Nederlandse bondsvoorzitter pleit voor Atlantic League

Anthony Van der Planken
| 65 reacties
Nederlandse bondsvoorzitter pleit voor Atlantic League
Foto: © SC

Als het van de Nederlandse bondsvoorzitter Michael Van Praag afhangt, spelen de beste Belgische, Nederlandse, Schotse, Scandinavische en Portugese clubs straks samen in een nieuwe competitie. Van Praag haalt zo de oude Atlantic League van onder het stof.

In de jaren '90 kwam het idee van een Atlantic League al meermaals ter sprake. De beste clubs uit België, Nederland, Schotland, Portugal en de Scandinavische landen zouden dan samen spelen in één grensoverschrijdende competitie. Ook toen was Michael Van Praag -als voorzitter van Ajax- de drijvende kracht achter het idee. "Maar het bleek toen niet realistisch omdat de conservatieve UEFA alles blokkeerde. Nu ik zelf lid ben van de Europese voetbalbond, kan ik beginnen met lobbyen."

De UEFA zou tegenwoordig een stuk minder afkerig staan tegenover grensoverschrijdende competities. Voorzitter Michel Platini poogt al een tijdje de kloof tussen de grote en de kleine voetballanden te verkleinen en ziet gezamelijke competities dan ook best zitten.

Ook in de betrokken landen lijkt het idee aan aanhangers te winnen. Het Belgische voetbal verkeert al een tijdje in een malaise, en in Schotland lijkt het ongenoegen bij de Old Firm te groeien. Celtic en Rangers zijn ontevreden over het tv-contract dat de andere clubs hen onlangs opdrongen en speculeerden dan ook luidop over een vertrek naar de Engelse Premier League. Omdat dat onmogelijk lijkt, zou de Atlantic League soelaas kunnen bieden.

In die grensoverschrijdende competitie zouden clubs als Anderlecht, Club Brugge en Standard het wekelijks opnemen tegen pakweg FC Porto, Ajax, Rosenborg of Celtic Glasgow. Dat moet beter gevulde stadions, meer tv-coverage en dus ook meer geld opbrengen.

Martin Bain, directeur van het Schotse Glasgow Rangers, is alvast geïnteresseerd. "Het idee van Van Praag is het bestuderen waard", vertelt Bain. "De UEFA beseft ondertussen ook dat de kleinere landen gesteund moeten worden om de Champions League competitief te houden. Wij willen absoluut mee praten over dit voorstel."
Er wordt trouwens al langer gefluisterd dat Rangers probeert andere clubs te overtuigen van het nut van een Atlantic League.

Ook Jorien Van der Herik, ex-voorzitter van Feyenoord, is enthousiast. "We hadden het plan eigenlijk jaren geleden al moeten doordrukken, maar dat bleek toen te moeilijk. De kloof met de top is sindsdien alleen maar gegroeid. Als we niets doen, zullen de grote clubs in kleinere landen hun eigen competities blijven domineren, maar niets meer kunnen uitrichten op Europees niveau."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties