringend uit en thuis meer punten gaan pakken als ze uit de degradatiezone weg willen komen. Tromsø speelt over het algemeen goed op eigen veld maar uit mist het soms dat beetje extra.

Stabæk – Lyn: 3-2
Halverwege de tweede helft stond Lyn al op een 2-0 voorsprong via Ståle Stensaas en Erling Knudzon en zag het ernaar uit dat de club uit Oslo de drie punten mee naar huis zou nemen. Maar dat zag Stabæk net even anders. De ploeg herpakte zich na de twee goals en begon zwaar druk te zetten op Lyn. In de 77e minuut kreeg de thuisploeg een vrije trap in de zestien meter. De bal kwam bij Segerström terecht die de bal makkelijk binnenkopte. Luttele minuten later dribbelde Alanzinho zich vrij vanop links en kon de bal richting doel spelen. Daar dook Somen Tchoyi op die de bal makkelijk in doel werkte vanop acht meter. In de toegevoegde tijd liet Nannskog nogmaals zien waarom hij zo belangrijk is voor Stabæk. Hij stond geheel vrij in de zestien meter toen hij een pass kreeg van Alanzinho en die zonder aarzelen in doel werkte, het is zijn vierde doelpunt van het seizoen.

Vanavond staat de laatste wedstrijd van de negende speeldag op het programma. Daarin krijgt IK Start Sandefjord op bezoek.