Interview Stefan Leleu even terug naar de Bosuil

carol Vander Cruyssen
| 23 reacties
Stefan Leleu even terug naar de Bosuil
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Stefan Leleu keert zaterdag met KSV Oudenaarde even terug naar de Bosuil, waar hij 5 seizoenen speelde. In dit interview haalt hij herinneringen op aan zijn passage bij Antwerp en over de gang van zaken bij Oudenaarde, waar hij nu al 5 seizoenen coach is.

Stefan, KSV Oudenaarde stond vroeger bekend als een ploeg waar de lat steeds hoog lag en het moeilijk werken was voor een coach. Bij elke mindere periode werd er al aan de poten van de stoel van de trainer gezaagd. Jij bent daar ondertussen wel bezig aan uw 5de seizoen en zelfs in een desastreus seizoen waarin werd begonnen met een 2 op 27, stond je amper ter discussie. Wat is uw visie en filosofie?

Er bestaat geen succesformule. Je kunt een bepaalde filosofie en visie hebben en die proberen over te brengen op uw spelers en deze lijn proberen aan te houden: respect voor elkaar, gericht werken, haalbare doelstellingen, stap voor stap groeien en positief voetbal brengen zijn de hoekstenen van deze visie. Dit kan enkel lukken als je gerugsteund wordt door het bestuur en uw volledige staf (van trainers tot terreinverzorgers). Daarbij komt een weloverwogen transferbeleid, aangepast aan het aanwezige budget. Wij zoeken vooral jongens uit eigen streek met talent, aangevuld met ervaren spelers die er nog willen voor gaan en die het kunnen opbrengen om die jonge veulens te leren en bij te sturen waar nodig. Allen moeten vooral de goede mentaliteit hebben om te willen werken en beter te willen worden.

Er zal altijd discussie zijn over het presteren van de coach. Als die gegrond en gemotiveerd is, moet dit zeker kunnen. In onderling overleg kunnen we dan verder werken aan de toekomst van KSV Oudenaarde. Allen hebben we een drukke job buiten het voetbal, maar we proberen zoveel mogelijk met elkaar te communiceren (manager en sportieve cel) om zo te proberen deze club verder uit te bouwen.

Je zag in uw loopbaan vele coaches de revue passeren, zoals Dury, Houwaart, Van Acker en Desaeyere. Van welke trainer(s)heb je het meest opgestoken?

Bij FC Brakel waren dat mijn eerste 2 jeugdtrainers Willy De Geyter en Willy Baele. Samen met mijn eerste hoofdtrainer Michel Vanderstockt, hebben mij gevormd. Later was er de rust en wijsheid van Lucien Ghellinck en bij KSV Sottegem het technische vernuft van Norbert Deviaene. Bij het Sint Niklase SK was wijlen Walter Elegeert in 1992 al bezig met shadowgames, ver voor er sprake was van Sollied. Regi Van Acker en Francky Dury zijn natuurlijk degene waar ik als trainer het meest naar refereer.

Je promoveerde in 2000 met Antwerp van 2de naar 1ste klasse, net zoals je dat eerder deed met KVK en later met Zulte Waregem. In laatste seizoen degradeerde Antwerp opnieuw. Ondertussen speelt het al 9 seizoen in 2de klasse, met wisselend succes. Heb je deze donkere periode zien aankomen en wat waren volgens u de redenen?

Ons beste team bij RAFC was dat waarmee we in 1999-2000 kampioen speelden in 2de klasse. Daarna was het enkel de betere spelers verkopen en vele onbekende lukrake goedkope buitenlandse spelers binnenhalen. Later kwamen daar nog bovenop de geldproblemen met als uitschieter de onbekwame Doy Perazic als trainer! Onbegrijpelijk, maar je zag de teloorgang zo met lede ogen gebeuren!

Keert Antwerp ooit terug naar het hoogste niveau?

Ik hoop dat deze club terugkeert waar ze thuishoort. Met stamnummer 1, deze supporterskern, hun traditie en gelegen in een wereldstad als Antwerpen, moet je in eerste klasse spelen.

Heb je goede herinneringen aan uw passage bij Antwerp?

Goede herinneringen bij de vleet, vooral ons kampioenenjaar. We wonnen in de voorbereiding de GVA-trofee tegen 1ste klassers. We wonnen het driehoekstornooi op KAA Gent met PSV (Nilis, Van Nistelrooy, Waterreus...). Het was een voetbalfeest van begin tot het einde van dat seizoen met als apotheose, de viering van die titel die een ganse week heeft geduurd. Elke dag werden we ergens gevraagd voor een of ander zot feest! De Derby's tegen de ratten waren tevens onvergetelijke matchen …hoewel we er helaas niet teveel van gewonnen hebben!

Wie ken je nog bij het huidige FC Antwerp?

Ik ken nog secretaris Paul Bistiaux en vooral hun manager Carl Geerarts goed. Natuurlijk zijn er al die andere prachtige supporters en medewerkers van den RAFC die je nooit kunt vergeten!

Welke reacties verwacht je zaterdag van het Antwerppubliek?

Hun reactie is altijd dezelfde. Met volle overgave en luide gezangen die vanaf de tribunes rollen en 100% achter hun team staan!

In Oudenaarde heb je jarenlang gebouwd aan een compleet nieuwe ploeg. Je beschikt over een jonge verdediging met een gemiddelde leeftijd van nauwelijks 22 jaar die toch al enkele jaren samen speelt en de nodige ervaring opdeed. Op Tivoli bleef de spelersgroep in de beslissende wedstrijd in de eindronde voor promotie ijzig kalm in de strafschoppenreeks. Ook tijdens de openingsmatch op Westerlo kon de ploeg goed om met de druk en op Le Canonnier werd gewonnen. Is deze groep voldoende stressbestendig om dit seizoen tot een goed einde te brengen?

Mijn groep is stressbestendig genoeg. Zij weten dat er zal moeten geknokt worden tot op het einde van het seizoen en dat er al eens een moeilijke maand zal zijn met weinig puntengewin. Toch zijn er ook mogelijkheden dat we met deze bende eens een reeks kunnen neerzetten. Hopelijk blijft de buitenwereld even stressbestendig! 

Snakken de spelers nog niet naar de winterstop? Het vorig seizoen duurde omwille van de eindronde heel lang en er was nauwelijks tijd om te recupereren.

Natuurlijk zal de winterstop deugd doen. We dwongen pas begin juni de promotie af na een slopende eindronde. Met onze smalle kern en een team dat alle weken tot op de bodem gaat in een competitie zonder rustmomenten is het zonneklaar dat ze nood hebben aan mentale rust. Nog even op de tanden bijten en we zijn zover!

Is uw spelersgroep voldoende gewapend om zich te redden of moet er tijdens de Wintermercato toch nog iets bijkomen?

Het zou best zijn dat er nog een beresterke speler bij komt, die onze bende even kan helpen in een moeilijke tweede ronde. Dit moet een weloverwogen transfer worden waarbij men zoveel mogelijk risicofactoren moet uitschakelen. Natuurlijk blijft dit altijd een gok. Hopelijk kan de pas geopereerde Ramzi Ben Ahmed ons in een later stadium ook nog zijn voetbalkunsten etaleren.

Kun je als nieuwkomer na de helft van de competitie een analyse geven van deze 2de klasse?

Als je de stand bekijkt dan zie je de verhoudingen. Geen enkele ploeg steekt er met kop en schouders bovenuit en de buik van het peloton is nog groot! Voor de tweede ronde is het afwachten wat er in de winterstop allemaal gebeurt... 

Tenslotte: zit er voor Oudenaarde een stunt in op de Bosuil? Voor veel van deze jonge spelers is deze uitwedstrijd toch dé apotheose van het seizoen!We gaan naar de Bosuil om er onze wedstrijd te spelen! Het zal een speciale wedstrijd zijn voor veel van onze jonge spelers. Maar die hebben toch al bewezen dat ze in bijzondere omstandigheden groots kunnen zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties