Zwakke Duivels opnieuw vernederd

Kristof Blomme
| 98 reacties
Zwakke Duivels opnieuw vernederd
Foto: © SC

De Rode Duivels hebben de lijn van de EK-kwalificatieronde doorgetrokken. Tegen Marokko moesten de Belgen de wet van de sterkste ondergaan. Marokko won met 1-4. Er is nog veel werk aan de winkel voor Vandereycken met het oog op de WK-kwalificatiematchen.

Marokko werd in de Afrika Cup in de eerste ronde uitgeschakeld en het was dan ook belust op revanche. De eerste mogelijkheid was wel voor de Rode Duivels. Dembele zette zich goed door op links, maar zijn voorzet bereikte de vrijstaande De Smet net niet. Na die mogelijkheid moesten onze landgenoten de wet van de sterkste ondergaan. De technisch sterke Noord-Afrikanen, aangemoedigd door een enthousiaste twaalfde man, voetbalden goed. Net voor het kwartier werd Basser vrijgespeeld op rechts. Vermaelen kopte weg tot bij Alloudi die in één tijd Stijnen vloerde. De Brugse doelman had beter moeten doen met die bal. Marokko had de smaak nu te pakken. Hadji speelde knap binnendoor op Basser, zijn voorzet werd door Stijnen weggebokst. In de herneming knalde Safri op doel, maar opnieuw lag Stijnen ertussen. Ook Alloudi raakte niet voorbij de nationale doelman. Op het halfuur stak ook de thuisploeg eindelijk nog eens de neus aan het venster. Een zwak schotje van Kompany bracht de Marokkaanse doelman niet in verlegenheid. Tien minuten voor de pauze probeerde uitblinker Alloudi het nog eens vanop afstand. Van Buyten blokte die poging af. De daaropvolgende hoekschop kwam na wat geharrewar terecht bij Sektioui, die veel te zwak op doel besloot. Stijnen liet zich echter een tweede keer ringeloren, 0-2. Daarna ging het licht uit, letterlijk, de lichtinstallatie liet het afweten. Toch kon het laatste stukje van de eerste helft nog afgewerkt worden. De pauze werd bereikte met een oververdiende 0-2 voorsprong voor Marokko, waar Boussoufa ondertussen al in de ploeg was gekomen. 

Tijdens de pauze kwamen Fellaini en Witsel de troepen versterken. Zij lieten zich meteen opmerken. Een inworp van Vertonghen werd doorgekopt door Fellaini en Standardcollega Witsel, tevens een debutant, kopte aan de tweede paal binnen. Ook na dat doelpunt konden de Belgen de tegenstander echter niet bij de keel grijpen. Het waren de Marokkanen die nog eens kwamen dreigen. Een schot van Kharja werd afgeblokt. Aan de overkant kon Fellaini op doel koppen, maar niemand was gevolgd om binnen te duwen. Op het uur legden de Rode Duivels eindelijk een goede combinatie op de mat. Witsel speelde Swerts in één tijd aan. De speler van Vitesse bracht de bal voor doel waar Mirallas net niet goed bij de bal kon. Daarna bloedde de match dood. Vijf minuten voor tijd bracht Witsel nog eens de bal voor doel, waar invaller Pieroni naast kopte. Even later verslikte Vertonghen zich bij een lange bal. El Zhar mocht alleen op Stijnen af en die werkte buitenkant rechts prachtig af. De Belgen moesten de kelk tot op de bodem ledigen. In blessuretijd zorgde Benjalloun aan de eerste paal nog voor de zware 1-4 cijfers. 

De Duivels trokken de zwakke prestaties van de EK-kwalificatieronde dus door. De doelpunten werden in geschenkverpakking weggeven, terwijl zelf dreigen er amper in zat. Er is nog veel progressie nodig om kans te maken in een groep met Spanje en Turkije, al heeft bondscoach Vandereycken nog even de tijd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties