Deel 2: FC Doornik, O. Charleroi, Virton

Dirk Pieters
| 0 reacties
Deel 2: FC Doornik, O. Charleroi, Virton
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetbalkrant.com zal de volgende dagen de ploegen in de tweede klasse bespreken. Normaal zouden alle ploegen aan bod moeten komen voor de 'mogelijke' start van 15 augustus. Verschillende clubs zullen een korte voorbeschouwing krijgen, maar er zullen ook acht ploegen uitvoerig besproken worden. Onder andere OH Leuven, Antwerp, KV Kortrijk, Lierse, Beveren komen zeker nog uitgebreid aan bod. 

FC Doornik

FC Doornik ontstond in 2002 door de fusie van US Tournai en RC Tournai. De club speelt in de kleuren rood-geel en heeft het Luc Varenne stadion als thuisbasis. In het seizoen 2006-2007 promoveerde het naar de derde klasse A. Het kende een uitstekende periode afgelopen seizoen en wist zo promotie naar tweede klasse af te dwingen. Het is meer dan een halve eeuw geleden dat US Tournai en meer dan veertig jaar geleden dat RRC Tournai in de tweede klasse speelden.

De club heeft op Jimmy Musila na de kampioenenploeg weten te behouden. De meer ervaren spelers als Delbeeke, Delware een Vreese zijn gebleven. De kern wordt verder aangevuld met jonge beloftevolle spelers als Mickael Seoudi en Scarpino. Doornik is echter ambitieus en vastberaden om zich in tweede te handhaven. Net als voorheen trok het verschillende spelers aan uit de lagere Franse reeksen. Aan de verdediging werden Sekour, Otlet, Zebre en Samir Meriem toegevoegd, net als de Belg Alan Devillers.

Op het middenveld werden er Moustaïd en de jonge Belg Cardon bijgehaald. De aanval werd versterkt met de 22-jarige Mickael Brisset, die van Lorient komt. Doornik mikt duidelijk op meer dan het grijze muis gevoel en wil met een mix van ervaren en jonge spelers een plaats in de linkerkolom veroveren.

Royal Olympic Club de Charleroi-Marchienne

Olympic Charleroi speelt net als grote broer Sporting Charleroi in de kleuren zwart en wit. De club werd opgericht in 1912 als Olympic Club de Charleroi en ging in 2000 een fusie aan met het naburige RA Marchienne. De nieuwe club gebruikt nog steeds het stamnummer van Olympic Charleroi en bestaat nu onder de naam Royal Olympic Club de Charleroi-Marchienne. Vorig seizoen werd Olympic kampioen in derde klasse B en verzekerde zich zo van promotie naar tweede.

Het nieuwe seizoen is alvast met wat moeilijkheden begonnen. Het stadion, La Neuville, werd door de brandweer niet goed genoeg bevonden voor tweede klasse. De club moest noodgedwongen op zoek naar een nieuw stadion. Even werd er gedacht aan het Tivolistadion van La Louvière maar dat bleek al vrij snel geen optie te zijn. De club kwam uiteindelijk tot een akkoord met Sporting Charleroi dat het Stade du Pays de Charleroi beschikbaar stelt voor de thuiswedstrijden van Olympic. Ook die onderhandelingen liepen niet van een leien dakje. Het bestuur van eersteklasser Charleroi deed meermaals moeilijk over de situatie. De nieuwkomer in tweede stelt in ruil zijn oefenfaciliteiten ter beschikking van de Zebra's.

Een tweede probleem was dat aanvoerder Sofiane Bagdhad de club verliet en naar OH Leuven vertrok. De rest van de kampioenenploeg bleef behouden. De club wist spelers met veel ervaring als Stilmant, Flammini en Diawara aan te trekken. Met het oog op ontluikend talent werden Jeremy Steen, Couillet en Rouani binnengehaald. Als vervanger voor Bagdhad werd de Ivoriaan Kambou aangeworven.

Op de eerste speeldag krijgt Charleroi meteen een zware dobber, dan ontvangen De Doggen titelfavoriet Antwerp.

Virton

Royal Excelsior Virton is de enige club uit de provincie Luxemburg. Voor de meeste clubs uit tweede klasse betekent spelen in het Stade Yvan Georges een verplaatsing naar de meest zuidelijke plaats in ons land. Virton speelt sinds 2001 terug in tweede. Vorig seizoen eindigde de club op de elfde plaats met 41 punten.

De club zag Calicchio en Rogiéro naar RC Mechelen vertrekken. Ook Jacob en Guerman verlieten de club.

Virton heeft onlangs verdediger Cyril Detremmerie voor twee jaar vastgelegd. Detremmerie was een beloftevolle jeugdspeler bij Moeskroen en speelde later voor Roeselare. Detremmerie is een verdediger die ook als defensieve middenvelder uit de voeten kan en is kopbalsterk. Enig nadeel van de speler is dat hij blessuregevoelig is en zo kon hij nooit een basisplaats bij Roeselare versieren.

Daarnaast werd Bartholomé aan de verdediging toegevoegd. Het middenveld werd naast Detremmerie versterkt met Guerenne en Koita, terwijl Nicot en Soumare aan de aanval werden toegevoegd.

Een mogelijk probleem voor Virton is dat Lamonaca, de linkerflankspeler met de vaardige dribbels, twee maanden niet zal kunnen spelen wegens een blessure aan de buikspieren. Ook het vertrek van Gbarssin naar titelfavoriet Antwerp kan wel eens een zwaar verlies betekenen voor de tweedeklasser. De middenvelder was één van de sterkhouders bij Virton.  [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties