Jonge Belg Kaya tweemaal aan het kanon voor Vitesse

Wouter Laeremans

Vandaag kwamen heel wat Belgen in actie op de Nederlandse velden. Onur Kaya was de meest opmerkelijke. De middenvelder van Turkse afkomst scoorde twee keer tegen Heracles.

Vitesse heeft Heracles verslagen met 1-2. Onze landgenoot Onur Kaya scoorde twintig minuten voor tijd na een mislukte terugspeelbal de 1-0. Tien minuten later verdubbelde de 23-jarige middenvelder de voorsprong, nadat hij alleen op doelman Pieckenhagen af kon.

De ingevallen Sebastiaan Steur bracht vijf minuten voor affluiten de spanning terug in de wedstrijd, maar Vitesse overleefde het slotoffensief van de thuisploeg. Vitesse wordt even achtste, Heracles kan morgen met een beetje pech de aansluiting met de top verliezen.

FC Utrecht verloor met 2-0 op het veld van Roda JC. De ploeg van Harm Van Veldhoven haalde het overtuigend, FC Utrecht had er blijkbaar niet veel zin in. In 90 minuten kreeg het amper één kans bij elkaar gevoetbald. Janssen en Saeijs waren trefzeker.

Bij de thuisploeg speelden Delorge, Lachambre en De Fauw , die geel kreeg, de hele wedstrijd. Utrecht liet Jan Wuytens, Dries Mertens en Kevin Vandenberg starten. Die laatste bleef in de kleedkamer na de rust.

Heerenveen hield de drie punten thuis. Willem II verloor de wedstrijd in de slotfase met 4-2. De Tilburgers kwamen na rust twee keer op voorsprong via Demouge en PSV-huurling Nijland. Breuer had tussendoor gelijk gemaakt voor Heerenveen.

Willem II leek op weg naar een belangrijke overwinning, maar dat was buiten de thuisploeg gerekend. In de laatste twaalf minuten ging de bal nog drie keer tegen de touwen. De ingevallen Paulo Henrique nam twee goals voor zijn rekening, Hernan Losada de andere.  Bij Willem II kwam Christophe Gregoire tien minuten voor tijd Biemans vervangen.

Heerenveen kan stilaan wat geruster ademhalen, het klimt weg van de degradatieplaatsen. Willem II blijft in de hoek waar de klappen vallen. Het verloor al voor de vijfde keer op rij en staat voorlaatste.

NAC Breda ging met het kleinste verschil winnen op RKC Waalwijk. Leonardo scoorde de enige goal. Tien minuten voor tijd mocht de doelpuntenmaker zich gaan douchen na een rode kaart. Benji De Ceulaer mocht 25 minuten meedoen. Waalwijk blijft troosteloos laatste, NAC nestelt zich steviger op de achtste plaats.