Interview Laurens De Bock: "Jeugdopleiding Lokeren van grote waarde"

Yves Brokken
| 8 reacties
Laurens De Bock: "Jeugdopleiding Lokeren van grote waarde"
Foto: © SC

Deze week kregen zes jongeren hun eerste contract bij Sporting Lokeren, wat de ingezette weg van meer Belgen en meer eigen jeugd op Daknam beklemtoont. Laurens De Bock heeft dit seizoen alvast bewezen dat de Lokerse jeugdopleiding zijn vruchten afwerpt.

Laurens De Bock voetbalde als kleine jongen voor het Oost-Vlaamse HO Kalken en zette op zijn zevende al een stapje hogerop bij Standaard Wetteren. Daar plukten scouts van eersteklasser Sporting Lokeren hem vier jaar later weg.

“Ik was pas zestien toen Georges Leekens, die toen hoofdtrainer was, mij naar de A-ploeg haalde”, vertelt de pas 18-jarige De Bock in een exclusief gesprek met Voetbalkrant.com. “In het begin was dat wel moeilijk te combineren met school, maar moeilijk gaat ook. Bovendien hadden ze op de topsportschool in Gent veel begrip als ik moest gaan trainen en dus geen lessen kon bijwonen. Achteraf werd dat wel ingehaald.”

Maturiteit en mentaliteit

“Dat ik al op mijn zestiende in de A-kern zat, was helemaal niet te vroeg. Hoe sneller je meer ervaring kan opdoen, hoe beter, vind ik. Als jonge gast speelde ik al tegen echte mannen, wat me als voetballer veel heeft bijgebracht."

"Bovendien werd ik goed onthaald bij de ‘grote’ jongens. Ze stelden mij direct op mijn gemak en ik maakte snel vrienden. Dat laatste is voor sommigen misschien niet evident, maar tenslotte zijn wij bij wijze van spreken wel dag en nacht bij mekaar, dus voor mij zijn veel van mijn ploegmakkers wél vrienden.”

De Bock bloeide dit seizoen in de schaduw van Derek Tshimanga, die andere Lokerse nieuwkomer die als een komeet omhoog schoot, helemaal open. “Het is nu al genoeg bewezen dat de jeugdopleiding van Lokeren van grote waarde is”, lacht hij. “Maar desondanks blijft de stap van de beloften naar de A-kern wel bijzonder groot. In feite kan je die twee zelfs niet met elkaar vergelijken. De maturiteit en de mentaliteit van de spelers in de A-kern is erg groot. En het gaat er veel professioneler aan toe.”

Als linksachter showde De Bock zijn gemeten voorzet tijdens de uitwedstrijd bij Westerlo. Twee daarvan werden succesvol afgerond en dat leverde de Waaslanders de drie punten op. Maar straks verdwijnt De Bock misschien weer naar de bank. “Als Tshimanga terugkomt, zou dat best wel eens kunnen”, bevestigt de belofteninternational.

"Ik zou er geen probleem van maken om opnieuw op de bank te zitten. Derek is ene supergoeie voetballer en verdient het om te spelen."

“”Maar ik ben daar niet echt mee bezig. Meer zelfs, ik zou het helemaal geen probleem vinden. Derek is een supergoeie speler en verdient om in de ploeg te staan. Er komen nog wel kansen voor mij, misschien wel centraal in de verdediging want daar kan ik ook goed uit de voeten. Maar te ver kijken is niet gezond. Nu is het vooral hopen dat we play-off 1 halen. We zien dan wel wat we daar nog kunnen forceren.”

De Bock heeft het intussen ook al geschopt tot belofteninternational. “Het geeft natuurlijk een goed gevoel om tot de beste spelers van je land te behoren”, besluit de linkspoot. “Het is ook een geweldige ervaring om er bij te zijn. Je kan er van iedereen wel iets leren, want je speelt er samen met allemaal toppers. En ‘belofteninternational’ staat ook mooi op je palmares”, knipoogt hij.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties