Wist je dat de KBVB stamnummers uitvond?

Philippe Crols
| 22 reacties
de KBVB stamnummers uitvond?

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Koninklijke Belgische Voetbalbond mag dan al wel vaak de wind van voren krijgen, maar toch was het vroeger de primus van de klas wat betreft het invoeren van een nieuwigheid. Wist je dat de KBVB de stamnummers uitvond?

De trouwe lezers van deze rubriek weten dat het eerste Belgische seizoen in 1895-1896 gespeeld werd. Toen was er van stamnummers geen sprake. Die werden pas in 1926 ingevoerd. De KBVB was de eerste en tot op heden ook enige voetbalbond die met dat idee op de proppen kwam. De Belgische voetbalbond wilde de stamnummers vooral gebruiken om de administratie en archivering te vereenvoudigen. Het idee van de stamnummers kwam trouwens van de toenmalige sectretaris-generaal van de KBVB, Alfred Verdijk.

In 1926 werd de eerste lijst met stamnummers gepubliceerd. Deze lijst bevatte 809 clubs. Het ging om verenigingen die voor 1926 waren opgericht en nog steeds actief waren. Antwerp sloot zich in ieder geval als eerste aan bij de KBVB en kreeg bijgevolg stamnummer 1, iets waar men bij de oudste club van het land bijzonder trots op is. Antwerp werd opgericht in 1880, maar het is niet uitgesloten dat er daarvoor nog een club werd opgericht. Als er effectief nog een ouderde club was dan Antwerp, bestond deze in ieder geval niet meer in 1926. Op het moment dat clubs zich konden inschrijven bij de KBVB was Antwerp de oudste, nog actieve, club in België.  

Beelden van afgelopen maart voor aanvang van de match tussen Antwerp en Lierse. Rond minuut vier zingen de Antwerpfans over stamnummer 1.

Foutje

Het is trouwens ook niet altijd zo dat de oudste club het laagste stamnummer krijgt. Zo heeft Club Brugge, opgericht in 1891, met het nummer 3 een hoger stamnummer dan Daring Club de Bruxelles (het latere Daring Molenbeek), dat pas vier jaar later opgericht werd, maar wel stamnummer twee kreeg.

Dit zijn de clubs met de laagste stamnummers:


1. Antwerp

2. Darcing Club de Bruxelles

3. Club Brugge

4. RFC de Liège

5. R. Léopold Uccle FC

6. Rhodienne-Verrewinkel (RC Bruxelles)

7. AA Gent

8. RCS Verviétois

9. Dolhain

10. Union Saint-Gilloise

Nog enkele andere opvallende stamnummers uit de top 100: Cercle (12), Standard (16), Kortrijk (19), RC Mechelen (24), KV Mechelen (25), Berchem (28), Lierse (30), Anderlecht (35), Eendracht Aalst (90).

Fusies

Sinds het invoeren van de stamnummers in 1926 schreven al meer dan 9.500 clubs zich in bij de KBVB. Door faillisementen en fusies werd een aantal clubs wel reeds geschrapt. Bij schrapping verliest de desbetreffende club zijn stamnummer. Bij een fusie kreeg de nieuwe club voor aanvang van 1964 een nieuw stamnummer. Na 1964 nam de fusieclub het stamnummer over van een van beide clubs. Zo heeft Germinal Beerschot het stamnummer 3530 van Germinal Ekeren en niet dat van Beerschot (13). Racing Genk heeft met nummer 322 dan weer het stamnummer van Winterslag overgenomen en niet dat van Waterschei.

Morgen een 'Wist je dat?' met Watford als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties