De Nijs Michael
| 2 reacties

In groep C hebben Barcelona en Shakthar Donetsk een vliegende start genomen. Beide teams wonnen verdiend hun eerste duel tegen respectievelijk Sporting Lissabon en FC Basel.

Barcelona doet wat het moet doen

FC Barcelona kan niet meteen van een geslaagde competitiestart spreken in de Primera Division, de troepen van trainer Guardiola konden dus maar beter winnen om de fans een beetje gerust te stellen. Barça deed dat ook een stuurde de Portugese buren van Sporting wandelen met 3-1.

Barcelona begon het best aan de partij, maar toch slaagde de Catalaanse grootmacht er in in de openingsfase niet in om afstand te nemen van Sporting. Na goed twintig minuten kon Rafael Marquez de ban echter breken, hij kopte een corner diagonaal in doel. Barcelona kreeg de kans om de wedstrijd nog voor de pauze in een beslissende plooi te leggen, maar Henry verprutste drie huizenhoge kansen.

Na de rust kon Barcelona dan toch de 2-0 op het bord zetten. De Catalanen hadden daarvoor wel een strafschop nodig, die uitgelokt en omgezet werd door Samuel Eto'o. Toch kwam Barcelona twintig minuten voor tijd nog even in de problemen nadat Tonel een vrije trap kon binnentikken. Barcelona leek heel even van slag, maar drie minuten voor tijd besliste Xavi de wedstrijd: 3-1.

Stilstaande fases nekken FC Basel

FC Basel wordt in groep C aanzien als 'het zwakke broertje', maar dat was zeven jaar geleden ook zo en toen haalden de Zwitsers prompt de volgende fase van de Champions League. Shakhtar Donetsk, dat vanavond op bezoek kwam in het Alpenland, was dan ook meteen gewaarschuwd.

Zeven jaar geleden won Basel haar openingsmatch in de groepsfase met 2-0, maar Shakhtar Donetsk was niet van plan om mee te werken aan een dergelijk scenario. De Oekraïense topclub greep Basel dan ook meteen bij de keel. Basel kwam er amper aan te pas, maar toch slaagde Shakhtar er niet meteen in om afstand te nemen, tot Fernandinho achter de bal ging staan. De Braziliaan kreeg een vrije trap op liefst 36 meter van het doel, maar tot verbazing van velen pegelde hij de bal magistraal in het doelkader: 1-0. Nog voor de rust stond Shakhtar op 0-2 en wederom lag een vrije trap aan de basis, deze keer was het Jadson die de bal in doel draaide.

In de tweede helft probeerde Basel wel iets te doen aan de achterstand, maar de Zwitsers konden Shakhtar nooit echt in gevaar brengen. Afgezien van enkele kleinere kansen hield de club uit Oekraïne makkelijk stand. De beste kans was zelfs nog voor de bezoekers, Sjetvsjoek zag zijn poging echter uit elkaar spatten tegen het doelkader. In de blessuretijd kon Basel de eer nog redden via de Argentijn Abraham, maar verder kwam de leider uit de Zwiterse competitie niet meer.