Analyse Standard: 'Verdiend over de hele lijn'

Thomas Dubois
| 0 reacties
Standard: 'Verdiend over de hele lijn'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep. 
* SCHETS VAN HET SEIZOEN
 
Standard stond bij de winterstop op de tweede plaats met 30 punten, drie minder dan leider Club Brugge. De Luikenaars gingen in de terugronde volop voor de titel.
 
De eerste twee speeldagen na de winterstop vormden geen probleem voor de ploeg van Michel Preud’homme. Zowel van Zulte Waregem als van FC Brussels werd gewonnen, zij het tegen Brussels met het kleinste verschil dankzij een doelpunt van Mbokani.
 
De volgende twee speeldagen geraakte Standard niet voorbij Cercle Brugge en Roeselare. In beide partijen bleef het slechts een 0-0 gelijkspel. Cercle had eerder die week Standard uitgeschakeld in de beker en de verwachting was dan ook dat Standard wraak zou nemen. Niets zou echter minder waar zijn. Cercle was nog maar een schim van de ploeg die het in de bekerwedstrijd was, Standard probeerde wel maar echt goede kansen vielen er niet in deze wedstrijd. Mbokani kon voor rust even dreigen. Na de rust kwamen de enige noemenswaardige acties van Witsel die op doel schoot en Jovanovic die tot twee keer toe net naast schoot.
 
Op de 22e speeldag stond de topper tegen Club Brugge op het programma. Club had op dat moment 48 punten, 3 meer dan Standard. Bij winst kon Standard Club het vuur aan de schenen leggen. Beide ploegen begonnen licht aanvallend en dat leverde voor Leko en Mbokani een kleine kans op. Na de rust slaagde Jovanovic erin om Standard op voorsprong te brengen. Een mentale boost voor de Luikse ploeg want het was het begin van een sterke raid. Jovanovic kon zelfs een tweede keer scoren. Mbokani had bijna de 3-0 aan de voet maar Stijnen kon redding brengen. Uiteindelijk kon Sonck tegenprikken. De ploeg van Preud’homme stond nu met 48 punten op gelijke hoogte met Club Brugge.
 
De volgende wedstrijd tegen AA Gent op Sclessin bleef Standard steken op een 0-0 gelijkspel. Club won wel de wedstrijd uit bij Lokeren waardoor Standard weer op achtervolgen aangewezen was. Het was dus zeker zaak om een tandje bij te steken om de titel alsnog binnen te kunnen halen.
 
De volgende zes speeldagen sprokkelde Standard het maximum van de punten bij elkaar, het haalde 18 op 18. Met nog vijf speeldagen te gaan, botste Standard op Lokeren. Lokeren was in deze wedstrijd de betere ploeg met kansen voor Mbayo en Overmeire.
 
De topper tegen Anderlecht was een heel belangrijke wedstrijd voor Standard. Brugge nam het thuis op tegen Gent en als Brugge punten liet liggen en Standard won, was het zeker van de kampioenstitel. Bij de rust stond het in beide wedstrijden nog 0-0. Anderlecht was het best begonnen met een vroege kans voor Frutos die echter de bal net naast kopte. Standard kwam beter opzetten en kon kansen afdwingen. Zowel Mbokani als Jovanovic konden dreigen.
Tien minuten na de pauze kon Mbokani scoren op aangeven van Goreux. Mbokani zou met nog een kwartier te gaan, nogmaals scoren. Brugge bleef op een 0-0 gelijkspel steken tegen AA Gent en zo pakte Standard zijn negende landstitel.
 
 
* WINTERTRANSFERS
 
Standard kende een vrij goede heenronde en zo moest er volgens het bestuur ook niet veel veranderen aan de ploeg. Er werd beslist om geen inkomende transfers te verwezenlijken. Bij de uitgaande transfers vonden we wel enkele namen. Zo vertrok Frédéric Dupré naar Lokeren en ging reservedoelman Olivier Renard naar KV Mechelen.
 
Ook Ali Lukunku (Bergen), Jonathan Walasiak (Moeskroen) en Falcione (Eupen) vertrokken, maar bleven wel in België.
 
* ONTGOOCHELING / REVELATIE
 
De transfer van Dieumerci Mbokani van Anderlecht naar Standard was een voltreffer. De aanvaller was goed voor vijftien doelpunten bij Standard. Vooral zijn twee doelpunten op het einde van het seizoen tegen Anderlecht was de kers op de taart voor de goalgetter. Hij was samen met Milan Jovanovic een schitterend spitsenduo.
 
Salim Toama liet al verschillende keren zien over een schitterende pass te beschikken en ook stilstaande fases liggen hem wel. Maar daar viel dit seizoen niet echt veel van te zien. De middenvelder zat meer dan hem lief was op de bank bij de Rouches. Toch wist hij nog twee treffers te maken. Toama speelde eerder bij Hapoel Tel Aviv en het Turkse Kayseryspor.
 
* EVALUATIE
 
Standard is kampioen geworden en dan kan men spreken van een zeer geslaagd seizoen. De Luikse club verloor afgelopen seizoen maar één wedstrijd, maar toen had het de titel al beet. Ook de thuiswedstrijden van Standard mochten gezien worden. Zo was Sclessin bijna het hele seizoen uitverkocht en met 61 doelpunten moet Standard alleen Cercle Brugge laten voorgaan. De titel thuis tegen Anderlecht zorgde voor een onvergetelijk volksfeest.
 
* VOLGEND SEIZOEN
 
Standard moet het volgend seizoen stellen zonder Michel Preud’homme. De oefenmeester schonk de Rouches de eerste titel in 25 jaar, maar vertrekt meteen na dit succes. Zijn opvolger, Laszlo Bölöni, moet Preud’homme doen vergeten. Geen simpele opdracht voor de Roemaan die eerder al aan het werk was als bondscoach van Roemenië. Vervolgens trainde de Roemeen Sporting Lissabon, Rennes en Monaco. In 2007 ging hij aan de slag bij Al-Jazeera.
 
Kunnen de Rouches ook Defour, Fellaini en Jovanovic houden? De club wist zich nu alvast al te versterken met Wilfried Dalmat. Fred zoekt andere oorden op. De verdediger trekt naar Dender EH. 

Auteur: Dirk Pieters
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties