Interview Anthuenis: "Mooi examen voor onze speelvelden"

Tomas Taecke
| 5 reacties
Anthuenis: "Mooi examen voor onze speelvelden"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Kort nadat de KBVB oordeelde alle wedstrijden in de lagere nationale afdelingen uit te stellen, looft Aimé Anthuenis deze beslissing. "De spelers hebben geen zin in die partijen en uiteindelijk moeten zij de wei in", zegt de gewezen coach van onder andere Anderlecht en Racing Genk aan onze redactie.

Aimé Anthuenis bejubelt de beslissing die de KBVB deze morgen nam. Om diverse redenen vindt hij voetbal in deze omstandigheden onverantwoord en niet op zijn plaats.

"De bond heeft ditmaal een goede beslissing genomen", zegt Antheunis aan onze redactie. "Het gaat nog altijd over voetbal en op deze velden is dat bijna onmogelijk om uit te voeren. Partijen hebben dan vaak meer weg van een 'pingpong-wedstrijd' dan een voetbalmatch".

"Verschillende redenen zorgen ervoor dat het geen nut heeft om al die wedstrijden te laten doorgaan. Als men geen algemene afgelasting doorvoert, wordt minstens de helft van die partijen ter plaatse uiteindelijk toch afgelast. Bovendien is voetballen op dergelijke terreinen uiterst gevaarlijk wat betreft blessures".

"Ook qua opkomst en belangstelling is de vrieskou een enorme spelbreker. De supportersaantallen liggen al zo laag in tweede, derde en vierde klasse. In de marge wil ik ook vermelden dat de bond dit dringend moet bekijken. Veel clubs hebben het bijzonder lastig en de huidige format zorgt ervoor dat dit niet meteen zal veranderen".

"Maar boven dit alles wil ik vooropstellen dat de spelers absoluut geen zin hebben in voetbal onder deze omstandigheden. Uiteindelijk moeten zij het doen en kijkt de rest toe aan de kade. Negen op tien van de spelers heeft absoluut geen trek in een voetbalpartij bij deze vrieskou. Als je de voorgaande factoren daarbij in acht neemt, kan je niet anders dan besluiten dat de Voetbalbond een prima beslissing heeft genomen".

Gezien uw relaas, moet de KBVB de lijn dan niet doortrekken en ook de hoogste afdeling afgelasten?

"Dat is een ander verhaal. De Pro League heeft maatregelen voorgeschreven waardoor alle eersteklasseclubs ondertussen toch hun velden van de nodige verwarming hebben voorzien. Op dat vlak zorgt het speelveld vaak voor weinig problemen, maar die andere redenen blijven natuurlijk gelden. Eigenlijk is dit speelweekend het perfecte examen voor al de clubs die op die manier op de proef gesteld zullen worden".

Hebt u ooit wedstrijden meegemaakt die eigenlijk nooit op gang gefloten mochten worden?

"Ik kan me niet meteen één voorbeeld voor de geest halen, maar herinner mij toch wel diverse onbespeelbare terreinen. Wanneer een veld helemaal bevroren is, kunnen spelers hun schoeisel nog aanpassen. Maar wanneer de linkerhelft bijvoorbeeld bevroren is en de rechterhelft zacht ligt, dan begint de miserie. Dergelijke speelvelden zijn levensgevaarlijk en kunnen kwalijke blessures als gevolg hebben", aldus Aimé Anthuenis.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties