Portugal in extremis voorbij stug Zweden

Joris De Wolf
| 18 reacties

Portugal is er in geslaagd om de eerste barragewedstrijd om te zetten in een overwinning. Tegen een stug Zweden kwamen Cristiano Ronaldo en co pas op het einde van de wedstrijd op voorsprong. Een ding is zeker: Het wordt dinsdag een onwaarschijnlijk spannende wedstrijd in Solna.

Portugal - Zweden diende zich aan als de meest interessante partij in deze barragewedstrijden. Portugal eindigde tweede in zijn groep na Rusland. Zweden moest het ongenaakbare Duitsland laten voorgaan. Bovendien was er de wedstrijd in de wedstrijd tussen wereldsterren Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic.

Eerste helft
Beide ploegen startten furieus aan de wedstrijd. Na amper vijf minuten spelen was de eerste kans voor Moutinho. Op aangeven van Meireles omspeelde hij doelman Isaksson, maar hij was te ver uitgeweken om nog gevaarlijk te zijn. Zijn schot belandde in het zijnet. De reactie van Zweden liet niet lang op zich wachten. Elmander devieerde een voorzet, maar zag de bal nipt naast gaan.

Nadien ging het tempo een beetje liggen. Portugal eiste de bal op, maar de Zweedse organisatie stond op punt. Na twintig minuten waren de Zweden opnieuw gevaarlijk. Op een voorzet van Elmander kon Larsson afdrukken, Portugal-doelman Rui Patricio lag goed in de hoek en kon klemmen.

Nadien verwaterde de wedstrijd een beetje. Voor de pauze kon Portugal nog enkele kleine kansjes afdwingen, maar zowel Ronaldo als Postiga kwamen niet meer tot scoren.

Tweede helft
De thuisploeg kwam het best uit de kleedkamer. Na vijf minuten stond het bijna 1-0. Een goede voorzet van Bruno Alves veroorzaakte paniek in de Zweedse verdediging. Zowel Pepe, Postiga als Ronaldo kregen de bal niet voorbij Isaksson.

Portugal bleef de (kleine) kansjes opstapelen. Raul Meireles zag zijn schot een half metertje over gaan. Ook de kopbal van Helder Postiga miste de goede richting.  Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd kregen we eindelijk nog eens een bal tussen de palen. Manchester United-speler Nani haalde uit, maar doelman Isaksson ging goed plat.

De wedstrijd leek op een gelijkspel uit te draaien tot Cristiano Ronaldo er op aangeven van Miguel Veloso toch nog 1-0 van maakte. Hij kopte het leer beheerst voorbij doelman Isaksson. Amper vijf minuten later had Ronaldo de kans om de score te verdubbelen. Maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat.

Al bij al een verdiende overwinning voor de Portugezen. Al blijft 1-0 een linke uitgangspositie. De terugwedstrijd dinsdag in Zweden zal alleszins op het scherpst van de snee zijn.