Analyse Geen verandering aan de top

Tonnelier Caroline
Geen verandering aan de top

Zowel Barcelona als Real Madrid wonnen dit weekend hun wedstrijd, zodat de kloof tussen beide teams zes punten blijft. De strijd om de vierde plaats werd opnieuw wat spannender dankzij een overwinning van Atlético tegen Villarreal.

Koploper Barcelona was op het veld van Almería duidelijk de betere ploeg. Door een uitstekende eerste helft van doelman Diego Alves konden de Catalanen echter pas na de pauze het verschil maken.  Het was Bojan, pas voor de tweede keer aan de aftrap, die met twee doelpunten in het vierde kwartier de wedstrijd besliste. Barça lijkt het vertrouwen dus helemaal terug te hebben na een wat mindere periode en trekt het mentale voordeel in de titelstrijd opnieuw naar zich toe.

Rivaal Real Madrid pakte een overtuigende zege op het veld van Athletic Bilbao. De uitsluiting van Yeste nog in de eerste helft maakte het de Madrilenen wat makkelijker, al stonden ze ook op dat moment al op voorsprong. Met Robben en Huntelaar waren het de Nederlanders die de wedstrijd in het voordeel van de bezoekers beslechtten. Real deed dus wat het moest doen en blijft hopen op nieuwe misstappen van Barcelona.

Sevilla moest op bezoek bij seizoensrevelatie Málaga. Het zag er lang naar uit dat de ploeg uit de Andalusische hoofdstad met lege handen naar huis zou moeten vertrekken na twee doelpunten van Salva. In de slotfase sleepte Sevilla echter nog een verdiend punt uit de brand dankzij treffers van Luis Fabiano en Kanouté. Sevilla blijft ook na dit puntenverlies comfortabel derde, Málaga kan dromen van de top-vier.

Een van de interessantste affiches van de speeldag was het duel tussen Atlético Madrid en Villarreal. De rojiblancos zorgden met opnieuw een sterke prestatie voor een heerlijk kijkstuk, maar het waren de bezoekers die met dank aan een alweer uitstekend keepende Diego Lopéz een 0-2 voorsprong uitbouwden.  De doelpunten aan de overkant konden echter niet uitblijven en uiteindelijk pakte de thuisploeg nog een verdiende 3-2 zege.  Daarmee doet Atlético opnieuw helemaal mee in de strijd om de vierde plek, met nog maar twee punten achterstand op Villarreal.

Deportivo miste zelf de kans om op gelijke hoogte van Villarreal te komen.  Op het veld van Sporting Gijón gingen de Galiciërs na een spectaculaire tweede helft onderuit.  Het werd 3-2 voor de promovendus, die daarmee een uitstekende zaak doet in de degradatiestrijd.

Valencia kon alweer niet winnen. Thuis tegen Recreativo kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel.  Valencia stond zelfs vrij lang op achterstand, maar invaller Pablo Hernandéz zorgde toch nog voor een late gelijkmaker.  Veel schieten Silva en co echter niet op met dit puntje.

Valladolid zet zijn opmars richting de Europese plaatsen voort.  Erg overtuigend ging het allemaal niet tegen Getafe, maar een doelpunt van Canobbio volstond wel voor een zege met het kleinste verschil.  Daarmee nadert Valladolid tot op vier punten van de zesde stek.  Getafe voelt de hete adem van de degradatieplaatsen in zijn nek.

Racing Santander verwende zijn supporters (eindelijk) met een doelpuntenfestival.  Aan de rust hadden de Cantabriërs tegen Numancia al een 5-0 voorsprong uitgebouwd en aan die stand veranderde na de pauze niets meer.  Uitblinker Óscar Serrano en de onvermijdelijke Zigic scoorden elk twee keer. Racing neemt met deze deugddoende zege wat afstand van de degradatiezone.

Ten slotte stonden nog twee echte degradatieduels op het programma.  Geen van de vier betrokken teams kon echter een gouden zaak doen door de drie punten te pakken.  In een spannende en spektakelrijke wedstrijd strandden Espanyol en Mallorca bij een 3-3 gelijkspel.  In Sevilla was er heel wat minder te zien tijdens het duel tussen Betis en Osasuna.  Daar eindigde de match zoals hij begonnen was.