Wist je dat 3 Engelse clubs steeds shirt mogen kiezen?

Philippe Crols
| 8 reacties
3 Engelse clubs steeds shirt mogen kiezen?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Engeland wordt ook wel eens de bakermat van het voetbal genoemd. In dat land zijn er ook nog heel wat tradities. Wij geven u vandaag een leuk weetje mee. Wist je dat er drie Engelse clubs zijn die steeds hun thuisshirt mogen dragen?

Alle drie de clubs die dit privilege hebben, voetballen niet (meer) op het hoogste niveau. Het gaat om Preston North End, Reading Football Club en Notts County. Deze clubs hebben dus het recht om elke wedstrijd in hun geliefkoosde shirt te voetballen. Uiteraard heeft het verleden alles met dat voorrecht te maken.

Beginnen doen we met Preston North End. Preston was een van de eerste voetbalclubs in Engeland, maar mag steeds in zijn favoriete shirt spelen omdat het erin slaagde om de eerste Engelse competitie ooit te winnen. Dat dateert al van 1888-1889. Preston verlengde het seizoen daarop ook zijn titel in de Football League alvorens Everton de club een eerste maal van de troon stootte.

De Lilywhites spelen op eigen terrein normaliter in het donkerblauw en wit. De tweede outfit bestaat uit blauw en rood. Momenteel hangt Preston in de onderste regionen van de Engelse tweede klasse, de Coca Cola Championship.

Het oude Notts County

Ook Notts County (foto) heeft het privilege om steeds in zijn favoriete tenue aan te treden. De Magpies (inderdaad, dezelfde bijnaam als Newcastle) hebben dat te danken omdat ze de oudste club uit Engeland zijn. Al in 1862 werd Notts County opgericht. Thuis treedt Notts County veelal aan in zwart-witte shirts (ook zoals Newcastle). Het tweede wedstrijdkit van de oudste club uit Engeland bestaat uit lichtblauw. Notts County is volop verwikkeld in de strijd om promotie naar de Engelse derde klasse. Het staat voorlopig tweede in de Engelse League Two, de vierde afdeling dus.

Notts County mag dan wel in vierde klasse spelen, aan sfeer en fans is er geen gebrek. Het is trouwens geen toeval dat de supporters 'It's just like watching Juve' zingen. De Italiaanse club zou zich namelijk hebben laten inspireren door Notts County wat betreft de clubkleuren.

Het koninklijke Reading

Reading is de derde en laatste club die eerder vermeld voorrecht heeft verworven. Reading heeft als bijnaam The Royals en daar moeten we ook de oorsprong zoeken voor het verkrijgen van het privilege om steeds in de geliefkoosde shirts te spelen. Reading is namelijk een district dat zich bevindt in het graafschap Berkshire. En laat dat nu net het graafschap zijn waar ook de koninklijke residentie Windsor Castle ligt. De bijnaam van Reading was trouwens niet vanaf het begin ‘The Royals’, maar wel ‘Biscuitmen’, verwijzend naar een fabriek in de buurt. Toen die dichtging, veranderde de bijnaam van Reading.

In het clubembleem van Reading is er trouwens ook een kroontje verwerkt dat verwijst naar het graafschap Berkshire. The Royals spelen normaal in het blauw en wit, maar treden soms ook aan in groen en wit. Momenteel speelt Reading, net als Preston, in de tweede afdeling.

Mogelijk vraagt u zich af waarom al deze clubs toch ook een tweede outfit hebben ondanks ze altijd mogen kiezen in welke shirts ze aantreden. Het antwoord is simpel. Omwille van commerciële redenen deden de drie bovenvermelde teams in het recente verleden afstand van het privilege om steeds in hun favoriete tenue te mogen spelen.

Morgen een 'Wist je dat?' met Jules Pappaert als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

The Championship

Nieuwste reacties