Groep G: Arsenal gelijk, Porto pakt drie punten

Kevin Vanbuggenhout

In groep G van de Champions League stond Arsenal voor een listige verplaatsing naar Kiev. Pas in het slot kon Arsenal een punt uit de brand slepen. FC Porto pakte wel de drie punten

Dynamo Kiev - Arsenal 1-1
Arsenal wou als groepsfavoriet natuurlijk starten met een zege. Maar Dynamo Kiev droomde ook nog eens van een geslaagde Champions League-campagne. Beide ploegen hadden afwisselend periodes waarin ze de bovenhand leken te nemen. In de eerste helft stonden de defensies van Kiev en Arsenal wel erg stevig. Dynamo Kiev hield goed gelijke tred met Arsenal, maar de bezoekers kregen wel twee puike kansen om de score te openen. Eremenko leverde de bal zomaar in bij Adebayor. De spits van Arsenal brak door en mikte naar de winkelhaak. Hij zag zijn schot echter over doel vliegen. Vlak voor de rust liep Arsenal de bal bijna in doel. Adebayor werd weggestuurd, zijn schot werd afgeblokt. De bal viel opnieuw voor de voeten van Adebayor die met een mooie stifter de vrijstaande Van Persie bereikte. De Nederlander speelde naar Fabregas. De Spaanse middenvelder had de bal voor het inschieten, maar besloot op Bogush

In het begin van de tweede helft ging de wedstrijd vlot op en neer. Dynamo Kiev was vooral gevaarlijk op counter. Toen Arsenal even met tien man stond profiteerde Dynamo bijna. Arsenal stond duidelijk niet goed gepositioneerd. Bangoura speelde breed naar Eremenko, hij snelde Gallas voorbij en trof het doelhout. Almunia klemde de bal voor Bangoura erbij kon. Even na het uur floot de ref na een vermeende fout van Sagna nogal gemakkelijk een strafschop voor Dynamo Kiev. Bangoura zette de strafschop om: 1-0. Arsenal was van slag en Kiev kon naar hartelust counteren. Ninkinovic ging neer in het strafschopgebied en probeerde een tweede strafschop voor zijn team te versieren. Dit keer floot de spelleider niet, de bal kwam uiteindelijk bij Bangoura en de aanvaller schoot net naast. Arsenal bracht in de laatste tien minuten een geweldig slotoffensief op gang, met resultaat. Twee minuten voor het einde kwam Arsenal langszij. Adebayor hield de bal bij tot Walcott buitenom kwam. Walcott zette laag voor, de bal viel voor de voeten van Gallas en de Fransman stak van dichtbij de 1-1 binnen. Dynamo Kiev en Arsenal deelden de punten na een billijk 1-1 gelijkspel.

FC Porto - Fenerbahçe 3-1
Porto en Fenerbahçe hopen natuurlijk allebei door te stoten naar de tweede ronde. Een goede start kon daar al heel wat bij helpen. Porto ging meteen goed van start. Binnen het kwartier stond Porto al 2-0 voor. Raul Meireles speelde slim naar Lisandro Lopez. De buitenspelval van Fenerbahçe mislukte en Lisandro Lopez schoof de 1-0 binnen. Nauwelijks drie minuten later was de score al verdubbeld. Cristian Rodriguez had ruimte op links en zette laag voor, Lucho Gonzalez knalde de 2-0 binnen. Porto bleef baas voor een groot deel van de eerste helft. Lisandro Lopez ging alleen op doel af. Hij lobde de uitgekomen Volkan en ook -nipt- het doel. Net voor het halfuur bracht Fenerbahçe de spanning terug. Emre gebruikte de ruimte aan de linkerkant om voor te zetten naar de vrijstaande Alex. Zijn kopbal werd geparreerd door Helton. Guiza knalde in de herneming via Helton binnen.

In eerste instantie behield FC Porto de controle over de wedstrijd. Op de beste kansen was het wel wachten tot de laatste twintig minuten. Volkan tipte een vrije trap van Bruno Alves in hoekschop. Na een foutje achterin bij Fenerbahçe had Lisandro Lopez de match moeten beslissen, maar hij miste zijn schot. In de loop van de tweede helft ging Fenerbahçe Porto toch stevig onder druk zetten in de hoop alsnog de gelijkmaker tegen de netten te prikken. Vijf minuten voor het einde was Fenerbahçe heel dicht bij de 2-2. Guiza devieerde een hoekschop rakelings naast. In de slotminuut werd de wedstrijd dan toch in het voordeel van Porto beslist. De pas ingevallen Lino verscheen alleen voor doel en schoot bij zijn eerste balcontact de 3-1 eindstand op het bord. FC Porto won voor het eerst zijn openingsmatch in de Champions League. Na de al bij al verdiende 3-1 overwinning is Porto ook de eerste leider in groep G. Het Fenerbahçe van Luis Aragones begon met een 0 op 3.