Uniek: heel Europa kijkt, Madrid speelt

Uniek: heel Europa kijkt, Madrid speelt
Foto: © Photonews

De finale van de Champions League in Lissabon wordt er eentje tussen Real en Atlético. U hoort het goed, een Madrileense derby. Een uniek gegeven in de voetbalsport.

Door Aernout Van Lindt

Nooit eerder speelden twee teams uit dezelfde stad namelijk de finale van de Champions League. Ook in de Europacup 1 - de voorloper van de CL - gebeurde dat nooit. Het wordt dus een unieke strijd tussen Atlético en Real, teams die elkaar al enkele keren eerder op beslissende momenten tegenkwamen in Spanje.

Hoofdsteden zelden tegen elkaar

Bovendien is het dankzij de Madrileense derby nog eens een hoofdstad tegen (dezelfde) hoofdstad. Met al die topploegen in Rome, Madrid, Parijs, Londen, Amsterdam, ... lijkt dat nochtans dagelijkse kost - maar ook hier is niets minder waar. Het is al meer dan 40 jaar geleden dat twee hoofdsteden nog tegen elkaar in de clinch gingen.

Toen won Ajax Amsterdam in 1970-1971 op Wembley met 2-0 van Pananthinaiokos Athene. Real Madrid won en verloor eerder in de historie al eens van Partizan Belgrado respectievelijk Benfica Lissabon. Nu komen dus voor de vierde keer twee hoofdsteden tegenover elkaar.

Uit hetzelfde land?

Sinds de invoering van de Champions League zijn er al 21 finales geweest. Vier daarvan gingen tussen deelnemers uit hetzelfde land. Real - Valencia, AC Milan - Juventus, Manchester United - Chelsea en vorig jaar nog Bayern München - Borussia Dortmund krijgen nu een opvolger met Real - Atlético.

In de periode voor de invoering van de CL deed er maar 1 deelnemer per land mee, dus vroeger in de tijd gaan heeft weinig zin.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties