Column The road to Brazil

Tomas Taecke
| 22 reacties
The road to Brazil
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

De Rode Duivels hebben een campagne al slechter ingezet. In de zweem van positivisme puurden onze nationale helden na de oefenzege tegen Oranje vier punten uit de eerste twee WK-kwalificatieduels tegen Wales en Kroatië. De weg richting Brazilië is ingeslagen.

De Rode Duivels zijn goed uit de startblokken geschoten. Zes op zes was zeker niet onmogelijk, maar vier op zes oogt mooi en misschien wel voldoende. De volwassenheid op Britse bodem en de dominantie tegen Kroatië zijn hoopgevend. Dat we geen van beide tegenstanders op Spaanse wijze van het kastje van de muur hebben getikt, is voorlopig niet erg. In de nakende kwalificatiewedstrijden tegen Servië (Belgrado) en Schotland (Brussel) moeten de Rode Duivels bevestigen.

De Houba de Strooperlaan liep voor aanvang van de wedstrijd over van de positieve energie. Vlamingen, Walen en Brusselaars gingen fier getooid in de Belgische kleuren. De fantastische ambiance zette zich even later verder binnen de muren van het Koning Boudewijnstadion. De sfeer die op dit moment rond de Rode Duivels hangt, is alleen maar positief. De supporters associëren zich opnieuw graag met het nationale elftal. Een herkenbare ploeg die de droom van hun duizenden generatiegenoten wil waarmaken. Het enthousiasme rond onze nationale ploeg staat haaks op de sfeer rond het Kroatische elftal.

Tegen één van de beste teams in Europa - dat op het EK Italië in bedwang hield en Spanje in verlegenheid bracht - waren onze Duivels negentig minuten baas. België beet zijn tanden echter stuk op het blok dat Kroatië had neergezet waardoor we na de uitzege in Wales met een puntendeling vrede moeten nemen. Een gelijkspel dat er kwam na een vroege achterstand, wat getuigt van enige mentale weerbaarheid in de rangen van onze stervoetballers. Dat we de punten niet in Brussel konden houden, is zeker ook deels te wijten aan de strakke organisatie waarmee het Balkanland voor de dag kwam.

Die stervoetballers beginnen ondertussen meer en meer een elftal te vormen. Marc Wilmots, die als speler zelf het één en ander heeft meegemaakt, weet de miljonairs netjes in het gareel te houden. Daarbij cijfert hij zichzelf helemaal weg. De keuzeheer maakt simpele en realistische keuzes - enkel dinsdag maakte hij een fout - en spreekt geen woord teveel. Hij pleit voor realisme en nuchterheid, want Wilmots beseft als geen ander dat Brazilië op dit moment nog veraf is. Het enthousiasme rond onze nationale ploeg staat haaks op de sfeer rond het Kroatische elftal. "Iets wat onontbeerlijk is als we straks resultaten willen boeken", leert bondscoach Igor Stimac alle Belgische spelers, trainers, fans en journalisten een grote les.

De uitwedstrijd in Servië en de thuiswedstrijd tegen Schotland vormen in zekere mate een tweeluik als dat van Wales en Kroatië. Vier op zes is een must terwijl zes op zes niet onmogelijk is. Als we na twee speeldagen al iets over de groep kunnen zeggen, dan is het dat de jonge Serviërs het Kroatië en België knap lastig zullen maken. De Britten hebben geen al te beste beurt gemaakt, terwijl Macedonië wel eens in de weg zou kunnen liggen. Maar met deze ingesteldheid, houding, enthousiasme en eindelijk ook wat resultaten zijn we allen samen op weg naar Brazilië.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties