'6 plus 5-regel dan toch niet in strijd met EU-wetten?'

Mathias Dumarey
| 15 reacties
'6 plus 5-regel dan toch niet in strijd met EU-wetten?'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De '6+5-regel', een revolutionair idee van Sepp Blatter (foto), de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, zou dan toch niet indruisen tegen de wetten van de Europese Unie (EU). In eerste instantie leek dit voorstel onhaalbaar.

De '6+5-regel' houdt in dat een voetbalclub zes spelers moet opstellen uit hun eigen land moeten opstellen. Aanvankelijk leek het er op dat dit voorstel botste met de EU-wetten rond het vrij verkeer van spelers in de Europese Unie. Onze landgenoot Ivo Belet verwoordde het destijds dat discriminatie op basis van nationaliteit niet kan.

De FIFA is ondertussen de regelgeving heel grondig aan het uitpluizen. Daarbij is de uitkomst erg verrassend. Uit het onderzoek blijkt nu dat het aantal spelers dat niet mag uitkomen voor de nationale ploeg van het land waar hun club zich bevindt, inderdaad gelimiteerd kan worden. Vrij vertaald betekent dit dat er dus wel degelijk paal en perk kan gesteld worden aan het aantal 'buitenlanders' per clubteam.

"De studie heeft aangetoond dat als we de regel zouden invoeren, ze niet zal botsen met de EU-wetgeving. In de naam van de FIFA en de vele co-federaties wil ik dan ook mijn blijdschap uitspreken. Door de '6+5-regel' hopen we het doorstromen van jonge spelers uit de jeugdafdelingen te stimuleren en de nationale elftallen te beschermen", aldus Sepp Blatter in een officiële verklaring.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties