Beste voetballer 2000-2010: Wie was de beste linksback?

Beste voetballer 2000-2010: Wie was de beste linksback?
Foto: © SC

Wie was de beste voetballer tussen 2000 en 2010? Wie mag zich tijdens die periode de beste linksback noemen: Deschacht, Dante, Dragutinovic, Van Damme of Van Der Heyden?

Wie was de beste voetballer van de voorbije tien jaar? Vandaag zijn we misschien wel aan de moeilijkste positie van allemaal aanbeland: de linksback. Een plaats die al jaren voor controverse zorgt. Elk seizoen gaan clubs op zoek naar een nieuwe man die links in de verdediging uit de voeten kan en bijna elk seizoen komen ze van een kale reis terug.

Verschillende bondscoaches hebben er hun hoofd over gebroken en ook Georges Leekens kiest uit noodzaak voor een van opleiding centrale verdediger (Vermaelen). Wij hebben vijf linksachters voor u geselecteerd: drie Belgen, een Serviër en een Braziliaan. Om uw keuze iets makkelijker te maken frissen wij uw geheugen nog even op...

U kan hier uw stem uitbrengen!

Olivier Deschacht: Onder Aimé Antheunis kwam de toen nog jonge Olivier Deschacht in het seizoen 2001/2002 een eerste keer de neus aan het venster steken. Hij groeide in al die jaren tijd uit tot een vaste waarde onder iedere coach die Anderlecht sindsdien versleet en schopte het zelfs tot kapitein. De meningen rond de blonde verdediger zijn al jaren verdeeld en het duurde lang eer hij nog eens een kans kreeg bij de Rode Duivels. Georges Leekens riep hem echter opnieuw bij de selectie. Momenteel sukkelt hij met de eerste grote blessure uit zijn carrière.

Ivica Dragutinovic: Dragutinovic begon zijn carrière in België bij AA Gent. Trond Sollied zag in hem een groot talent en hij kreeg gelijk. Na vier seizoenen Gent waarin hij ook wel veel geblesseerd was, haalde Standard hem naar Luik. De blessuregevoelige Serviër groeide er uit tot kapitein en blonk wekelijks uit. Het leverde hem een transfer op naar het Spaanse Sevilla.

Bonfim Dante: De enige echte opvolger van Dragutinovic bij Standard. Hij werd na zes maanden Charleroi weggeplukt door de Rouches. Bij Standard groeide hij uit tot een secure verdediger die ook in de opbouw meer dan zijn steentje bijdroeg. Hij was één van de sterkhouders toen Standard in 2008 kampioen speelde onder Michel Preud'homme.

Peter Van Der Heyden: De jonge Van Der Heyden werd enigzins verrassend weggehaald bij Eendracht Aalst om bij Club Brugge de opvolger te worden van Vital Borkelmans. Lang had hij echter niet nodig om de twijfelaars te overtuigen. Met zijn ruches langs de linkerflank en strakke voorzetten groeide hij uit tot een clubicoon. Hij verkaste in 2005 naar Wolfsburg en via een omweg langs Mainz kwam hij in 2010 weer bij blauw-zwart terecht.

Jelle Van Damme: De karakterman van de hoop. Hij wordt door iedereen geloofd om zijn niet aflatende inzet. Na omzwervingen langs Ajax, Southampton en Bremen kwam hij na vijf jaar buitenland bij Anderlecht terecht. Eerst werd hij ingehaald als linksback en werd Olivier Deschacht doorgeschoven naar het centrum. Door zijn polyvalentie belandde Van Damme op verschillende posities in het elftal, maar naar eigen zeggen is de linksachter nog steeds zijn beste plaats. Hij tekende na een mislukt avontuur bij Wolverhampton een contract voor vier jaar bij Standard.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties