Interview Jamaïque Vandamme: "Snel terug naar het hoogste niveau"

Tomas Taecke
| 0 reacties
Jamaïque Vandamme: "Snel terug naar het hoogste niveau"
Foto: © SC

Volg KV Oostende nu via WhatsApp!

Na enkele jaren blessureleed kan Jamaïque Vandamme dit seizoen eindelijk weer pijnvrij zijn klasse etaleren. Onze redactie sprak met de 26-jarige doelpuntenmachine die bij KV Oostende timmert aan de weg richting de hoogste afdeling.

Jamaïque Vandamme voelt zich in zijn sas bij KV Oostende. De spits is iets eerder dan gepland teruggekeerd naar zijn geboortestad, maar is vastberaden om terug op het hoogste niveau in actie te komen. De Oostendenaar werd door Roda weggeplukt bij Roeselare maar kwam in Nederland - op het eerste jaar na - nauwelijks in actie. Na ellenlang blessureleed tracht de aanvaller zijn carrière bij de kustploeg te herlanceren. Met 2098 speelminuten en zeven doelpunten voor KVO dit seizoen is Jamaïque Vandamme weer honderd procent voetballer.

Het doet je vast en zeker deugd om opnieuw elke week te kunnen voetballen?

"Het voelt fantastisch om simpelweg week na week te voetballen na die hele nare periode. Ik heb heel wat meegemaakt, hopelijk blijk ik nu een tijdje blessurevrij. Het is allesbehalve evident om na al die pech telkens terug te komen. Hier in Oostende voel ik mij ook thuis. Ik ben er geboren en ken heel veel mensen en supporters op de club persoonlijk. Mijn ouders wonen hier ook dus alles voelt heel vertrouwd aan".

Hoe ging jij om met al die tegenslagen, zeker op die jonge leeftijd?

"Gelukkig had ik de mentaliteit om steeds opnieuw het beste van mezelf te geven. Vanzelfsprekend was dat niet, want ik dacht er zelf over na om te stoppen. Gelukkig had ik de juiste mensen om me heen die mij telkens opnieuw de kracht gaven om door te gaan. Bij aanvang van dit seizoen had ik geen al te hoge verwachtingen, omdat ik vorig jaar niet gespeeld had. Juist daarom ben ik nu heel tevreden over het verloop van deze competitie".

Hebben die blessures jouw carrière zwaar beïnvloed?

"Absoluut. Soms vraag ik mij af waar ik zonder al dat blessureleed had gestaan. Maar jammer genoeg maakt dit ook deel uit van de sport. Het is enorm frustrerend om telkens opnieuw onderaan de ladder te moeten herbeginnen. Telkens opnieuw moest ik mij bewijzen".

       Vandamme: "Huub Stevens wilde mij per se naar Roda halen"

Hoe kijk je terug op je avontuur in de Eredivisie?

"Ik heb er een tweeslachtig gevoel aan overgehouden. Enerzijds was het leuk om tegen al die grote clubs en spelers uit te komen. Uit ervaring weet ik dat de Nederlandse competitie toch een stuk sterker is dan de Belgische. Anderzijds ben ik daar geblesseerd geraakt toen ik mijn beste niveau haalde. Daar heb ik enorm van afgezien. Ik ben naar Roda vertrokken omdat Huub Stevens mij was komen halen. Jammer genoeg vertrok hij het seizoen nadien wel naar Schalke. Ondanks de tegenslagen die ik in Kerkrade moest verwerken, heb ik er wel veel geleerd en ben ik ook mentaal heel sterk geworden".

Je bent één van de sensaties in de tweede afdeling en vond al zeven keer de weg naar het net. Hoe groot is de honger om terug op het hoogste niveau aan de slag te gaan?

"Ik zou natuurlijk zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau willen aantreden. Door omstandigheden ben ik in tweede klasse terechtgekomen, maar ik weet dat ik in de hoogste afdeling thuishoor. Waar ik volgend jaar zal spelen, is op dit moment een raadsel. KVO wil mij een nieuw contract aanbieden en binnenkort gaan we rond de tafel zitten. Er is ook interesse van andere clubs en dat doet wel enorm deugd".

       Vandamme: "Bij KV Oostende kan alles, maar niets moet"

Zonder erg veel lawaai te maken staat KVO netjes bovenaan de rangschikking.

"We mogen best tevreden zijn over onze prestaties dit seizoen. Op dit moment hebben we uitzicht op de eindronde, daar moeten we dus ook vol voor gaan. Voor het seizoen was dat niet de ambitie van de club maar ondertussen is die noodgedwongen een beetje bijgesteld".

Waar clubs als Antwerp ondanks de ambitie niet in slagen, lijkt aan de kust wel te lukken. Wat is het geheim van KVO?

"Omdat er geen titel- of eindrondeambities waren, voetballen we al het hele seizoen vrank en vrij. Bij ons kan alles, maar niets moet. Als groep worden we vaak onderschat omdat de tegenstanders niet veel van ons verwachten. Bij clubs als Eupen, Charleroi en Antwerp is dat wel zo".

KV Oostende draait altijd bovenin, maar kan of wil de promotie nooit afdwingen. Hoe komt dat?

"Ik kom niet zo vaak in de bestuurskamer, maar besef wel dat onze club nog steeds een doorgeefclub is. Als je wil promoveren, moet je bouwen aan een ploeg. Maar als KVO financieel gezond wil blijven, is het genoodzaakt elk seizoen enkele spelers van de hand te doen. Doordat wij een goed seizoen draaien is er automatisch ook interesse en dan komt er vaak een bod dat je niet kan weigeren".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties