Groep K: PSV neemt de leiding

viki meeuwis
| 1 reacties

In groep K speelden zowel FC Kopenhagen als PSV thuis. PSV had in de eerste wedstrijd gelijk gespeeld tegen Sparta Praag en hoopte thuis op winst.

FC Kopenhagen - Sparta Praag: 1-0

In de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League speelde FC Kopenhagen thuis in het Parken stadion tegen Sparta Praag. Kopenhagen had iets goed te maken na de 2-0 nederlaag uit bij Cluj. Coach Ståle Solbakken koos resoluut voor een aanvallende ploeg. Zo stonden Jesper Grønkjær, Atiba Hutchinson, Dame N’Doye en Cesar Santin in de basis. Beide ploegen begonnen ietwat nerveus aan de wedstrijd, wat aan beide kanten leidde tot een twijfelachtige offside situatie. Dame N’ Doye kreeg binnen de eerste tien minuten twee kleine kansjes.

De eerste grote kans was voor Sparta Praag. Holenda wist aan de verdediging te ontsnappen en kon koers richting doel zetten. Keeper Wiland kon echter redding brengen. Iets voor er twintig minuten om waren was het de beurt aan Cesar Santin om een doelpoging te wagen. De Braziliaan stond helemaal vrij bij het doel na een hoekschop vanop links, maar hij kon net niet hoog genoeg bij de bal om hem in doel te koppen. Een bijna identieke kans kwam er voor Prudnikov na een vrije trap, maar hij stuurde de bal net naast het doel.

Kopenhagen bleef aandringen en in de 25e minuut leverde dat een doelpunt op via Dame N’Doye. Doet doelpunt was goed voor het zelfvertrouwen van N’Doye maar ook voor de rest van de ploeg, die nu het heft in handen nam. N’Doye kreeg iets later weer een goede kans maar zijn kopbal ging net over doel.

Het was FCK dat het beste aan de tweede helft begon. Martin Vingaard vond N’Doye, die de bal met de rug naar het doel op de borst kreeg, ronddraaide en verder speelde naar Oscar Wendt. De Zweed wist de verdediging te verschalken, maar keeper Blazek wist redding te brengen. Sparta leek het niet meer op te kunnen brengen om druk te zetten en FC Kopenhagen wist het speloverwicht te behouden zonder voor gevaar te zorgen. Solbakken haalde dan Santin van het veld en verving hem door Ailton. Met nog een kwartier te gaan wist N’Doye de bal op de speelhelft van Sparta Praag te brengen waar hij Ailton vond. De Braziliaan dribbelde de bal richting doe. De afwerking liet te wensen over want de bal ging een goede tien meter naast het doel.

De bezoekers probeerden met een laatste keer offensief voor de dag te komen door Kadlec in te brengen voor Husek. Het leverde meteen een situatie op waarin Praag meer druk begon te zetten, op zoek naar de gelijkmaker. Een goede poging van Kalouda werd door Wendt goed weggewerkt. In de toegevoegde tijd waren er nog twee goede kansen voor de bezoekers, maar telkens kon Wiland stand houden.

PSV - Cluj: 1-0

PSV ontving Cluj in het Philips stadion. Ook deze keer ontbrak Timmy Simons in de basis. Wel van de partij was Ola Toivonen, die de geblesseerde Koevermans verving. Cluj begon redelijk terughoudend, wat PSV de kans gaf om het tempo te bepalen. Een eerste actie kwam er van Manolev in de zesde minuut maar hij kopte de bal over het doel.

In de negende minuut was het wel raak. Een goede pass van Dzsudzsak werd door Bakkal in doel gekopt. PSV ging zo al vlug op voorsprong. De thuisploeg had nu speloverwicht en dat leverde enkele goede doelpogingen op. Zo was er Affelay die op de paal schoot en Lazovic die tot drie keer keeper Claro op zijn weg vond. De beste kans was voor Toivonen die volledig vrij stond maar tot ieders verbazing ging zijn kopbal naast het doel. Iets later kreeg de Zweed nog zo’n kans en het was met een beetje teleurstelling dat PSV de rust in ging.

Na de pauze kwam Cluj scherper voor de dag met direct kansen op doel voor Panin, Deac en Cadu. PSV wou absoluut de kansen die het in de eerste helft had laten liggen verzilveren. Dzsudzsak probeerde met een schot, maar kreeg de bal niet in doel. Bij Cluj waren het wederom Cadu en Deac die zich van hun beste kant lieten zien. De bezoekers kwamen nog beter in de match wat een reeks doelkansen opleverde voor onder andere Traoré en Dubarbier. Aan de kant van PSV was het Affelay die voor het weerwoord zorgde. De ploeg uit Eindhoven wou koste wat kost de voorsprong behouden wat Orlando Engelaar een doelpoging opleverde. Het was echter Traoré aan de kant van de bezoekers die de beste kansen kreeg.

Met nog tien minuten te gaan werd Toivonen naar de kant gehaald en werd Simons ingebracht. In de slotfase kregen zowel Traoré als Dzsudzsak nog een kans zonder dat ze de bal in doel kregen. Met deze zege gaat PSV met vier punten uit twee wedstrijden aan de leiding in groep K. (AN)