Analyse Slotspeeldag verandert niets meer

Tonnelier Caroline
| 0 reacties
Slotspeeldag verandert niets meer
Foto: © SC

Op de slotspeeldag van de Spaanse competitie is er ondanks heel wat spanning uiteindelijk niets meer veranderd.  De top-drie bleef onveranderd, zodat Real Madrid zijn 30e landstitel pakte.  De Europese plaatsen veranderden ook niet meer van eigenaar: Real Zaragoza en Villarreal komen volgend jaar samen met Getafe uit in de Uefa-beker.  Onderaan het klassement bleef de situatie ook ongewijzigd. Real Betis en Athletic slaagden er in zich te redden, ten nadele van Celta de Vigo en Real Sociedad.  
 
Mits winst kon Real Madrid gisterenavond zijn dertigste landstitel pakken. De wedstrijd vormde een goede samenvatting van het seizoen van de Koninklijke: aarzelend in de beginfase, lang op achtervolgen aangewezen en uiteindelijk in de tweede helft op en over de tegenstander, dit keer Real Mallorca.  Met dank aan invaller Reyes, goed voor twee doelpunten, pakte Real Madrid een 3-1 overwinning en dus een eerste prijs in vier jaar.  Na 38 speeldagen kan men, ondanks een eerder laag puntentotaal en een gelijke eindstand met Barcelona, die titel alleen maar verdiend noemen.
 
Concurrent Barcelona liet tegen buur Gimnàstic Tarragona niets aan het toeval over.  De blaugranas maakten er een waar doelpuntenfestijn van en gaven Gimnàstic bij het afscheid van eerste klasse een zware 1-5 pandoering.  Tachtig minuten lang volstond die overwinning voor een nieuwe titel, tot Real Madrid de situatie in de slotfase omkeerde.  Alweer een tegenvaller dus voor Barça, dat vooral na de late gelijkmaker van Espanyol vorige week de hand echter in eigen boezem dient te steken.  De Catalanen blijven zo met lege handen achter: dit seizoen pakten ze alleen de Spaanse Supercup.  
 
Voor Sevilla was het dit seizoen eigen land altijd net niet. De Andalusiërs slaagden er ook niet in het seizoen in schoonheid te eindigen.  De moeilijke thuiswedstrijd tegen Villarreal liep op een 0-1 nederlaag af.  Die uitslag was vooral voor de bezoekers van belang. Sevilla was immers zeker van de derde plaats, maar Villarreal verzekerde zich dankzij de drie punten van een Europees ticket.  El Submarino Amarillo heeft die deelname aan de Uefa-beker na een aanvankelijk grijs seizoen volledig te danken aan een schitterende eindspurt, overigens niet voor de eerste keer.  Villarreal eindigde het seizoen immers met acht opeenvolgende zeges. 
 
Real Zaragoza had genoeg aan een 1-1 gelijkspel op het veld van Recreativo Huelva om zich te verzekeren van een Europees ticket.  De maños stonden zowat het ganse seizoen op een Europese plaats en streden zelfs lang mee voor de vierde plaats.  De deelname aan de Uefa-beker is dan ook oververdiend, ondanks een wat zwakker seizoenseinde.  Real Zaragoza eindigt als zesde op gelijke hoogte van Atlético, maar deed het beter in de onderlinge duels.  De Madrilenen blijven zo, nog maar eens, met lege handen achter.  Atlético verspeelde de voorbije weken zijn Europese plaats en eindigt dus uiteindelijk zevende.  Daar kon de 1-2 overwinning bij Osasuna niets meer aan veranderen.
 
Onderaan het klassement kregen we ook een echte thriller.  Athletic Bilbao verzekerde zich in de tweede helft met twee treffers tegen Levante van de redding.  De Basken vermijden zo een eerste degradatie in hun geschiedenis.  Voor Real Betis zag het er tien minuten lang beroerd uit.  Door de voorsprong van zowel Athletic als Celta, waren de verdiblancos immers even virtueel 18e.  Edu ontpopte zich echter tot de redder in nood en hield Betis tegen Racing Santander met twee treffers in het slotkwartier toch nog in eerste.  De resultaten van Celta de Vigo en Real Sociedad deden er dan ook niet meer toe.  Ondanks 2-1 winst tegen Getafe keert Celta na twee jaar op het hoogste niveau alweer terug naar tweede.  Real Sociedad hield het maar liefst veertig jaar uit in de Primera División, maar na een rampzalig seizoen wacht de tweede divisie. De Basken slaagden er met een 3-3 gelijkspel tegen Valencia niet echt in in schoonheid afscheid te nemen van de hoogste klasse.  Ook Valencia blijft, na de supportersrellen eerder deze week, met een bitter gevoel achter.  
 
Tenslotte was er slechts één partij waar niets echt meer iets op het spel stond.  Deportivo haalde het voor de eer en de premies tegen Espanyol Barcelona. Beide teams sluiten een grijs seizoen af in de rechterkolom.  Volgende week staat nog de bekerfinale tussen Sevilla en Getafe op het programma en dan zit een uiterst boeiend en tot de laatste speeldag spannend seizoen er definitief op. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties