Parket vraagt zware straffen voor andere betrokkenen zaak-Ye

Parket vraagt zware straffen voor andere betrokkenen zaak-Ye
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de zaak rond de gokchinees Zheyun Ye heeft het federaal parket de straffen bekendgemaakt die het tegen de andere betrokkenen eist. Tegen Ye zelf wordt 6 jaar celstraf en een boete van 1,1 miljoen euro geëist.

Pietro Allatta

Tegen ex-spelersmakelaar Pietro Allatta wordt 2,5 jaar celstraf en een boete van 2.750 euro geëist wegens zijn betrokkenheid. Hij was naast Ye de centrale spilfiguur die de spelers omkocht. Allatta was vroeger de makelaar van Silvio Proto. Zijn bedrijf is ook gedagvaard en daarvan wordt een boete van 33.000 euro geëist.

Paul Put

Tegen toenmalig Lierse-coach Paul Put wordt twee jaar celstraf geëist. Daarbovenop wilt het parket hem ook nog eens een boete van 27.500 euro laten betalen voor zijn betrokkenheid.

Olivier Suray

Suray is ook een belangrijk spilfiguur in de zaak-Ye. Hij zou zijn ex-ploegmaat Laurent Wuillot 200.000 euro hebben aangeboden om de match Brussels-Lierse te beïnvloeden. Dit mislukte en toen is hij in het kielzog van Ye mee naar Finland gegaan om hetzelfde bij AC Allianssi proberen te doen en daar manager te worden. Tegen Suray wordt ook twee jaar cel geëist en een boete van 27.500 euro.

Dusan Belic

De ex-keeper van Sint-Truiden liet de bal aan het rollen gaan. Mede door zijn blunders verloor STVV met 1-3 tegen La Louvière. In Engeland werd er ongelofelijk veel geld op deze wedstrijd ingezet. Tegen Belic wordt één jaar gevangenisstraf en 8.250 euro geëist.

Gilbert Bodart

Bodart zou als trainer van Oostende op wedstrijden van zijn eigen ploeg gegokt hebben, na een bezoekje van Ye in de kuststreek. Na het ontslag ging Bodart bij La Louvière aan de slag, en even later werd er 600.000 euro ingezet op de wedstrijd La Louvière-Sint-Truiden. Bodart zou een celstraf van 15 maanden en 13.750 euro boeten krijgen.

Filippe Gaone

Toenmalig La Louvière-voorzitter Gaone moest van justitie verklaren waarom er zo’n opvallende geldstromen circuleerden bij de Henegouwse club. Er werden vaak grote hoeveelheden cash geld aangenomen door La Louvière. Tegen Gaone wordt 18 maanden celstraf geëist.

Laurent Denis

Ook wel ‘de advocaat van iedereen genoemd’. Gaf toe dat hij geld ontvangen heeft van Ye om hem te verdedigen in de Finse omkoopzaak. Het parket eist 18 maanden en 5.500 euro boete tegen Denis. Denis had ook goede contacten met Allatta en Gaone.

Yves Van Der Straeten

Tegen Van Der Straeten zou een celstraf van 20 maanden en een boete van 13.750 euro geëist zijn. De ex-goalie en kapitein van Lierse zou ook geld ontvangen hebben van Ye.

Marius Mitu

Mitu zou een celstraf van 15 maanden en een boete van 11.000 euro krijgen voor zijn betrokkenheid als toenmalig Lierse-speler. Hij werd samen met Laurent Delorge ontslagen toen ze bij Anderlecht speelden.

Laurent Fassotte en Patrick Deman

Reservedoelman Mardulier en Fassotte zouden aan justitie bekend hebben dat ze geld aangenomen hebben om wedstrijden te vervalsen. Hulptrainer Deman zou op de hoogte zijn geweest daarvan. Ze zijn alle drie op staande voet ontslagen bij SK Lierse. Tegen Fassotte zou 15 maanden en 8.250 euro geëist zijn, tegen Deman 20 maanden en 27.500 euro boete.

Andere namen

Tegen minder bekende spelers als Igor Nikolovski, Ninoslav Milenkovic, Mario Espartero, Hasas Kacic en Jean-Pierre Laplaca worden ook celstraffen en boetes geëist.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties