Analyse De 7 sleutelmomenten van Standard

Steurbaut Kersten
| 3 reacties
De 7 sleutelmomenten van Standard
Foto: © SC

Standard heeft zich na een 2-0 overwinning tegen aartsrivaal voor het eerst in 25 jaar gekroond tot kampioen van België. Voetbalkrant.com overloopt de zeven belangrijkste momenten in het kampioenenjaar van de Rouches.

05/08/07 Speeldag 1: Zulte Waregem – Standard   1-4
 
Standard begint furieus aan het seizoen met een 1-4 overwinning op het veld van Zulte Waregem. De Rouches tonen al tijdens hun eerste speeldag hun mentale veerkracht en buigen een 1-0 achterstand om in een ruime zege. Met kopbaldoelpunten van Marouane Fellaini en Oguchi Onyewu tonen de Luikenaars meteen hun Air Force. De goede start geeft Standard meteen een enorme vertrouwensboost. In hun eerste vier wedstrijden vinden ze telkens vier keer de weg naar de netten.
 
Doelpunten: 34’ Nikica Jelavic 1-0, 37’ Marouane Fellaini 1-1, 48’ Oguchi Onyewu 1-2, 50’ Igor De Camargo 1-3, 83’ Axel Witsel 1-4
 
02/09/07 Speeldag 5: Standard – Club Brugge   2-1
 
Standard ontvangt in Sclessin Club Brugge voor de eerste topper van het seizoen. Een eerste test na de ruime zeges tegen de kleinere goden. De jongens van Michel Preud'homme ontgoochelen niet en overklassen blauw-zwart. In een dolle vijf minuten zorgen Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic voor de verdiende overwinning. De Serviër begint als een pletwals aan het seizoen en voert na vijf speeldagen het topschuttersklassement aan met zeven treffers. De supporters van Standard beleven met een 15 op 15 de beste start in jaren.
 
Doelpunten: 65’ Dieumerci Mbokani 1-0, 66’ Sven Vermant 1-1, 69’ Milan Jovanovic 2-1
 
15/12/07 Speeldag 16: Dender – Standard   0-0
 
De Rouches kennen een dipje. In Dender blijven ze voor de derde keer op rij buitenshuis steken op een scoreloos gelijkspel. De laatste zeven wedstrijden haalt Standard amper 11 op 21 en scoren ze slechts 15 doelpunten in 11 wedstrijden. Alleen tegen Charleroi kan Standard overtuigen met een overtuigende 5-1 overwinning. Een dag na het gelijkspel op Dender viert Club Brugge in eigen huis de herfstitel na een 1-0 overwinning tegen Anderlecht. Luikenaar François Sterchele doet de Bruggelingen hopen op de titel. Tevergeefs.
 
Doelpunten: -
 
16/01/08 Steven Defour wint de Gouden Schoen
 
Steven Defour wordt uitgeropen tot Gouden Schoen 2007. In de uitslag gaat hij Ahmed Hassan en seizoensrevelatie Tom De Sutter vooraf. De 20-jarige middenvelder begint aan het seizoen als kapitein. Hij gaat niet tenonder aan de druk die de zware taak met zich meebrengt, maar ontpopt zich samen met Fellaini tot dé belangrijke schakel in het middenveld van Michel Preud’homme. In zijn eerste wedstrijd als Gouden Schoen loopt hij een ernstige blessure aan de bil op. Tijdens zijn afwezigheid speelt Standard drie keer gelijk.
 
Uitslag Gouden Schoen: 1. Steven Defour 312 punten, 2. Ahmed Hassan 206 punten, 3. Tom De Sutter 94 punten.
 
17/02/08 Speeldag 22: Club Brugge – Standard   1-2
 
Club kan een schitterende zaak doen en een serieuze optie nemen op de titel. Bij winst neemt blauw-zwart een voorsprong van zes punten, maar met een geweldige inzet en het nodige kampioenengeluk -het afgekeurde doelpunt van François Sterchele- zet Standard Club op zijn plek. Milan Jovanovic knijpt de West-Vlamingen dood met twee doelpunten. Een klap die blauw-zwart niet meer te boven komt. Het kantelmoment in de titelstrijd.
 
Doelpunten: 48’ en 65’ Jovanovic 0-1 en 0-2, 86’ Sonck 1-2
 
01/03/08 Speeldag 24: Westerlo – Standard 1-3
 
Club Brugge verliest thuis van Charleroi en geeft zo Standard de kans om de leiding over te nemen. De Rouches, met de terugkerende Steven Defour, spelen een zenuwachtige eerste helft in Het Kuipje, maar in de tweede helft maken Marouane Fellaini, Dieumerci Mbokani en Axel Witsel alsnog het verschil. Het begin van een indrukwekkende reeks met zes overwinningen op rij. De eerste stap in de rechte lijn naar de titel.
 
Doelpunten: 3’ Van den Eede 1-0, 63’ Fellaini 1-1, 76’ Mbokani 1-2, 80’ Witsel 1-3
 
20/04/08 Speeldag 31: Standard – Anderlecht   2-0
 
Luik en omliggende straten maakt zich op voor de ultieme apotheose. Met een overwinning tegen aartsrivaal Anderlecht wordt Standard na 25 jaar van frustraties en teleurstellingen opnieuw landskampioen. Na een aarzelende start nemen de Rouches de wedstrijd in handen. In de tweede helft kroont uitgerekend Diemerci Mbokani, afgelopen zomer van het Astridpark verhuisd naar Sclessin, zich tot de grote held van de avond door twee keer te scoren. Sclessin ontploft, een waanzinninge en meer dan verdiende titelviering is het gevolg.
 
Doelpunten: 54’ en 77’ Mbokani 0-1 en 0-2



Door Kersten Steurbaut en Anthony Van der Planken
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties