Aalesund houdt Vålerenga van de overwinning

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen blijft de titelstrijd nog steeds spannend na de achttiende speeldag.

Zaterdag stond het duel tussen Aalesund en Vålerenga op het programma. Bij winst kon VIF een gouden zaak doen in het titeldebat, ze zouden dan tot op drie punten van leider Rosenborg kunnen klimmen. Op voorwaarde dat RBK zijn partij verloor en dat VIF won natuurlijk. Het heeft niet mogen zijn. Voor de trainer van Aalesund, Kjetil Rekdal was het een weerzien met zijn oude ploeg. Beide ploegen kregen kansen maar het was Vålerenga dat het best van start ging in het Color Line stadion. Morten Berre kwam dicht bij de openingstreffer na een goede pass van Bojan Zajic. Op het half uur kon Moa de gehele defensie van Aalesund voorbij steken en stuurde de bal net voor doel heen. Nog voor de rust kreeg Luton Shelton twee goede kansen maar geen van beide leverde een doelpunt op. Vijf minuten voor de pauze kreeg Jonathan Parr een kans op doel maar de bal ging net over het doel. Het zag er lange tijd naar uit dat het een 0-0 gelijkstand zou opleveren maar dat was buiten Alexander Mathisen gerekend. In de laatste minuut kwam er een inworp vanop links, keeper Lars Hirschfeld kon de bal niet goed wegwerken en het was Mathisen, ex-speler van Vålerenga overigens,  die de bal in doel werkte en zo de drie punten aan Aalesund schonk.

Haugesund verrast Viking

Odd Grenland wist Strømsgodset te verslaan met 2-0. Net voor de rust viel het eerste doelpunt. Simen Brenne kopte de bal mooi over de verdediging van Godset. Storbæk wist de bal netjes voorbij keeper Larsen in doel te schieten. Met nog een tien minuten te gaan na de rust stuurde Svindal Larsen de bal in het vijf meter gebied. Keeper Larsen kwam goed uit zijn doel maar verloor het duel van Fredrik Semb Berge die de bal in doel kopte. Odd Grenland wist zo de drie punten thuis te houden.

Haugesund zorgde voor de verrassing van het weekend door streekgenoot Viking met 4-0 te verslaan. Al in de vijfde minuut kwam Haugesund op voorsprong via een doelpunt van Tor Arne Andreasen. Viking kreeg net voor het kwartier de kans op de gelijkmaker via Birkir Bjarnason maar de bal werd afgeweerd door de verdediging van Haugesund. De rest van de doelpunten bij Haugesund werden in de loop van de laatste tien minuten voor de rust gemaakt. Eerst was het de Deen  Jacob Sørensen die alleen voor doel kwam en de bal makkelijk in doel sturude. Tor Arne Andreasen tekende iets later voor zijn tweede doelpunt. De Servische spits Nikola Djurdjic wist in de toegevoegde tijd de bal in doel te schieten waardoor Haugesund voor de rust 4-0 voor stond. Viking zag na de rust keeper Rune Almenning Jarstein uitvallen met een blessure. Gelukkig voor Viking verkoos Haugesund om de tweede helft te verdedigen zonder een noemenswaardige aanval op te zetten.

De partij tussen Kongsvinger, een degradatiekandidaat en Tromsø, een titelkandidaat, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Op het half uur stuurde Bobbie Friberg de Cruz de bal in eigen doel waardoor Tromsø makkelijk op voorsprong kwam. In de slotfase wist Kongsvinger dat recht te zetten via een mooi doelpunt van Mame Niang. Tromsø blijft op de derde plaats met 33 punten, een minder dan Vålerenga en zeven minder dan leider Rosenborg.

Brann wint overtuigend

Molde verloor op eigen veld van Start. Het was Start dat het beste aan de match begon. Op het kwartier wist de jonge Mads Stokkelien de bal vanop drie meter in doel te werken. Molde kon iets later weerwraak nemen toen Baye Djiby Fall door Goodson werd neergehaald in de zestien meter. Het leverde Molde een penalty op die door Magne Hoseth in een doelpunt werd omgezet. Na de rust herpakte Molde zich waarbij de ploeg enkele goede kansen kreeg.  De beste kans was er voor Baye Djiby Fall. Hij stuurde de bal richting doel waar keeper Kenneth Høie de bal niet onder controle kreeg. Fall kreeg opnieuw een kans maar ook in de rebound kreeg hij de bal niet in doel. Tegen de gang van het spel in, wist Start te scoren. Morten Fevang stuurde de bal naar Espen Børufsen die de bal tegen de netten jaagde en zo de 1-2 overwinning voor Start veilig stelde.

Sandefjord ging op eigen veld met 4-1 onderuit tegen Brann. Op het kwartier kwam Brann op een 1-0 voorsprong na een mooi doelpunt van Eirik Bakke. De 2-0 volgde iets na het half uur. Petter Vaagan Moen stuurde de bal netjes in de verste hoek waar keeper Bugge Pettersen er niet meer bij kon. Na de rust ging Brann op hetzelfde elan verder. Huseklepp legde de bal perfect af voor Diego Guastavino die de bal laag in doel schoot. Erik Huseklepp zelf tekende voor de 4-0. Rune Hansen mocht vijf minuten voor het einde van de match voor het enige tegendoelpunt zorgen.

Stabæk kreeg Rosenborg op bezoek in de Telenor Arena. Rosenborg was de betere ploeg in de eerste helft maar het was Stabæk dat het dichts bij een doelpunt kwam. Spits Jan Banan Tømmernes kwam alleen voor doel maar keeper Daniel Örlund kon een doelpunt verhinderen.  Bij Rosenborg zorgden Mikael Lustig en Trond Olsen voor de kansen voor rust. Na de rust begon RBK het best aan de match. Invaller Steffen Iversen stuurde de bal richting doel maar keeper Jon Knudsen kon de bal afweren maar niet vasthouden. In de rebound kon Trond Olsen de bal in open doel werken.  In de slotfase kon Veigar Pall Gunnarsson de bal in doel werken waardoor de stand terug in evenwicht was.  In de toegevoegde tijd echter wist Morten Moldskred de bal na een fout van Høiland in doel te schieten.  Rosenborg blijft leider met 40 punten.

Hønefoss wist op eigen veld te winnen van Lillestrøm met 3-2. Op het half uur kreeg Lars-Kristian Eriksen zijn tweede gele  kaart na hands waardoor Høefoss en penalty kreeg. Die werd door Paul Obiefule in doel gewerkt. Net voor de rust kon Davy Claude Angan de bal in de verste hoek schieten waardoor de thuisploeg op een 2-0 voorsprong kwam. Het tegendoelpunt kwam er iets later via Frode Kippe na een goede pass van Karim Essediri. Na de rust kon Anthony Ujah in de rebound de bal in doel werken waardoor beide ploegen nu twee doelpunten hadden. Het beslissende doelpunt kwam er met nog een half uur te gaan. Angan met een goede voorbereiding waarna Steffensen de bal in doel kon schieten. Hønefoss won met 3-2 van Lillestrøm.