Analyse Bezinning voor Roma en Juve

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Bezinning voor Roma en Juve
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Serie A ligt twee weken stil en voor enkele ploegen is die rustperiode meer dan welkom. Vooral Roma en Juventus moeten zich dringend herpakken, willen ze dit seizoen nog meespelen voor de scudetto.

Los van het falen van de nummers twee en drie uit de vorige jaargang, zijn de ploegen nog nooit zo aan elkaar gewaagd als deze jaargang. Tussen het koptrio Inter - Udinese - Lazio en de achtste plaats van Milan en Fiorentina zit maar een gat van 3 punten. Juventus volgt 'nog maar' op 4 punten van de leiders en Roma ligt 6 eenheden achterop.

Bij Inter loopt het nog niet gesmeerd. De Nerazzurri missen enorm veel kansen en winnen zo nooit vlot. Van alle titelpretendenten staan ze er wel het beste voor. AC Milan leek helemaal genezen na de derbyoverwinning, maar een 0-0 in Cagliari, waarbij de thuisploeg dan nog het betere van het spel had, doen toch weer wat twijfels rijzen. Fiorentina rukt stilaan op naar een plaats die het aan zijn stand verplicht is, maar voor Juventus en Roma moet stilaan de alarmbel klinken.

De Giallorossi zijn er het ergst aan toe. In Siena slikten de Romeinen al de derde nederlaag van het seizoen. Bovendien duiden de rode kaarten voor ervaren spelers als Panucci en Mexes op een groeiende stress, nu de zaken helemaal niet lopen zoals gewenst. Coach Spalletti (foto) wil kost wat het kost vasthouden aan zijn concept, ook al ligt volgens vele kenners daar het probleem: in Spalletti's systeem zijn flankspelers van het grootste belang, maar waar hij vorig seizoen kon uitpakken met Mancini, Giuly, Taddei en Vucinic, is het dit jaar heel wat minder. Mancini en Giuly zijn vertrokken, Taddei valt van blessure in blessure en Vucinic moet centraal de al lang sukkelende Totti vervangen. De vleugels zijn m.a.w. niet sterk genoeg: nieuwkomers Baptista (sowieso al geen pure flankspeler) en Menez kunnen die taak (nog) niet aan. Het is maar de vraag hoe lang Spalletti nog kan blijven vasthouden aan de succesformule van vorig seizoen, want het bestuur en de tifosi eisen resultaten.

Ook Ranieri (foto) heeft al leukere periodes gekend sinds hij aan het roer van de Oude Dame staat. Na drie opeenvolgende gelijke spelen leed Juve de eerste seizoensnederlaag, thuis tegen Palermo, waardoor het team is afgezakt naar een beschamende tiende plaats. De Bianconeri konden in 6 wedstrijden nog maar 5 keer scoren. Vorig seizoen hadden ze slechts 1 wedstrijd nodig voor dat aantal goals. Nochtans is vooral het aanvallende compartiment versterkt, met Amauri en Giovinco als extra opties. Als verzachtende omstandigheid kan Ranieri wel het aantal geblesseerden inroepen: tegen Palermo ontbraken Iaquinta, Chiellini en Legrottaglie. In de loop van de wedstrijd verloor Juve ook nog Mellberg. Zanetti speelde dit seizoen nog nauwelijks. Ook Buffon miste al enkele wedstrijden. Camoranesi en Del Piero zitten ver van hun beste vorm verwijderd en voor Nedved beginnen de jaren toch wel te tellen. Creativiteit op het middenveld, een probleem dat al van vorig seizoen dateert, is nog steeds een groot manco: zowel Sissoko, Poulsen als Marchisio zijn in de eerste plaats brekers. Daarom wordt reikhalzend uitgekeken naar het wederoptreden van Zanetti, maar of hij alleen voldoende is om de neerwaartse spiraal om te buigen, is heel twijfelachtig. Ranieri gaat wellicht enkele slapeloze nachten tegemoet ...  
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties