WK U-20: Spanje kegelt Brazilië uit het toernooi

Mathias Dumarey

SPA 4 - 2 BRA
(na verlengingen)

Spanje heeft in het grote topduel tijdens deze achtste finales op het WK voor spelers onder de twintig jaar in Canada Brazilië uit het toernooi geknikkerd. Brazilië leek nochtans de beste papieren te hebben maar de Seleçao gaf een 0-2-voorsprong uit handen.

De toeschouwers in Burnaby, een voorstad van Vancouver, waren verlekkerd op een heerlijke achtste finale tussen twee grote voetballanden. Toch moesten ze veertig minuten op hun honger blijven zitten tot de 39ste minuut. Een voorzet van Amaral belandde over de verdediging, de vrijstaande Leandro Lima controleerde de bal en schoot hem met een halve retro keihard voorbij de kansloze doelman Adan. Twee minuten later stond het zelfs al 0-2. Alexandre Pato, beter bekend als 'de eend', kopte een voorzet van Marcelo buiten het bereik van Adan in doel. Nog voor de rust kwamen de Spanjaarden met een gelukje aan de aansluitingstreffer. Een vrije trap van Juan Manuel Mata werd door Diego Capel gecontroleerd maar botste van zijn voet af tegen de knie van Gerard Pique en die verlengde zo tot zijn eigen verbazing de bal in doel.

In de tweede helft moest Spanje op zoek naar de gelijkmaker. Brazilië trok een muur op en kwam er aanvallend nog amper aan te pas op een paar splijtende counters na. Pas zes minuten voor affluiten kwamen de Spanjaarden alsnog langszij. Javi Garcia trapte snel een vrije trap voorbij de verbaasde Braziliaanse muur en doelman: 2-2 en verlengingen.

Brazilië begon murw geslagen aan de verlengingen. Spanje combineerde nog steeds veel beter. Alberto Bueno zette de Europese kampioen vlak voor het einde van de eerste verlenging op voorsprong met een fraai kopbaldoelpunt op voorzet van Diego Capel. Adrian Lopez legde op het einde van de tweede verlenging de eindstand vast. Ondertussen moesten de Brazilianen wel verder met tien na een tweede gele kaart voor Leandro Lima.

Doelpunten: 39' Leandro Lima 0-1, 41' Pato 0-2, 43' Pique 1-2, 84' Javi Garcia 2-2, 102' Bueno 3-2, 120' Adrian Lopez 4-2

Rode kaart: 102' Leandro Lima (2 keer geel)