FIFA bindt strijd aan tegen fraude

Thomas Eeckhout
| 3 reacties
FIFA bindt strijd aan tegen fraude
Foto: © SC

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een berichtgevingsmechanisme opgericht waarmee iedereen die die de FIFA op de hoogte wil brengen van een misdrijf dat kan doen. De website moet de FIFA helpen in de strijd tegen fraude.

De site https://www.bkms-system.net/FIFA moet de wereldvoetbalbond in staat stellen om misdrijven een halt toe te roepen. De site is dan ook voor iedereen toegankelijk. Eind december nam de FIFA ook al een telefoonnummer in gebruik waarop iedereen misdrijven kan melden.

De hoofdreden van het beveiligingsmechanisme is dat de wereldvoetbalbond spelers, scheidsrechters en andere mensen die op de hoogte zouden kunnen zijn van corruptie, wedstrijdvervalsing en andere schendingen van de etische code, wil aanmoedigen om de feiten daadwerkelijk te melden. 

België

De Belgische voetbalbond kan tot op heden maar beperkt ingrijpen. De bond beschikt over beperkte middelen om betrokken spelers, clubs en personen te bestraffen indien er sprake is van vervalste wedstrijden in ons land. Zo kan de federatie enkel de disciplinaire kant van het probleem behandelen. De correctionele kant wordt door het gerecht geregeld. De bond kan dan wel het dossier inkijken en gebruiken. 

Bondsprocureur Marc Rubens zegt dat hij tot op de dag van vandaag niet op de hoogte is van eventuele wedstrijdvervalsing in België. "Pas als de UEFA of FIFA secretaris-generaal van de voetbalbond Steven Martens op de hoogte brengt, zal ik ingeschakeld worden", zegt Rubens, die benadrukt dat er nog geen sprake is van enige betrokkenheid van België in de zaak Europol. "In de zaak die enkele dagen geleden aan het licht kwam door Europol wachten we dus op de FIFA en de UEFA. Met Europol hebben we geen rechtstreeks contact." 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties