FC Twente voor de eerste keer in de geschiedenis kampioen van Nederland

FC Twente pakte zondagnamiddag de eerste landstitel sinds het in 1965 opgericht werd. Bryan Ruiz scoorde de eerste treffer in een onderhoudend duel met NAC. Maar wat een spannend competitieslot. Het eindverschil met Ajax is één schamel puntje.

Twente moest beter of even goed doen als Ajax. De Amsterdammers, met Alderweireld en Vertonghen in de basis, hadden al vroeg in de namiddag de druk opgevoerd door snel te scoren in hun duel tegen NEC. Luis Suarez - wie anders - scoorde zijn 34e van het seizoen met een heerlijk boogballetje.

Het wedstrijdverloop in Breda was echter volledig in het voordeel van FC Twente. Na 23 minuten kreeg Feher van NAC rood voor een overtreding op ex-Genkenaar Theo Janssen. Uit de daaropvolgende vrijschop werd Bryan Ruiz bereikt. De ex-Gentenaar hield zijn verdediger mooi af en scoorde de belangrijkste goal uit zijn carrière tot nu toe.

In Nijmegen deden de Amsterdammers ondertussen wat ze behoorden te doen. Meer nog. Bij de rust stond het al 0-3 nadat ook De Zeeuw en Pantelic hun goaltje hadden meegepikt. En ook na de rust gingen ze op hun elan door. Suarez kwam op gelijke hoogte met Mateja Kezman toen hij zijn 35e goal van het seizoen tegen de netten joeg. Daarmee is hij samen met Kezman de meest productieve buitenlander in de Nederlandse competitie.

Allemaal goed voor de statistieken, want in Breda had Stoch ondertussen met een mooie individuele actie de 0-2 op het bord gezet. Met die toch comfortabele voorsprong kon Twente de wedstrijd rustig uitspelen. En het feestgedruis mocht beginnen. Bij Ajax zal waarschijnlijk ontgoocheling overheersen, maar dit Twente is de verdiende kampioen. Ex-Buffalo Bryan Ruiz had met zijn 24 goals een groot aandeel in deze titel. (AN)