Geniaal Barça onttroont Koninklijke na ware demonstratie

Jeroen Pyl
| 26 reacties
Geniaal Barça onttroont Koninklijke na ware demonstratie
Foto: © SC

Barcelona mag zich opmaken voor het titelfeest. Real Madrid ging in El Clásico in eigen huis met de billen bloot: 2-6. De Catalanen vergroten met nog vier wedstrijden voor de boeg hun voorsprong tot zeven punten.

Wat moest uitdraaien op een ultiem titelbod liep voor de Madrilenen af op een catastrofale avond . De Koninklijke nam in een volgepakt Bernabeu nochtans de beste start. Na dertien minuten liet Eric Abidal zich te gemakkelijk in de luren leggen door Sergio Ramos. Op diens aangeven deed Gonzalo Higuain bij de eerste kans van de partij meteen al de netten trillen. De thuisaanhang zag hun club zo virtueel naderen tot op één punt van Barça.

Het duurde echter niet lang vooraleer de hoofdstedelingen hun titelhoop terug mochten opbergen. In nauwelijks drie minuten zette Barcelona de scheve situatie meer dan recht. Na een geniale pass van Lionel Messi schoof Thierry Henry de gelijkmaker voorbij Iker Casillas. De Spaanse doelman was vlak daarna ook volkomen kansloos wanneer aanvoerder Carles Puyol boven iedereen uittorende op een vrije trap: 1-2 en alles te herdoen voor Los Galácticos.

Real herstelde onmiddellijk van de toegediende mokerslag en ging via Arjen Robben op zoek naar de gelijkmaker. Victor Valdes gaf tot tweemaal toe geen krimp. Naarmate de eerste helft vorderde veranderde het spelbeeld. Een dominant Barcelona heerste op het middenveld onder impuls van een sterke Andrés Iniesta en een briljante Xavi. Real liep achter een ongrijpbare bal en wanneer de thuisploeg het leer dan eindelijk eens kon opeisen, ging Lassana Diarra massaal in de fout. Goed doorjagen van Xavi leverde Messi een vrijgeleide naar doel op. De Argentijn, die daarvoor al twee opgelegde kansen de nek had omgewrongen, faalde dit keer niet: 1-3.

Ook na de pauze was Madrid niet in staat om de wedstrijd te doen kantelen. Barcelona bleef de wet dicteren maar moest even voor het uur toch een treffer incasseren. Ramos zocht na een charge van Iniesta de grasmat op. De rechtsachter kopte de daaropvolgende vrije trap van Robben staalhard in doel: 2-3. Net wanneer heel Bernabeu zich opmaakte voor een offensief sloegen de bezoekers weer genadeloos toe. Henry glipte door de buitenspelval en ronde een geniale doorsteekpass van Xavi simpel af, meteen ook de doodsteek voor de Koninklijke.

Een totale afgang volgde. De blaugrana speelden Madrid in het laatste halfuur helemaal zoek. Een ongrijpbare Messi sneed als een mes door de boter keer op keer door de defensie van de thuisploeg. Op aangeven van Xavi, al voor de vierde keer, joeg El Pulga de 2-5 tegen de touwen. Jeugdproduct Gerard Piqué maakte vlak voor tijd de blamage nog compleet: 2-6.

Na afloop bouwden de Catalanen al een feestje op het veld. Met een voorsprong van zeven punten kan de competitieleider de laatste vier duels met een gerust gemoed aanvatten. Mogelijk mag Barça volgend weekend al de champagne ontkurken. Bij een nederlaag van Real op Valencia kunnen de troepen van trainer Guardiola in het eigen Camp Nou tegen Villarreal de klus klaren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties