Bachar: "Terug naar tijd van het snoepje tijdens de voetbal"

Jeroen Pyl
| 1 reacties
Bachar: "Terug naar tijd van het snoepje tijdens de voetbal"
Foto: © SC

Vanavond heeft België in de Lotto Arena tegen Servië genoeg aan een punt om zich te plaatsen voor het EK Futsal 2010 in Hongarije. Aanvaller Karim Bachar werpt op Voetbalkrant een blik op het zaal – en veldvoetbal in ons land.

Karim Bachar (foto) komt al sinds 2001 uit voor de Rode Duivels. De spits van F.T. Antwerpen vormt al jaar en dag het gezicht van het Belgische Futsal en draagt dan ook niet onverwacht de aanvoerdersband bij de nationale ploeg.
 
Als kind sleet hij al zijn jeugdjaren met een bal op straat. Bachar betreurt dan ook dat het straatvoetbal stilaan uit onze maatschappij aan het verdwijnen is. De Marokkaanse Belg kent bovendien de pijnpunten van het Belgische voetbal als geen ander.
 
Straatvoetbal verdwijnt, Futsal verschijnt
 
“Er zijn genoeg voorbeelden van Belgische spelers die op straat zijn begonnen, maar later wel de top in het veldvoetbal hebben bereikt. Kijk maar naar Fellaini, Kompany, Dembele en Messoudi. Op straat leer je de basis. Bij grootmachten zoals Brazilië, Portugal en Spanje hebben alle Futsallers oorsprong in het straatvoetbal”, weet Bachar.
 
De verzuring van de maatschappij in België staat zo’n evolutie echter in de weg. “Vroeger kon de jeugd nog vrij voetballen op straat. Ik weet nog dat ik toen snoep en drank kreeg van de buren wanneer we aan het voetballen waren. Vandaag hebben mensen schrik om hun kinderen op straat te laten spelen of ze klagen over het lawaai.”
 
Tot zijn groot genoegen ziet Bachar wel een andere evolutie. “Futsal treedt nu steeds meer op als een waardig alternatief voor straatvoetbal. Dembele en Messoudi hebben nog veel gespeeld tegen de jeugd van F.T. Antwerpen. Kijk hoe ver zij zijn gekomen.”
 
Spiegelen aan Oranje
 
Als jeugdcoördinator van F.T. Antwerpen begeleidt Bachar de tien tot twaalfjarigen van de nationale jeugd van Germinal Beerschot. Voorlopig zijn de Kielse Ratten de enige eersteklasser die heil ziet in zo’n samenwerking. Toch loopt het volgens Bachar niet enkel daar fout in het Belgische jeugdbeleid.
 
“Wat Nederland kan, moeten wij ook kunnen. België heeft daar zeker het potentieel voor. Alleen wegen jeugdcoaches hier het minst zwaar door op de budgetten van de clubs. Dat is fout. In de jeugd leren voetballers de basis van alles. Dat is net het belangrijkste.”
 
“Bovendien schort het in ons land ook aan de mentaliteit. Clubs hebben schrik om hun jeugdspelers kansen te geven. Ze hebben de neiging om die jonge talenten te beschermen. Dembele is ook vertrokken bij Germinal Beerschot omdat hij geen kans kreeg. Standard doet het wel met Fellaini, Defour en Witsel. Uiteindelijk kan je die spelers niet in België houden, maar door ze te laten spelen profiteren beide partijen er achteraf alleen maar van. Dat is toch veel beter dan het aantrekken van ondermaatse buitenlanders, zoals zoveel eersteklassers momenteel doen.”
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties