Broos weldra herenigd met Dahmane?

Nico Wieme
| 5 reacties
Broos weldra herenigd met Dahmane?
Foto: © SC

Een blik achter de schermen van dé scheidsrechtersklucht van het jaar, de slimste mens ter wereld wordt niet Olivier Deschacht, op doktersbezoek in Luik en Hugo Broos stuurt cv naar Voetbalkrant.

De schlemiel
 
Het is niet de eerste keer dat Serge Gumienny hét gespreksonderwerp van de mediaweek is, en geloof mij, het zal ook niet de laatste keer zijn. De carrière van deze Limburgse fluitenier schoot enkele jaren geleden als een komeet naar het firmament, maar echt overtuigen kon hij mij nooit.
 
Wat Gumienny zaterdag tijdens Anderlecht-Tubeke uitstak, tart elke verbeelding. Vlak voor de rust kende hij paars-wit een strafschop toe, maar toen Mbark Boussoufa te vroeg kwam inlopen, keurde hij het doelpunt van Nicolas Frutos af. Aanvankelijk wou hij de elfmeter laten hernemen, maar door een of andere kronkel in zijn hersenen besliste hij om Tubeke een vrije trap te geven.
 
Heel België en bij uitbreiding Europa en de wereld lag in een deuk van het lachen. Wie de beelden nog eens goed bekijkt, zal zien dat Gumienny zelf enorm twijfelde bij deze fase. Aanvankelijk wees hij opnieuw naar de stip, ging dan aan het discussiëren met Alan Haydock en op het moment dat Frutos de bal opnieuw wou neerleggen, nam Gumienny hem doodleuk uit de handen van de Argentijn en liet de Tubekedoelman een vrijschop geven.
 
Hoe competent onze scheidsrechters wel zijn, toont de reactie van die andere klungelaar, Stéphane Breda. De Luikenaar was vorige week zaterdag vierde official tijdens bovenvermelde wedstrijd en zag eerst evenmin een fout in de beoordeling van Gumienny. Beide heren staan bij de spelers voornamelijk bekend om hun hautaine houding; het hoeft dan ook geen betoog dat zij de komende weken af en toe nog wel eens herinnerd zullen worden aan hun oordeelkundig optreden. De twee vleesgeworden arroganties mogen nu wel een toontje lager zingen en op het veld bewijzen dat zij het etiket eersteklassescheidsrechter echt wel waard zijn.
 
Gumienny is bovendien onbegrijpelijkerwijze ook nog eens een internationale ref. Ik kan mij voorstellen dat ze zich bij de Uefa en de Fifa te pletter lachen met deze Comedy Capersstunt.
 
Deschacht niet de slimste
 
Olivier Deschacht heeft maandagavond de show gestolen tijdens de openingsaflevering van ‘De Slimste Mens’. De Anderlechtverdediger blonk meer uit in chagrijnige gezichten, onwetendheid en groen lachen dan in kennis van de wereld. Opmerkingen van presentator Eric Van Looy over zijn vriendin Annelien Coorevits en van jurylid professor Torfs over de discrepantie tussen een goed voetballer zijn en voor Anderlecht spelen werden met een scheve blik ‘weggelachen’.
 
Deschacht gaf in het begin ootmoedig toe dat hij eenvoudigweg een dommerik is. “Voetballers gaan maar tot hun zestiende naar school. Ik denk dat ik de juiste keuze gemaakt heb”, zei de linksachter. Ieder zijn mening, nietwaar? De Oost-Vlaming bekende eveneens dat zijn vriendin slimmer is dan hij. Amai, hoe laag moet zijn IQ dan niet zijn?
 
Zelfs in gokken blijkt Deschacht al geen kei te zijn. Op de vraag ‘welk orgaan wordt het meest getransplanteerd’ aarzelde hij tussen het hart en de nier. Tot overmaat van ramp gokte hij op het hart. Het pleit wel voor hem dat hij, met zijn beperkte kennis en weinig geluk bij het gokken, in dat opzicht nooit een handlanger van de gok-Chinees zal worden.
 
In plaats van zich in te schrijven voor ‘De Slimste Mens’ had hij beter meegedaan aan ‘Tien voor Taal’. Met uitdrukkingen als ‘mijn vriendin weet zeker meer dan mij” en “ik heb te vroeg gestopt” gaf de blonde god blijk van een uitstekende kennis van de Nederlandse taal. Trouwens, met die laatste opmerking komt hij ook eerder in aanmerking voor het programma ‘Duizend hete kussen’ van Anke Buckinx. De presentatrice van Q-Music zal hem zeker raad kunnen geven voor het probleem dat hij ervaart wanneer hij met zijn Annelien de lakens deelt.
 
Doktersvisite
 
Als Aragon Espinoza niet kan opvallen met zijn sportieve prestaties, dan doet hij het maar met extrasportieve zaken. De vliegenvanger van Standard veinsde tegen Sampdoria Genoa een blessure om zo Jérémy De Vriendt aan enkele speelminuten te helpen. Voorwaar een teken van grote professionaliteit.
 
Zoals het iedere ‘geblesseerde’ speler betaamt, moest ook Espinoza een obligaat bezoekje brengen aan het kabinet van dokter Christoph Daniel. Het oordeel van de Standardarts luidde: spierscheur.
 
Wat bleek echter vlak voor de wedstrijd van de Rouches tegen Zulte Waregem? Dat Espinoza gewoon in doel zou staan. Reactie van coach Laszlo Bölöni: “Daniel kletst maar wat uit zijn nek.” Het moge duidelijk zijn, de sfeer is optimaal bij Standard: een speler die liegt tegen zijn trainer, een coach die de clubarts voor onbenul uitscheldt en een clubarts die zich door speler én trainer zwaar gepakt voelt.
 
Gelukkig voor Daniel komen er binnenkort in Brussel enkele posities vrij. De arme man voldoet als kwakzalver volledig aan het profiel dat paars-wit zoekt in opvolging van dokter José Huylebroeck.
 
Hugo B(r)oos
 
Tr. zkt. plg.
Communicatief vaardige, gedreven en meest gelauwerde coach uit de eerste klasse zoekt voetbalploegje om samen iets op te bouwen en successen te vieren. Kan goed omgaan met negatieve kritiek en ben het gewoon om na verloop van tijd tot pispaal van de vereniging uitgeroepen te worden. Indien niet ernstig, gelieve zich te onthouden.
 
Met deze advertentie schuimde Hugo Broos de laatste dagen de Belgische pers af, al was het niet in dergelijke bewoordingen. De Humbekenaar, die sinds begin 2008 zonder ploeg zit, is het beu dat geen enkele ploeg aan hem denkt wanneer ze een nieuwe trainer zoekt. Broos heeft nochtans aardig wat adelbrieven om voor te leggen: tweemaal kampioen met Club, eenmaal met Anderlecht, tweemaal bekerwinnaar met blauw-zwart en viermaal verkozen tot ‘Trainer van het jaar’. Waarom wil geen enkele club een trainer met zo’n staat van dienst?
 
Broos bood onlangs zijn diensten aan bij Charleroi. Hoogst eigenaardig als jullie het mij vragen, want Thierry Siquet zit vooralsnog in het zadel bij de Karolo’s. Nu heeft de nietige familie Bayat laten weten dat ze Broos niet nodig heeft, veel liever kiezen ze voor een buitenlander op het moment dat ze Siquet de laan uitsturen. Een geluk bij een ongeluk voor Broos, want een samenwerking met twee vulkanen als de Bayats zou mijns inziens geen lang leven beschoren zijn.
 
Hugo is de wanhoop nabij. Weer een gemiste kans. Eigenaardig dat hij zijn kandidatuur niet gesteld heeft bij Bergen. Na het ontslag van Thierry Pister hebben ze daar met Christophe Dessy toch eerder voor een overgangspaus gekozen. Broos zou er herenigd worden met zijn favoriete speler, Mohamed Dahmane.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties