De strijd is nog niet gestreden in Zweden

viki meeuwis

Dit weekend werd er in het weekend in de Zweedse Allsvenskan de voorlaatste speeldag afgewerkt. Het was nagelbijten voor Kalmar FF, dat aan de leiding stond. Kalmar had 60 punten, drie meer dan achtervolger Elfsborg dat er 57 had.

Als Kalmar won en Elfsborg verloor dan was Kalmar meteen zeker van de landstitel. De eerste wedstrijd van de 29e speeldag was die op zaterdag tussen Ljunskile SK tegen GAIS en eindigde in een 0-3 overwinning voor GAIS. Björn Andersson had GAIS in de eerste helft op voorsprong gebracht. In de tweede helft was een vroeg doelpunt van do Carmo goed voor de 0-2. In de slotfase zorgde do Carmo voor een goede pass waarop Lycén de bal tegen de netten knalde. Ljunskile staat nu derdelaatst met 24 punten. GAIS bezet de tiende plaats met 38 punten.

Kalmar speelde op zondag 2 november thuis tegen IFK Norrköping, de rode lantaarn die al zeker was van degradatie. Zoals verwacht won Kalmar de partij makkelijk, de uitslag, 6-0 was er dan ook naar. De wedstrijd begon niet echt goed voor de titelkandidaat want op het kwartier zag het goalgetter Patrik Ingelsten met een blessure uitvallen. Het eerste doelpunt viel tegen het einde van de eerste helft. Rydström kreeg de bal tot bij Rasmus Elm die de bal in doel werkte. Een minuut later kon broer Viktor de voorsprong op 2-0 brengen. Na de pauze ging Viktor Elm op dat elan verder en scoorde al gauw de 3-0. Op aangeven van Dauda kon Daniel Lopes de bal ook nog eens tegen de netten knallen. Bij de 4-0 haakte Norrköping definitief af en dat liet ruimte voor Elm om de 5-0 binnen te werken, zijn tweede doelpunt die middag. In de slotfase maakte Viktor Elm de klus af met zijn derde doelpunt en zette zo de 6-0 score op het scorebord.

Ook voor GIF Sundsvall was het een belangrijke match want de ploeg die in degradatiegevaar verkeerde, moest winnen. Örebro bleek uiteindelijk sterker. De bezoekers kwamen via een doelpunt van Henriksson op het half uur op voorsprong. Amper enkele minuten later kon Mambo Mumbo de stand terug in evenwicht brengen, Sundsvall mocht weer hopen. In de toegevoegde tijd sloeg Eric Magloire Bassombeng die hoop aan dingelen toen hij de 1-2 op het bord zette.

Trelleborgs nam het thuis op tegen Gefle IF. Die wedstrijd eindigde op een 3-3 puntendeling. Gefle dat met 28 punten op de vierde laatste plaats staat en niet langer in degradatiegevaar verkeert, kon met het ene puntje tevreden zijn. Het zag er lange tijd naar uit dat Trelleborgs op een overwinning afstevende want Haynes en Drugge hadden de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong gebracht. Hans Berggren bracht Gefle in de tweede helft langszij Jonas Lantto kon met nog een kwartier te gaan de gelijkmaker scoren. Een goal van Bengtsson en Berggren in de slotfase bezorgde beide ploegen een puntje.

AIK dat al geruime tijd met problemen kampte, haalde het met 3-1 van Helsingborgs. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Burgic kon tot twee keer scoren en zo AIK op voorsprong brengen. Özkan bracht de thuisploeg op 3-0. Uiteindelijk kon Holmqvist de meubelen redden bij Helsingborgs. AIK staat nu op de vijfde plaats met 42 punten, terwijl Helsingborgs op de vierde stek blijft hangen met 51 punten.

IFK Göteborg haalde het maandag met 3-1 van Djurgården. Pontus Wernbloom bracht Göteborg al vroeg op voorsprong. Niclas Alexandersson deed er nog een doelpunt bovenop in de eerste helft. Djurgården vocht in de tweede helft terug en Jones Kusi Asare bracht de ploeg uit Stockholm terug in de wedstrijd. Het was echter Tobias Hysén die de match besliste met een 3-1 eindstand. IFK Göteborg blijft op de derde plaats hangen met 54 punten, negen punten minder dan leider Kalmar. Djurgården doet het veel minder goed dit seizoen en blijft onderaan op de twaalfde plaats hangen met 36 punten.

HammarbyMalmö eindigde in een schitterende overwinning voor Malmö, dat het met 3-6 haalde in het Söderstadion. Robert Åhman Persson opende de score voor Malmö vroeg in de wedstrijd. Hammarby vocht terug via doelpunten van Charlie Davies en Olof Guterstam. Het haalde weinig uit want Aubynn en Ola Toivonen brachten de stand op 2-3. Zowel Monteiro als Daniel Andersson konden in de eerste helft nog scoren en zo ging Malmö de rust in met een 3-4 voorsprong. Na de rust kon Aubynn al vlug zijn tweede van de avond scoren en in de slotfase zette Jimmy Touma met de 3-6 de kers op de taart.

De wedstrijd van maandagavond was echter die tussen Elfsborg en Halmstads BK. Elfsborg moest winnen om zijn titelkansen gaaf te houden. Het was wachten op de tweede helft vooraleer Elfsborg los kwam. Eerst kon Fredrik Berglund de 1-0 op het bord zetten. In de 78e minuut kon Bajrami de tweede goal voor Elfsborg scoren. Lasse Nilsson (ex-Heerenveen), kon in de slotfase het derde doelpunt scoren en de overwinning voor Elfsborg verzekeren. Elfsborg staat nu tweede met drie punten minder dan leider Kalmar.

Het zal dus wachten zijn tot op de laatste speeldag om te weten wie de landstitel zal binnenhalen. Het verschil tussen Kalmar en Elfsborg bedraagt nu drie punten en negen doelpunten. Dat is het verschil dat Elfsborg in de laatste wedstrijd, op 9 november aanstaande moet zien te overbruggen. Op die speeldag speelt Kalmar uit bij Halmstad en Gefle ontvangt Elfsborg. Geen van beide ploegen heeft dus het thuisvoordeel.