Platini wil wedstrijdvervalsing gerechtelijk vervolgen

Jefrey Van der Straeten
| 0 reacties
Platini wil wedstrijdvervalsing gerechtelijk vervolgen
Foto: © SC

In een speech voor ministers van Sport heeft UEFA-voorzitter Platini opgeroepen tot meer samenwerking tussen de sportbonden en de Europese autoriteiten.

De UEFA-voorzitter eiste een betere samenwerking tegen wedstrijdvervalsing en voor de implementatie van de financial fair play-regels. Daarnaast wil hij meer disputen in de sport door sportrechtbanken zien beslecht worden.

In een speech in Belgrado riep Platini de vertegenwoordigers van de 46 Raad van Europa-lidstaten op om wedstrijdvervalsing in hun nationale strafrecht op te nemen. Want achter elk van deze vervalste wedstrijden zit volgens de Fransman “een netwerk van criminelen dat de hiaten in de wetgeving uitbuit en zo hele voetbalcompetities plundert.”

Over de financiële toestand van vele Europese topclubs was Platini evenzeer duidelijk: die is zeer gevaarlijk. Er op wijzend dat alle clubs samen in 2010 een verlies hebben gedraaid van 1,6 miljard euro, concludeert de voormalige spelmaker dat sommige voetbalclubs casino's zijn geworden.

Ten slotte brak de UEFA-voorzitter nog een lans voor meer zeggenschap aan sporttribunalen. Daarmee wil hij vermijden dat puur sportieve aangelegenheden door 'normale' nationale rechtbanken zouden kunnen worden behandeld. “Wat zou er gebeuren met de sport als de regels verschillend zouden worden geïnterpreteerd in Madrid, Rome en Brussel?”, aldus Platini.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws