Column: speeldag 10 - Wetenschap

Greg Docx
| 0 reacties
Column: speeldag 10 - Wetenschap
Foto: © SC

Vol verlangen keken we uit naar dit voetbalweekend. Niet alleen na de uitschakeling van de Rode Duivels, maar ook omdat er zich een paar interessante duels aanboden op speeldag 10. 

Sommige ploegen hadden iets goed te maken of te bevestigen. De meeste hoogspanning was te vinden in Mechelen en, alsof het een verrassing zou zijn, in Anderlecht.
"Het klassement liegt", liet Trond Sollied afgelopen weekend weten. Wie de Gentse eerste helft bekeek, heeft ongetwijfeld de wenkbrauwen eens gefronst.
AA Gent, de voorbije seizoenen telkens goed om de 'Groten' punten af te snoepen met fris voetbal onder leiding van meester tacticus Leekens

Onder Sollied was het begin veelbelovend, velen zagen Gent lang meedoen voor Europees voetbal en zelfs voor de titel. Maar voetbal is een sport waarin alles snel kan veranderen en waarin niets zeker is. Voetbal is geen (exacte) wetenschap.

Maar liefst zeven wedstrijden op een rij hebben de Buffalo's niet meer kunnen winnen. We zijn er zeker van dat er iets knaagt bij Ivan De Witte. De arme man komt alleen nog in het nieuws als voorzitter van de Profliga en de hervormingen. Ironisch genoeg zou het net door die hervormingen zijn dat AA Gent met zijn huidige plaats in de rangschikking naar de B-serie zou verwezen worden. Dan kunnen ze daar misschien kampioen spelen, want in de rechterkolom staan ze intussen toch maar mooi aan de leiding.

Met Sollied heeft Gent een betere coach dan Leekens, een roep die bij vele supporters klinkt. Niks van aan, schrijf dat maar op. Anderlecht was beducht voor de komst van de Stroppendragers, de laatste keer dat Gent op Anderlecht won heette de trainer... Trond Sollied. Een trainer die durft komen meevoetballen in het Vanden Stockstadion, een bijna zeldzaam gegeven. Maar waar was AA Gent gisteren in de eerste helft? Geen enkele goede pass, een zeef van een verdediging en een zieltogende aanval, als je al kon zeggen dat er een aanval wás. Gelukkig hadden Frutos en co een beetje medelijden of het was na 45 minuten 4-0 of meer geweest. Na de rust leken de rollen wel omgekeerd en kwam Anderlecht met dubbele schrik vrij. Frutos, de naam is gevallen. Zijn eerste basisplaats dit seizoen. Geen knalprestatie, maar wel alweer scorend. Toch blijft het afwachten met dit Anderlecht. De vertoning na rust was weer van een zeer bedenkelijk niveau, voor de rust was het zelfs heel goed. Zo zien we maar: ook het spelniveau van Anderlecht en Gent is geen (exacte) wetenschap. 

Glen De Boeck was gisteren aanwezig op de oude stal en het moet gezegd worden: hij straalde gewoon en ja, dat is terecht. Cercle Brugge staat daar toch maar, op die derde plaats en houdt zowel Anderlecht als RC Genk achter zich. Zouden ze bij Anderlecht al beseffen welke fout ze hebben gemaakt door De Boeck te laten vertrekken? Voor veel mensen is het nog steeds niet duidelijk wat het werk van Ariël Jacobs is bij Anderlecht. Daarbij komt nog het feit dat Jacobs is opgedrongen aan Vercauteren en als er nu iemand is waaraan je niets moet opdringen...  Alleen bij Cercle lijkt voetbal voorlopig wél een (exacte) wetenschap te zijn.

Ook onderaan het klassement gebeuren vreemde dingen. Nu staat zowaar het veelal (overdreven) opgehemelde KV Mechelen mee op de laatste plaats. Dé KV, jawel. Voor het seizoen beschouwd als de revelatie die in de subtop ging eindigen. Het bestuur sprak het vertrouwen nog uit in Peter Maes, maar hoelang gaat dat nog duren als het zo voortgaat? Sint-Truiden won dan weer zijn eerste wedstrijd van het seizoen, had iemand daar nog een cent voor gegeven een paar weken geleden? Ook voorspellen blijkt geen (exacte) wetenschap te zijn.

Ten slotte zouden we het nog bijna gaan vergeten: er was zo goed als geen kritiek op de scheidsrechters deze speeldag, heeft iedereen schrik gekregen van de eventuele sancties of hebben ze hun werk eens bijna perfect gedaan? Want ook scheidsrechter zijn is geen (exacte) wetenschap. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties