Borkelmans: "Ik zie mezelf in Tshimanga"

Steurbaut Kersten
| 18 reacties
Borkelmans: "Ik zie mezelf in Tshimanga"
Foto: © SC

Hij dweilde elf jaar de linkerflank af bij Club Brugge en speelde 22 keer voor de nationale ploeg. Vital Borkelmans was het prototype van de linksachter waar het trainersgilde naar op zoek is. “Het probleem ligt in de opleiding”, aldus ‘Brommerke'.

De bondscoaches van de Rode Duivelskunnen erover meespreken. De linksachters zijn niet dik gezaaid in het Belgische voetbal. Dick Advocaat posteerde zelfs even Thomas Vermaelen tegen de lijn.

“Het is een luxe-positie geworden”, stelt Borkelmans vast. “Dat was vroeger veel minder het geval. Patrick Vervoort, Rudi Smidts, Michel De Wolf, Nico Van Kerckhoven en mezelf. Er was keuze genoeg.”

De huidige trainer van tweedeklasser Dender wijst naar de jeugdopleiding als een van de grote boosdoeners. “Er is voldoende talent, maar het is moeilijker om een jonge knaak op die positie te krijgen”, aldus Borkelmans tegenover Voetbalkrant.com.

“Ik was zelf een spits, maar ze hebben me op de linksback gezet omdat ik snelheid en loopvermogen had. Nu  denken spelers dat ze een vaste positie hebben. Trainers vragen te snel nieuwe spelers in plaats van te kijken of iemand op een andere positie misschien beter presteert. De jeugd hoort ook niet graag zijn zwakke punten. Ik spiegelde me vroeger aan Paolo Maldini, maar keek vooral naar mezelf: Waar kan ik nog aan werken? Dat gebeurt nu te weinig.”

Toch kan Borkelmans zijn hartje ophalen in eerste klasse. “Die jongen van Lokeren, Derek Tshimanga, daar zie ik mezelf in. Hij heeft snelheid, loopvermogen, een goede center en een goed positiespel. Dat is er eentje die ik nog sterk zie evolueren. En buiten België is Gareth Bale de absolute top. Hij is een ongelooflijke linksachter. Het is de max om naar hem te kijken.”

We vroegen Borkelmans ook wat hij vond van de vijf genomineerden voor de linksback in het Elftal van 2000-2010.

Dante

Die jongen is me eigenlijk heel weinig opgevallen bij Standard. Het ging een beetje met vallen en opstaan. Er waren zeker betere linksbacks.

Olivier Deschacht

Beschikt over een heel goed positiespel, maar zijn wendbaarheid en beperkte snelheid zijn toch minpunten. Staat wel goed zijn mannetje, anders voetbal je niet zolang voor Anderlecht.

Peter Vanderheyden

Hij was mijn opvolger bij Club Brugge, maar een ander type. Heeft een hele goede linkse poot, een sterk loopvermogen en altijd goed voor een paar assists. Heeft in Duitsland ervaring opgedaan, maar je merkt toch dat hij wat ouder is geworden.

Ivica Dragutinovic

Voor mij een absolute topper. Een hele positieve jongen met een uitstekende mentaliteit. Dragutinovic is gewoon een schitterende voetballer. Hij speelt niet voor niets bij een topclub.

Jelle Van Damme

Hij is een beetje mijn type, schuift een beetje tussen linksback en linksmidden. Speler met een heel groot hart, veel kracht, een groot loopvermogen en kopbalsterk. Dat is een extra wapen. Hij geeft nooit op, een speler naar mijn hart. Jammer voor hem dat het niet gelukt is in Engeland. Bij Standard zal hij het in het begin toch even moeilijk hebben.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties