Gratulerer med dagen

viki meeuwis
| 0 reacties
Gratulerer med dagen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zaterdag 15 mei was het een uitwedstrijd van Frigg in Manglerud. Een tegenstander met serieuze ambities.

Bovendien een moeilijke tegenstander want ze hebben hetzelfde aantal punten als wij. We delen beide de tweede plaats, samen met twee overwinningen en twee draws.

Die match zou dus een mooie test worden.  Het werd gespeeld in een stadion dat  mooi uitgehouwen tussen de rotsen ligt maar het weer liet te wensen over. Regen, wind, koude, kortom guur weer.

De eerste helft verliep gelijkopgaand met niet echt uitgespeelde kansen, hoewel we het middenveld beheersten.  Na de rust namen we meer en meer het heft in handen. Frigg kreeg enkele kansen waarvan  we op het uur eentje van benutten. Een goede voorzet waarna een kopbal volgde en via een verdediger gaat de bal langzaam over de lijn, 0-1!

Daarna kwam Manglerud meer opzetten, maar we stonden goed georganiseerd en wisten de aanvallen simpel af te slaan. De laatste 10 minuten hanteerden ze voornamelijklange ballen maar ook die konden we afweren. Onze ploeg slaagde er zelfs in om enkele snelle counters op te zetten, maar kunnen het niet afmaken. Na zes minuten in de blessuretijd blies de scheidsrechter voor de laatste maal en we vertrokken met 3 punten dik tevreden terug naar " Friggland".

Voetbalfeest

Zondag 16 mei, de dag voor de nationale feestdag is traditie getrouw een hoogdag in de hoogste voetbalklasse. Alle ploegen spelen op hetzelfde moment  en meestal in goedgevulde stadions, dit omdat de dag iedereen vrijaf heeft. Vålerenga speelt thuis tegen Ålesund, de bekerwinnaar van vorig jaar met trainer Rekdal op de bank. Ålesund komt gehavend aan de aftrap en moet drie  basispionnen missen door blessures. VIF daarentegen komt op volle sterkte aan de aftrap.

Beide ploegen wilden de overwinning en lieten dat al vanaf de eerste minuten blijken. Een technisch sterker Vålerenga gaat met 1-0 de rust in. In de tweede helft maken ze de klus af met nog eens twee doelpunten. Winst dus met droge 3-0 cijfers en zeker verdiend. Hetgeen vooral opviel in deze wedstrijd was dat de centrale verdediger van VIF zich meermaals in de opbouw liet betrekken. André Muri werd een extra middenvelder bij balbezit. En zoals de commentatoren op tv het mooi wisten te zeggen: “Dit is niet Noors. Dit zien we normaal in Nederland, Spanje,....”

VIF is al langer bezig met dit type voetbal maar zondag kwam het er voor het eerst uitstekend met voor de dag. Dit gaat hopelijk leiden tot uitbreiding en ik ben dan ook bijzonder nieuwsgierig hoe de pers hier mee verder zal omgaan. Zal het een effect hebben naar andere ploegen toe?

Maandag 17 mei

Gratulerer med dagen ( een echte vlaamse vertaling heb ik er niet voor, ze zeggen dit ook wanneer je jarig bent  en vandaag is Noorwegen jarig! ). Je hoort het overal vandaag . Hoewel de zon niet echt van de partij is, lopen alle mensen met een glimlach rond. Iedereen is in de ban van de nationale feestdag, jong en oud.

De jaren ervoor heb ik al mogen kennis maken met dit fenomeen. Zo’n trots volk de Noren. Jaloers dat ik ben. De voorgaande keren vierde ik het steevast in de hoofdstad. Dit jaar was het een meer landelijke aangelegenheid. Ik verwachtte dan ook  dat het iets minder zou zijn dan in Oslo. Dat idee kon ik na een paar minuten al opzij zetten. Fantastisch om zien hoe groot en klein zich met veel fierheid in hun nationale kledij hijsen. De lokale fanfares en scholen doen een optocht. Dit is geen plaatselijke gebeurtenis, dit is een fenomeen dat zich over het hele land afspeelt.

Het is ook de dag dat de mensen en vooral de kinderen volop pølse ( soort van hot-dog ) en ijsjes mogen eten. Naarmate de dag vordert zie je ook dat de volwassen zich meer op de alcohol toeleggen maar alles verloopt steeds in opperbeste sfeer, zonder een enkel incident.

En dan droom ik wel eens hardop  en zou dit graag in België willen meemaken. Ik hoop echt dat, misschien niet ik, maar mijn kinderen dit mogen ervaren. Want deze Belg, wonend en werkend in het buitenland is nog steeds trots op zijn land. Desondanks het feit dat we soms negatief in het nieuws komen. Ik besef maar al te goed dat ik hier in Noorwegen een goed leven heb. Maar België blijft België. Het thuisfront, de roots,.......

David Brocken

Foto 1: Sandrine, mijn dochter, klaar voor de kinderparade

Foto 2: Groot en klein in de nationale klederdracht

Foto 3: Parade die in elke gemeente wordt opgevoerd, met de nationale vlag op kop

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties