Clubs vanonder het stof: Berchem Sport

Koen Donvil
| 12 reacties
Clubs vanonder het stof: Berchem Sport
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Elke week halen we een club vanonder het stof. Vandaag belanden we in Berchem. Voetbalclub Berchem Sport heeft een heus verleden in 's lands hoogste klasse. Geel-Zwart sloeg er zijn tenten in totaal maar liefst 41 seizoenen op.

Door Koen Donvil

Geschiedenis in eerste klasse

Berchem Sport werd gesticht in 1906 en speelde 16 jaar later voor het eerst op het hoogste niveau. Daar bleef de Antwerpse club, met uitzondering van één seizoen in ’33-’34, tot in 1936 toen ze zakten naar tweede klasse. Tijdens W.O. II, in 1943, keerde De Sympathiekste ploeg van’t Stad opnieuw terug naar eerste klasse.

Drie keer vice-kampioen

Vanaf dan groeide Berchem uit tot een topper in de hoogste afdeling. De supporters op ‘Het Rooi’ werden verwend. Hun Berchem Sport werd zelfs driemaal op rij vice-kampioen, telkens achter Anderlecht. In 1951 haalden ze evenveel punten als RSCA, maar het aantal minst verloren wedstrijden gaf toen de doorslag. Anderlecht had er 5, Berchem verloor 9 keer waardoor Paars-Wit de titel binnenhaalde. Berchem Sport zou deze prestaties nadien nooit meer behalen en na die successen verging het de club sportief langzaam maar zeker wat minder.

Tiener Ludo Coeck maakt zijn opwachting

In 1960 tuimelde het zelfs opnieuw uit eerste klasse. Berchem knokte zich 2 jaar later opnieuw bij de elite en kon zich telkens ternauwernood handhaven. Na 4 seizoenen eerste klasse was het sprookje uit en zakte Geel-Zwart opnieuw. Na zes jaar in het vagevuur van tweede steeg Berchem terug naar eerste en ontdekte het jeugdspeler Ludo Coeck die meteen indruk maakte. In die jaren 70 en 80 zweefde de club voortdurend tussen eerste en tweede klasse. Het laatste seizoen in de hoogste voetbalafdeling dateert al van 1986-1987.

Berchem Sport in het seizoen '73-'74

Berchem in vrije val

Nadien ging het snel bergaf met Berchem. De Antwerpenaars zakten steeds dieper weg. Absoluut dieptepunt volgde in 2000, toen het door problemen zelfs naar eerste provinciale zakte. De club steeg op 2 jaar tijd meteen terug naar derde klasse, werd er zelfs kampioen, maar kreeg geen licentie waardoor het niet naar tweede klasse mocht. Een jaar later zakte het zelfs naar vierde, waar het verbleef tot in 2012. Sindsdien zijn ze weer actief in derde.

Huidige situatie

Berchem Sport speelt momenteel tegen de degradatie in derde klasse B. Met slechts 23 punten staat het gedeeld voorlaatste en houdt het enkel het SK Hasselt van voorzitter Stijn Stijnen achter zich. Het stamnummer 28 deed tijdens de wintermercato enkele gerichte transfers en hopen zich zo op z’n minst te handhaven in derde.

Bekende oud-spelers

Pol Dries was in 1924 de eerste Rode Duivel van Berchem Sport. De supporters die al wat op leeftijd zijn, zullen zich ook Albert De Hert herinneren die in 1951 topschutter werd in eerste klasse met 27 doelpunten. Maar het grootste talent dat op ‘Het Rooi’ te bewonderen viel was de betreurde Ludo Coeck. Hij maakte in het seizoen ’71-’72 zijn debuut in tweede klasse en maakte meteen indruk. Hij promoveerde met Berchem naar eerste en speelde er enkele wedstrijden mee tot Anderlecht hem voor 5 miljoen BEF (€125.000) naar het Astridpark haalde. Het stadion in Berchem werd later naar de flamboyante Coeck vernoemd. Ook Rik Coppens was in de herfst van zijn carrière nog actief bij Berchem. Enkele jaren later werd hij er ook trainer. Andere bekende namen zijn die van de Nederlanders Dick Advocaat en Dick Jol (ex-topscheidsrechter). In een minder ver verleden maakte ook Eric Van Meir zijn debuut in het eerste elftal van Berchem.

Coeck haalt uit in de wedstrijd tegen Tilleur

Aan het woord: Sportief manager Marc De Mulder

Marc De Mulder is perfect geplaatst om ons meer te vertellen over Berchem Sport. Hij speelde met de club 7 seizoenen in de hoogste klasse en was er onder andere bij toen Ludo Coeck debuteerde. Vandaag is hij sportief manager van zijn geliefde club die vecht om in derde klasse te blijven. Toch is Berchem Sport ambitieus, zo vertelt De Mulder aan Voetbalkrant.com. “We staan inderdaad voorlaatste, maar hebben ons goed versterkt na Nieuwjaar. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk terug omhoog kijken. Met wat geluk halen we nog een eindrondeticket binnen om te promoveren. Het klinkt gek, maar die ambitie hebben we. Met Dirk Geeraerd hebben we ook een trainer met ervaring in eerste klasse. Dit seizoen blijft het waarschijnlijk bij dromen, maar op termijn willen we een stabiele tweedeklasser worden. Niet vergeten dat we als één van de weinigen in derde klasse een licentieaanvraag hebben ingediend. “

"We zijn goed bezig"

De Mulder beseft dat de tijden van vroeger wellicht nooit meer terugkeren in Berchem. “We spelen gemiddeld voor zo’n 800 toeschouwers en hebben een trouwe aanhang. Ook op verplaatsing lijkt het steeds een thuiswedstrijd voor ons met die fantastische supporters. De 10.000 supporters van vroeger halen we wellicht niet meer (lacht). Maar met eventueel een nieuw stadion (Berchem heeft binnenkort een gesprek hierover met het stadsbestuur, nvdr) en een promotie willen we wel weer omhoog kijken, en dit op een gezonde manier. Op bestuurlijk en commercieel vlak zijn we goed bezig, hopelijk volgen de sportieve resultaten snel. Tenslotte zijn we de tweede club van Antwerpen, hé (knipoogt).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga B

Nieuwste reacties