Wolfsburg is kampioen van Duitsland

Philippe Crols
| 6 reacties

Wolfsburg is voor de eerste keer in zijn bestaan kampioen van Duitsland geworden. De leider blikte zaterdagmiddag Werder Bremen in en liet zo Bayern München achter zich. Onderaan verzekerde Borussia Mönchengladbach zich van het behoud.

Wolfsburg kampioen

Wolfsburg ging heftig van start tegen Werder Bremen. Het had aan een punt genoeg om kampioen te worden, maar na een halfuur twijfelde niemand nog aan een goede afloop. Zvjezdan Misimovic, Sebastian Prödl (own-goal) en topschutter Grafite (foto boven) deden de Volkswagen Arena dansen. Diego scoorde voor rust nog wel tegen, maar meteen na de pauze legde Grafite zijn tweede van de middag binnen. Spitsbroeder Edin Dzeko kon niet achterblijven en nette de 5-1. Zo is Wolfsburg kampioen en met Grafite levert het ook de topschutter. Hij maakte er 28. Samen met Dzeko scoorde hij 54 doelpunten.

Bayern München verovert tweede plaats

Bayern München won de strijd om plaats twee. Dankzij een own-goal van Khalid Boulahrouz en een treffer van Mark Van Bommel (foto rechts) liep de uittredende kampioen tot 2-0 uit tegen de rechtstreekse concurrent uit Stuttgart. Mario Gomez, volgend seizoen misschien een speler van Bayern, milderde nog tot 2-1. Bayern sluit het seizoen af op de tweede plaats terwijl Stuttgart dankzij de nederlaag van Hertha Berlijn nog naar de voorrondes van de Champions League mag. Hertha ging met 4-0 de boot in bij Karlsruhe. Sebastian Freis, Maik Franz en Josh Kennedy (2x) maakten de goals. Voor Karlsruhe haalde de zege echter weinig uit. Het speelt volgend seizoen in de tweede Bundesliga

Hamburg naar Europa

Hamburger SV heeft alsnog Europees voetbal behaald. Het moest winnen tegen Frankfurt om de vijfde plaats veilig te stellen en deed dat ook. David Jarolim en Ivica Olic scoorden de 0-1 en 0-2. De thuisploeg vervulde echter zijn sportieve plicht en klom via Alexander Meier en Caio op gelijke hoogte. Uiteindelijk won HSV wel dankzij een late goal van Piotr Trochowski en zo eindigt het dus op de vijfde plaats, want Borussia Dortmund won niet.

Gladbach definitief gered

Borussia Mönchengladbach heeft zich op de laatste speeldag verzekerd van het behoud. Het speelde thuis 1-1 gelijk tegen Borussia Dortmund en dat volstond. Dante Bonfim (ex-Standard) opende de score, maar via Jakub Blaszcykowski werd het nog gelijk. Zo spelen Filip Daems en Logan Bailly (foto rechts) ook volgend seizoen nog in de eerste Bundesliga.

Dat is niet zo voor Arminia Bielefeld en Karlsruhe. Karlsruhe won weliswaar van Hertha Berlijn, maar strandt op een punt van barragematchen. Bielefeld kwam thuis tegen Hannover dan weer op voorsprong na een own-goal van Mario Eggimann, maar Jiri Stajner maakte gelijk. Arminia ging nog wel op zoek naar de zege, maar enkele minuten voor tijd nette Sergio Pinto de 1-2. De late gelijkmaker van Artur Wichniarek haalde niets meer uit. Bielefeld eindigt zo ook op de allerlaatste plaats.

Energie Cottbus moet nog barragematchen spelen na overtuigende winst tegen Leverkusen. Emil Jula (2x) en Stiven Rivic behoedden Energie voor rechtstreekse degradatie. Arturo Vidal werd bij de bezoekers nog uitgesloten.

Einde seizoen

Dan waren er ook nog twee wedstrijden waar niet veel meer op het spel stond. In Schalke - Hoffenheim wisten Mladen Krstajic en Jefferson Farfan de openingsgoal van Demba Ba uit. Carlos Eduardo maakte in de tweede helft eerst de gelijkmaker alvorens in de laatste minuut vanop de stip de 2-3 te scoren.

Köln - Bochum leverde geen winnaar op. De bezoekers klommen via Diego Klimowicz op voorsprong. Antar Yahia vloerde wat later zijn eigen doelman zodat 1-1 het eindresultaat was.