Analyse Tegenstander voorronde WK 2014: Wales
Maarten Verhoeven
| 18 reacties
Tegenstander voorronde WK 2014: Wales
Foto: © SC

Wales is de zwaarste tegenstander die de Rode Duivels uit Pot 6 konden krijgen. Maar je komt natuurlijk niet zomaar in Pot 6 terecht. Wales kon de laatste jaren amper wedstrijden winnen en moet zich dringend herpakken.

EK en WK-verleden

Wales kon zich eenmaal plaatsen voor een WK. In 1958 bereikte het de kwartfinale, waar het verloor van de latere winnaar Brazilië. In 1976 verloor het in de kwartfinale van Joegoslavië. Het kon zich daardoor net niet plaatsen voor de eindfase van het EK, dat toen nog maar met vier ploegen gespeeld werd.

Huidige campagne

Wales staat troosteloos laatste met nul punten. Het zit in een zware groep met Engeland, Zwitserland, Montenegro en Bulgarije.

Verleden met België

In de jaren 90 zaten de Belgen drie keer met Wales in de kwalificatiegroep. De laatste keer was in de voorronde voor het WK 1998. Onder leiding van huidig bondscoach Georges Leekens wonnen de Duivels met 1-2 in Wales en met 3-2 thuis.

Bekendste spelers

Ryan Giggs was jarenlang het boegbeeld van de nationale ploeg van Wales, maar hij stopte in 2007 als international. Zijn opvolger luistert naar de naam Gareth Bale. Vorig seizoen werd de Tottenham-speler uitgeroepen tot Speler van het Jaar in de Premier League. Craig Bellamy is omwille van blessures niet langer beschikbaar voor het nationale elftal.

Wales heeft nog enkele spelers rondlopen in de Premier League. Zo is er de talentvolle Aaron Ramsey (Arsenal), doelman Hennessey (Wolverhampton), verdediger Collins (Aston Villa) en middenvelders Simon Davies (Fulham) en David Vaughan (Sunderland). Earnshaw moet voor de doelpunten zorgen. Met Swansea is er vanaf dit jaar ook een Welshe ploeg actief in de Premier League.

Bondscoach

De ervaren John Toshack gaf er vorig jaar de brui aan na zes jaar trainerschap. Hij werd opgevolgd door Garry Speed, 85-voudig Welsh international.

Conclusie

Wales presteerde de laatste jaren ondermaats. Het is afgegleden naar een beschamende 112de plaats op de FIFA-ranking. Het is aan bondscoach Garry Speed om een nieuwe ploeg te bouwen rond Bale en Ramsey.

Het team beschikt op papier over voldoende individuele kwaliteit om veel beter te doen dan nu. Het is best mogelijk dat Wales enkele ploegen zal verrassen en punten afsnoepen. Maar dan zal het wel uit een heel ander vaatje moeten tappen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Voetbalkrant.com

Al meer dan 21681 voetbalfans gingen je voor!

Met de Voetbalkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste voetbalnieuws van jouw favoriete competities, ploegen of spelers per mail.

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

WK

Nieuwste reacties