Heerenveen wint derby in Groningen dankzij furieuze eerste helft

Nicola Cantoro

In de eigen Euroborg is Groningen onderuit gegaan tegen het Heerenveen van Van Basten. In de eerste helft kwamen de Friesen 0-3 voor. Die klap kwam Groningen niet te boven. Het kon enkel nog een ereredder maken in de laatste minuten via de stip.

Vanmiddag was dé uitgelezen kans voor Groningen om een mooie sprong te doen in het klassement. Bij een overwinning sprong het van de elfde naar de negende plek en had het AZ en Heerenveen in het oog. Het liep evenwel anders voor de Groningers in de noordelijke derby.

De Friese bezoekers kwamen voor de rust op een verdiende 0-3-voorsprong. De mannen van Van Basten domineerden van in het begin de match. Groningen mocht doelman Bizot dankbaar zijn dat het nog een halfuur stand hield. Daarna vonden van La Parra en Ziyech de weg naar doel. Het leed voor FC Groningen werd in de 38e minuut nog groter, toen aanvoerder Maikel Kieftenbeld op de lijn een schot van Finnbogason met zijn handen tegen hield. De straf van scheidsrechter Bas Nijhuis was hard: rood en een strafschop.

Het betekende voor FC Groningen al de zevende rode kaart van dit seizoen. Finnbogason bleef vervolgens voor de achtste keer dit seizoen koel vanaf elf meter en tekende voor zijn 21e doelpunt van dit seizoen (0-3). Met twee wissels hoopte trainer Erwin van de Looi van Groningen de schade in de tweede helft te beperken. Nadat ook Heerenveen in de 72e minuut met tien man was komen te staan, na rood voor Kenny Otigba, redde Michael de Leeuw nog de eer voor Groningen uit een strafschop (1-3). Eerder dit seizoen won Heerenveen de noordelijke derby al met 4-2, in een verhit duel met drie rode kaarten.