Vålerenga droogt Aalesund af

Zeventien mei is de nationale feestdag in Noorwegen wat betekent dat de Noren een verlengd weekend hadden.

Omdat in Noorwegen voetbal een familie aangelegenheid is worden op de dag voor de nationale feestdag, alle wedstrijden in de hoogste klasse, de Tippeligaen, op dezelfde dag afgewerkt.

Vålerenga kreeg Aalesund op bezoek in het Ullevaal stadion. Voor Kjetil Rekdal was het een weerzien met de oude vertrouwde stek en met enkele ex-ploegmaats. Aalesund moest het wel zonder een aantal basisspelers stellen die met blessures kampten. Zo verschenen Herrera, Demar Phillips, Fredrik Carlsen en Jonathan Parr niet aan de start. Het was Vålerenga dat het best voor de dag kwam in de eerste helft. Het dichtst bij een doelpunt kwam Mohammed “Moa” Abdellaoue op het half uur. Hij kon zich in de zestien meter vrijspelen en verkoos, achteraf gezien misschien een foute keuze, om niet zelf te schieten, waarna de bal werd weggewerkt door de tegenstander.

Morten Berre scoort (Scanpix)

Na de rust bleef Vålerenga domineren. Na een vrije trap kwam de bal bij Morten Berre terecht die de bal in de verste hoek stuurde. Aalesund kon weinig met het goede combinatiespel van VIF maar kreeg toch een kans via Johan Arneng in de de 64e minuut. De bal kwam echter op de dwarslat terecht. Met nog een vijftien minuten te spelen was het Moa die tot scoren kwam na een goede pass van Sæternes. Net voor het einde van de match werd het zo mogelijk nog erger voor de ploeg van Rekdal. Moa wist de bal tot bij Bojan Zajic te spelen die de bal op doel schiet vanop zes meter. Een verdediger van Aalesund kon nog net redding brengen. In de rebound slaagde Freddy Dos Santos er echter wel in om de bal in doel te krijgen. Vålerenga won dus overtuigend en bezet door deze zege de derde plaats in het klassement met 22 punten.

Rosenborg kende weinig problemen met rode lantaarn Hønefoss en won met 3-0 dankzij doelpunten van de Zweden Mikael Dorsin en Mikael Lustig in de eerste helft en eentje van Steffen Iversen kort na de rust.

Odd Grenland wist leider Tromsø op een 1-1 gelijkspel te houden.  Kort voor de rust wisten de bezoekers toe te slaan. Yttergård Jenssen kreeg de bal te pakken en speelde die naar Mohammed Ahamed Jama die de bal met een lob over keeper Arason stuurde.  Tien minuten na de rust wist Morten Fevang de stand terug in evenwicht te brengen. Tromsø blijft met 27 punten leider in de competitie.

Molde haalde het met 2-1 van Haugesund. In de tiende minuut probeerde Daniel Berg Hestad de bal in doel te koppen maar het was pas in de rebound dat Djiby Fall erin slaagde om de bal in doel te krijgen. Na de rust hielp Haugesund de tegenstander nog een voetje door een owngoal van Vegard Skjerve. Kort daarop kon Nikola Djurdjic de eer echter reden door de bal met de buitenkant van de rechtervoet in doel te sturen.

Strømsgodset moest de duimen leggen tegen Stabæk. Al in de vijfde minuut kwamen de bezoekers op voorsprong via een doelpunt van Johan Andersson. Iets na het kwartier kon Marcus Pedersen de gelijkmaker binnenwerken na een goede pass van Storflor. Net voor de rust wist Andersson zijn tweede goal te maken en zo trok Stabæk de kleedkamer in met een 1-2 voorsprong. Na de rust kon Espen Hoff de eindstand op 1-3 vastleggen.

Start maakte dan weer brandhout van Kongsvinger. Net voor de rust viel het eerste doelpunt. Espen Børufsen wist twee verdedigers in de wind te zetten en kon de bal in de verste hoek werken. Kort na de rust wist Bolanos de bal tot bij Ole Martin Årstte krijgen die de bal tussen de benen van keeper Johansen door in doel wist te werken. Børufsen wist na de rust nog een keer gebruik te maken van een fout in de verdediging van Kongsvinger en zette zo de eindscore 3-0 op het bord.

De partij tussen Sandefjord en Viking eindigde in een 0-0 gelijkspel. Brann kwam in eigen huis ook niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Lillestrøm. Kort na de rust had Igiebor LSK op voorsprong gebracht maar in de toegevoegde tijd wist Petter Vaagan Moen via een vrije trap te scoren.